Délmagyar logó

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -4°C | 1°C Még több cikk.

Másodszor szavaznak ma a szegedi egészségügyi integrációról

Másodszor szavaz ma délután az egyetem döntéshozó testülete az egészségügyi intézmények integrációjáról, azaz arról, átveszi-e az SZTE az önkormányzati kórház és rendelőintézet működtetését.
Másodszor szavaz ma délután az egyetem döntéshozó testülete az egészségügyi intézmények integrációjáról, azaz arról, átveszi-e az SZTE az önkormányzati kórház és rendelőintézet működtetését. Az integrációpártiak szerint az „igen" a feltétele sokmilliárdos szegedi fejlesztéseknek, az ellenzők szerint az „igen" privatizációs szándékokat rejt.

A nyári szünet előtti utolsó szegedi közgyűlés időpontját is az egyetemi szenátus üléséhez igazították abban a reményben, hogy az egyetemi vezetők megszavazzák az integrációt és akkor a közgyűlés is dönthet az általa kiírt pályázatról, az egyetemmel megkötendő szerződésről. Csakhogy egy héttel ezelőtt a szenátus nemmel szavazott, a múlt csütörtöki közgyűlés napirendjéről ezért le kellett venni a témát.

Mi maradt tehát függőben? Mint többször megírtuk, tavaly novemberben bejelentették Szegeden, hogy az önkormányzati kórház és szakrendelő működtetését átveszi a Szegedi Tudományegyetem. Utóbb derült ki, hogy a jogszabályi háttér módosulása miatt nem köthet egyszerűen szerződést a két fél, a város és az egyetem, hanem az önkormányzatnak pályázatot kell kiírnia: ki működtesse intézményeit. Egyetlen érvényes pályázat érkezett a kiírásra, az egyetemé – benyújtásáról természetesen a szenátus döntött.

Ezután tárgyalások kezdődtek a felek között, majd egy héttel ezelőtt titkos szavazással az egyetem döntéshozó testülete elutasította, hogy az SZTE átvegye az önkormányzati intézmények működtetést, azaz megvalósuljon az integráció – amire pályáztak. A grémium tagjai 21 igen és 21 nem voksot adtak le, hárman tartózkodtak – saját szabályaik szerint ez elutasítást, nemet jelent. A Délmagyarország érdeklődésére a szenátus egyes tagjai – név nélkül – akkor elmondták, a nemmel szavazók főként attól tartanak, hogy az orvoscentrum, a klinikák milliárdos adósságait az egyetem eddig is, ezután is keresztfinanszírozással, más karok rovására „kezeli". A múlt hétfői szenátusi ülésen ezt igyekeztek megakadályozni azzal a döntéssel, mely szerint önálló gazdálkodással és költségvetéssel rendelkező klinikai központ lép a törvény erejénél fogva megszüntetett orvoscentrum helyébe.

Az integrációpárti szegedi polgármester, Botka László szerint az egyetem van lépéskényszerben, hiszen túl sokba kerül a helyileg szétaprózott gyógyítás; a megálmodott nagy klinikai központra pedig nagyobb eséllyel nyerhető pénz, ha arra az integrált, hatékonyabb, a párhuzamosságokat felszámoló ellátás megvalósítása után a város és az egyetem közösen pályázik. Az ellenzék üdvözölte, hogy a szenátus nemmel szavazott és megismételte korábbi, „rejtegetett" privatizációról szóló vádjait.

Szabó Gábor rektor az „egyértelműbb állásfoglalás" reményében terjesztette ismételten a szenátus elé a témát. A ma délutáni ülésen kiderül, változott-e a grémium véleménye, mely tábor lobbistái voltak eredményesebbek. Lényegileg sokkal fontosabb dolog dől el: milyen lesz a szegedi egészségügy a következő tíz-tizenöt évben. A megszülető igen vagy nem az egészségügy mellett más ágazatokra is hatással lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gallusz Niki: Minden erőmmel megpróbálok optimista lenni

Minden megtakarított pénzét a tánc– és énekóráira költötte, keményen megdolgozott a sikerért.… Tovább olvasom