Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

Másutt nem látott virágok

Ásotthalom általános iskolájának gyermekei a nagy átlagnál sokkal inkább érdeklődnek a természet iránt. Nem csoda: itt működik a főleg pedagógusokból álló Orchis Természetvédelmi Egyesület. Az ásotthalmi védett területeken sokféle, szintén védett, ritka növény, köztük számos orchidea él – innen az elnevezés.
– Az Orchis Természetvédelmi Egyesületet 1997-ben hoztuk létre mi, pedagógusok – mondja Andrési Pál, az egyesület alapítója, vezetője; egyébként erdőmérnök, természetvédelmi szakmérnök, és környezetvédelem szakos tanár. – Összefogtunk Szalma Csilla tanítónővel, Naszradi Edit tanárnővel, s tudva: településünk közvetlen környéke tele van természeti ritkaságokkal, iskoláinkban pedig itt vannak a még nevelhető-formálható gyerekek, létrehoztuk az egyesületet.

Mert az embert vagy gyerekként kezdi el érdekelni a természet, az élővilág, vagy soha. És itt vagyunk mi, a természet és az oktatás-nevelés iránt egyaránt elkötelezett pedagógusok, két intézményben is; a településen nemcsak általános iskola működik, hanem középfokú oktatási intézmény is, a Bedő Albert Középiskola, Erdészeti Szakiskola és Kollégium. Minden adott volt tehát egy helyi természetvédelmi egyesület létrehozásához. Az eredmény: Ásotthalmon a nagy átlagnál öszehasonlíthatatlanul több diák érdeklődik a természet iránt.

Tankönyvet is írt már az egyesületi vezető, Cselekvő természetvédelem címmel, eddig két kiadást ért meg, először a főiskola adta ki, másodszor a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel közösen az Orchis. A közelmúltban egy térképet is létrehozott az egyesület, az egész homokháti kistérség természeti értékeiről. Benne minden, országosan, illetve helyileg védett területtel, s az ugyan még nem védettekkel, de megóvandókkal is. Köztük van az ásotthalmi láprét, mely Ásotthalmi Csodarét néven vált közismertté, Margóczi Katalin, az SZTE ökológia tanszékének oktatója jóvoltából.

A területtel kapcsolatban egy történetet is ismertet Andrési Pál, mely bemutatja, mennyire fontosak a természetvédelem szempontjából a korai élmények: Fűzné Kószó Mária biológia szakos tanárnő még gyerekkorából emlékezett itteni, sehol másutt nem látott virágokra. Felnőttként, képzett szakemberként visszament a gyerekkori lelőhelyre, meghatározta őket, és kiderült: rendkívül jelentős ritkaságok, különféle orchideák, mocsári kardvirág, egyhajúvirág. Így vált védetté a terület – gyermekkori emlékek nyomán.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hannoverből Isztambulba – egy tankolással

Hannoverből indult, Isztambulba tart, és csak egyszer tankol Gerhard Plattner egy 2,5 literes… Tovább olvasom