Délmagyar logó

2018. 12. 10. hétfő - Judit 2°C | 8°C Még több cikk.

MASZK Őszi Kollekció - 2009. október

Szeged - Októberben tovább folytatódik a MASZK Egyesület őszi programsorozata az ALTERRA - Kortárs Előadóművészeti Központban, azaz a szegedi Régi Zsinagógában.
ALTERRA Kortárs Előadóművészeti Központ – szegedi Régi Zsinagóga
(Hajnóczy u. 12.)

11 nap alatt 8 program várja az igényes kulturális programok iránt fogékony szegedieket.
Színház(Szegedi Focus Műhely: 5 korlát, Pont Műhely: Bill a mennybe megy), tánc (Vandana – Magasztalás (dél-indiai klasszikus tánc), Tünet Együttes: Olyan furcsa vagy ma és Lomtalanítás c. két szólóelőadása), irodalmi est (Harmadkor felolvasóest, Nem emlék nem varázslat – Radnóti is, más is – A Homo sacer régen és ma), performance (Malko Teatro: Elada Pinyo és az idő) és zene (Tudósok koncert) lesz műsoron, több rendezvény a 14. Őszi Kulturális Fesztivállal együttműködésben.

A Szegedi Focus Műhely 5 korlát című mai „moralitásjátéka" a független színházi műhelyként működő társulat legújabb darabja. Az előadás az emberi személyiség azon öt korlátját mutatja be humoros montázsszituációkon keresztül, amelyek a legfőbb akadályokat jelentik: önzés, irigység, hazugság kontra őszinteség, és szerelmi birtoklás.

A Harmadkor felolvasóesten a 80-as évek második felében Szegeden kiadott Harmadkor c. irodalmi folyóiratot idézik fel a felolvasók. Az akkori szerzők névsora impozáns: közülük mára nagyon sokan elismert írókká vagy épp irodalmárokká váltak.

Vandana – Magasztalás címmel dél-indiai klasszikus táncokat ad elő az Indiában is tanult Kiss Tímea szegedi tanítványaival. A stílust a nyak és a szem finom mozgását ellenpontozó erőteljes lépések, hajlások és virtuóz, eleven lábmunka, valamint különleges arcjáték és kézmozdulatok jellemzik.

Galéria kép

Őket egy kortárs táncszínházi csoport, a Tünet Együttes két szólóelőadást bemutató estje követi. Az ismert társulat produkcióiban a hétköznapok társadalmi kérdéseit dolgozza fel és vegyíti egyedi humorral.

Az V. Szegedi Bolgár Kulturális Napok keretében újra fellép a Malko Teatro egy színpadi műfajokon átívelő fuzionális performance-szal, amely teret ad szövegnek, zenének, festészetnek, mozdulatnak, és végül színházzá válik.

Nem emlék nem varázslat – Radnóti is, más is – A Homo sacer régen és ma címmel a Radnóti-emlékév egy újabb rendezvénye a társadalom kiszorítottjairól szól, párhuzamot vonva Radnóti szövegeivel.
A budapesti Pont Műhely társulatának új bemutatója az elvakult vallásosságot állítja pellengérre groteszk humorral egy abszurd komédiában.

Az őszi évadot a Tudósok koncertje zárja a II. Kultúrcsempész Sínbusz Fesztivál programjaként. A csapat a magyar underground zene egyik legegyedibb képviselője, produkciójukban a jazz, a drum’n’bass, a punk, az avantgárd, a performance és a költészet elemei ötvöződnek összetéveszthetetlenül egyéni hangvételben.

Jegyrendelés e-mailben (maszk@maszk.hu) és telefonon (62/312303) is lehetséges, az alap jegyár: 800 Ft. A programokról bővebb ismertetők és fotógalériák a MASZK Egyesület honlapján találhatók: www.maszk.hu.


szeptember 30. szerda és október 1. csütörtök, 19.30
Szegedi Focus Műhely: 5 korlát
- mai moralitás -

Alkotók: F1: Szerdahelyi Mátyás, F2: Seres István, F3: Balog József, N1: Csorba Kata, Kontroll: Fény
szövegíró, dramaturg: Csikós Ildikó * fények: Szabó Gábor * rendező: Benkő Imola Orsolya

A Szegedi Focus Műhely új darabja „mai moralitás". A moralitás allegorikus szereplőket felvonultató színpadi műfaj. A középkori moralitások a megszemélyesített bűnöknek és erényeknek az ember lelkéért folyó harcát jelenítették meg. A mostani előadás az ember lelkében folyó küzdelem során kiépített és megmerevedett korlátokat mutatja be, amelyek akadályoznak bennünket. Az öt korlát: az önzés, az irigység, a hazugság kontra őszinteség, és a szerelmi birtoklás. Az előadás egy kísérlet, hogy az önzésről szeretettel, a hazugságról őszintén, az irigységről leplezetlenül, a szerelmi birtoklásról szabadon szóljon. A Kosztolányi, Hajnóczy, Beckett és Bergman inspirálta „montázs-szituációk" alkalmat adnak arra, hogy humorosan felvonultassák a korlátok mechanizmusát.


október 2. péntek, 19.30
Harmadkor felolvasóest

A jövő idő és Tévedés tematikákban felolvasnak: Darvasi László, Garaczi László, Háy János, Hévizi Ottó, Jónás Csaba, Kurdi Fehér János, Láng Zsolt, Mikola Gyöngyi, Podmaniczky Szilárd, Szijj Ferenc, Szilasi László * közreműködnek: Balog József, Ötvös Péter, Takáts József

Volt egyszer, huszonöt éve egy Harmadkor című irodalmi folyóirat Szegeden: versek, novellák jelentek meg benne többek közt Borbély Szilárdtól, Darvasi Lászlótól, Garaczi Lászlótól, Háy Jánostól, Kovács András Ferenctől, Láng Zsolttól, Podmaniczky Szilárdtól, Solymosi Bálinttól, Szijj Ferenctől, Tatár Sándortól, Visky Andrástól; kritikák, esszék jelentek meg benne Csuhai Istvántól, Hafner Zoltántól, Hévizi Ottótól, Mikola Gyöngyitől, Szántó F. Istvántól, Szilasi Lászlótól, Takáts Józseftől. Ők olvasnak fel - vagy az ő szövegeik hangzanak el - ezen az estén.

A 14. Őszi Kulturális Fesztivállal együttműködésben.október 5. hétfő, 19.30
Vandana - Magasztalás
dél-indiai klasszikus táncelőadás

A Bharatanatyam indiai klasszikus színpadi tánc, leszármazottja az ősi dél-indiai templomi táncosok művészetének, amelyben zene, tánc, színészet, költészet és spiritualitás elválaszthatatlan egységet alkot. A Bharatanatyam kifejezés szanszkrit szavak kompozíciója, bhava (érzelmek), raga (dallam), tala (ritmus) és natyam (tánc). E táncforma két fő alkotó eleme a „nritta", avagy tiszta tánc, melyet a nyak és a szem finom mozgását ellenpontozó erőteljes lépések, hajlások és virtuóz, eleven lábmunka jellemez, illetve az „abhinaya", amely arcjáték és kézmozdulatok speciális gesztusnyelve az érzelmek kifejezésére. Dél-India eszmeiségében a Bharatanatyam a végtelen univerzum ünneplésének egyik formája, a táncos előadásával mind önmagát, mind a nézőt az egyetemlegesség felé hivatott emelni.
Kiss Tímea a kilencvenes években szeretett bele az indiai táncba. Somi Panninál kezdte, majd Indiában folytatta tanulmányait Anuradha Shinde tanárnőnél és Adyar K. Lakshman táncmesternél. Szegeden 2003 óta tanít, első tanítványai Ádász Mariann, Berki Éva és Friedrich Uta, velük lép fel ezen az estén.

A 14. Őszi Kulturális Fesztivállal együttműködésben.október 6. kedd, 19.30
Tünet Együttes: Olyan furcsa vagy ma / Lomtalanítás
2 szóló egy estén

Tünet Együttes: Olyan furcsa vagy ma

tánc: Vadas Zsófia Tamara * zene: Kelner Krisztián * látvány: Kiégő Izzók * rendező: Szabó Réka
külön köszönet: Michaela Pein

Egy belevaló vizuális csapat, egy ferde-lelkű zajzenész és egy súlyproblémákkal küzdő táncos a következő kérdést feszegetik: hogyan lehetnénk önmagunk árnyékai?
Az egy táncosra és egy zajzenészre komponált duett meghívást kapott a Nu Táncfesztiválra Pozsonyba, bemutatásra került a budapesti Vasarely Múzeumban és a Szépművészeti Múzeumban.

Tünet Együttes: Lomtalanítás
mozgás- és lélektanulmány

Galéria kép

koreográfia, tánc, rendezés: Szabó Réka * zene: DJ Mangó, Márkos Albert, Németh Márton - Eastend Studio * fény: Kovács Gerzson Péter * szöveg: Petri Lukács Ádám, Szabó Réka * jelmez: Juristovszky Sosa

Tőlem ne gyertek el. Nem akarok kedves lenni. Nincs semmi a kezemben, hangzatos szavak, amivel idecsalogathatnálak. Csak egy nagy-nagy dolog van a szívemben: hogy kidobnék mindent, akkurátusan bebiztosított életem építőkockáit rendre. A szemétdomb bennünk van, hurcoljuk egyre fáradtabban, önnön életünk roncsainak szerencsétlen guberálói.

„a magyar kortárs táncszínház első szinglibalettje"
(Kutszegi Csaba, Magyar Hírlap)

A Tünet Együttes 2002 óta létező alkotói társulás, előadásaiban az utcai performanszoktól színházi terekbe készült „besorolhatatlan műfajú" előadásokig, a tiszta improvizációtól a real-time videótechnológiát alkalmazó koreográfiákig minden megtalálható, a hétköznapok társadalmi kérdéseit dolgozzák fel és vegyítik humorral: a tudatos fogyasztás, az útkeresés, az álmok és a tudomány világát.

www.tunetegyuttes.huoktóber 7. szerda, 19.30
Malko Teatro: Elada Pinyo és az idő
fuzionális performance egy felvonásban

előadók: Hadzsikosztova Gabriella, Nikolaj Ivanov
Kerana Angelova azonos című regényét színpadra alkalmazta Kerana Angelova és Hadzsikosztova Gabriella
zeneszerző: Nikolaj Ivanov * konzultáns, látvány: C. Nagy István * díszlet, jelmez, rendezés: Hadzsikosztova Gabriella

A produkció egy fuzionális performance, amely teret ad szövegnek, zenének, festészetnek, mozdulatnak, és végül színházzá válik. Két habitus, két alkotói lelkület fonja össze szokatlan módon szellemi energiáját. A zene, a szavak, az alkotó összhang, a képalkotás segítségével határtalan szabadság születik Hadzsikosztova Gabriella és Nikolai Ivanov mívesen komponált improvizációjában. Az Arcusfest 7. Magyarországi Nemzetiségi Színházi Találkozón a színésznő elnyerte A legjobb női alakítás díját a darabban nyújtott teljesítményéért.

www.malkoteatro.hu

Az V. Szegedi Bolgár Kulturális Napok, valamint a 14. Őszi Kulturális Fesztivál programja.október 8. csütörtök, 17.00
Nem emlék nem varázslat – Radnóti is, más is – A Homo sacer régen és ma

Közreműködnek: Nyemcsok Éva Eső újságíró, Havas Judit előadóművész, Rácz László előadóművész, valamint olyan roma, hajléktalan, siket és/vagy nagyothalló, gyengén látó, lelki beteg emberek, akik vállalták, hogy kilépnek a közönség elé és beszélnek saját kirekesztettségükről, illetve előadnak produkciókat, amikkel kifejezik jelen életérzéseiket. Mellettük bemutatkozik a Csillagszálló hajléktalanokat támogató folyóirat (Budapest).
Az emlékévben született szövegek és a Radnóti által írt szövegek párhuzamos akciói a Régi Zsinagóga színpadán. Szerzők és interpretátorok vegyes kórusa erőltetett menetben. „Homo sacerek" – zsidók, romák, hajléktalanok, lelki betegek, siketek és nagyothallók, megalázottak és megnyomorítottak, színészek - szövegei és előadásai.

A 14. Őszi Kulturális Fesztivál és a MASZK Egyesület koprodukciója.

Galéria kép


október 10. szombat, 18.00 és 21.00
Pont Műhely (Budapest): Bill a mennybe megy
komédia

szereplők: Vicei Zsolt, Csillag Botond, Pereszlényi Erika, Gerle Andrea, Laboda Kornél, Varga Balázs, Keszég László, Baranyi Szilvia
írta: Szegedi-Szabó Béla * jelmez: Sinkovits Judit * zene: Szesztai Dávid * rendező: Keszég László

Radikális humor és irónia, valamit erőteljes társadalomkritika jellemzi az 1992-ben alapított Pont Műhely előadásait. A társulatot Keszég László színész-rendező hozta létre, aki a vajdasági AIOWA társulatában kezdte pályafutását a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján. Legújabb előadásuk az elvakult vallásosság komédiája, a hittérítés groteszk paródiája - abszurd és sziporkázó nyelvi-logikai elemeivel, állításaival, cselekményes fordulataival a hit drámája is: az emberi illúzióké és küzdelmeké. Látomásos jellegű példázat, mely abszurd humorával, logikai képtelenségeivel, sajátos nyelvhasználatával gondolkodásra késztet, és a nyelvi humor újabb és újabb rétegeit tárja fel.

www.pontmuhely.hu

A 14. Őszi Kulturális Fesztivállal együttműködésben.október 11. vasárnap
Tudósok koncert

Felállás: drMáriás - ének, alt szaxofon, trombita, Endrei Dávid - basszusgitár, Jeli Gergely - dob, Párizs - elektronika

A Tudósok a magyar underground és progresszív zene egyik legpatinásabb képviselője, amely a jazz, a drum’n’bass, a punk, az avantgárd, a performance és a költészet elemeit ötvözi egy összetéveszthetetlenül egyéni, jellegzetesen kelet-európai hanggá.
A basszusból harlemi álmok rügyeznek, a dobok a szibériai sámánok empirio-kriticizmusát idézik, a balkán szelei szaxofon- és trombitasikolyokat hoznak, a gépből pedig egy óriásszellem tolja előre a teljes masinát, hogy végül olyan szövegek pattoghassanak mindezek tetejében, amelyek a hazai köz pszichorodeójából fölözik le a mély kollektív tudatalatti magas vitamintartalmú sikolyait.

Galéria kép

A nyolcvanas évek végén Újvidéken alakult formáció fennállása során több száz koncertet adott régiónk mellett New Yorktól Londonon, Párizson, Berlinen át Moszkváig és Szicíliáig, kortárs zenei fesztiváltól avantgárd jazzklubon át civil tüntetésekig és kiállítás-megnyitókig. Lemezeiket Magyarországon, Angliában, Oroszországban és Szlovéniában adták ki. Legújabb albumuk Dávid Ibolya titkos élete címmel jelent meg.

www.myspace.com/tudosok

A II. Kultúrcsempész Sínbusz Fesztivállal együttműködésben * www.kulturcsempesz.blogspot.com


A MASZK Egyesület támogatói: Oktatási és Kulturális Minisztérium, Balassi Intézet, Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft., Szegedi Ifjúsági Ház Nonprofit Kft.
Médiatámogatók: Szegedi Est, delmagyar.hu, Magyar Színházi Portál www.szinhaz.hu

Információ, jegyelőjegyzés:
MASZK Egyesület (Szeged) * Tel./fax: (62) 312-303 * maszk@maszk.hu * www.maszk.hu

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fűszerpaprika ünnepre készül Szeged

Ezreket várnak a hétvégén a szegedi Paprikasóra. A kulturális és szórakoztató programok péntek… Tovább olvasom