Délmagyar logó

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -2°C | 1°C Még több cikk.

Másodszor vették le a Honfoglalást

A Munkácsy-vándortárlatot május 12. és július 2. között láthatja a szegedi közönség a múzeumban, utána a képek Békéscsabára utaznak tovább. A Honfoglalás jövő őszig vendégeskedik Békésben, mivel a szegedi múzeum felújítás miatt idén nyár végén bezár. Jövőre a kaposvári múzeumból Rippl-Rónai-gyűjtemény érkezik a Várba.
Nyolcan emelték le a falról a hétméteres képet Fotó: Frank Yvette
A szegedi Móra Ferenc Múzeumban minden erőre szükség volt tegnap, hogy leemeljék a helyéről Munkácsy Mihály Honfoglalás című festményét. A hét méter széles, két és fél méter magas kép megközelítőleg egymázsás, félméteres tömörfa kerete viszont jóval nehezebb: négyszáz kiló lehet. Nyolc ember mozdította egyszerre, közben ketten tartották, hogy kifelé ne dőlhessen. Óvatosan leemelték a vastartókról, szivacsbakra támasztották, majd a képes felére döntötték. A fakeretből kivéve a vásznat feszítőkereten hármas burokba csomagolták. A festmény felületével speciális savmentes papír érintkezett, arra fólia, végül papírkarton került – tájékoztatott a műveletről Nagy Imre művészettörténész. A keretet hat darabra bontották, a képpel együtt speciális kamion szállítja. A szállítmány biztonságára fegyveres őrök ügyelnek.

Jön: Rippl-Rónai

A Munkácsy-vándortárlatot május 12. és július 2. között láthatja a szegedi közönség a múzeumban, utána a képek Békéscsabára utaznak tovább. A Honfoglalás jövő őszig vendégeskedik Békésben, mivel a szegedi múzeum felújítás miatt idén nyár végén bezár – így a tárolás gondja is megoldódik. A múzeum renoválása idejére sem marad képzőművészeti csemege nélkül a szegedi közönség. Jövőre a kaposvári múzeumból Rippl-Rónai-gyűjtemény érkezik a Várba.  
A méretes mű leszedését Magyar András, a szegedi múzeum kiállítás-rendezője vezényelte. Ő irányított tavaly is, amikor az 1892–93-ban készült alkotás – történetében először – elhagyta a kiállítótermet. Akkor a Magyar Nemzeti Galéria a Munkácsy-tárlatát gazdagította, és 360 ezren csodálták meg. A budapesti gyűjtemény cserébe restauráltatta.

– Idén három megyeszékhely múzeuma fogott össze, hogy vidékre is eljuttassuk Munkácsy remekeit. Először a negyvennégy alkotás Kaposvárra vándorol – tudtuk meg Vörös Gabriella szegedi múzeumigazgatótól. A törzsanyag, huszonnyolc kép, Pákh Imre magángyűjteményéből érkezik a somogyi Rippl-Rónai József Múzeumba, amely saját Munkácsy-anyagát is bemutatja. Hozzájuk társul a szegedi Honfoglalás és a Lány tálcával című tanulmánykép, valamint a békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeumból kölcsönzött művek. A tavalyi fővárosi kiállítástól abban különbözik ez az összeállítás, hogy a Krisztus-kompozíciók nem turnéznak. Azok már visszakerültek a debreceni közgyűjteménybe, helyettük a vázlatok láthatók. Kaposvár közel 15 millió forintot költ a kiállításra, a képek többhónapos országos turnéja az előzetes számítások szerint 5-8 millió forintba kerül.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hamisítvány értékesebb, mint az eredeti?

Több mint kétszáz technikatörténeti értékű fényképezőgépet tekinthetnek meg az érdeklődők „A… Tovább olvasom