Délmagyar logó

2018. 12. 09. vasárnap - Natália 1°C | 11°C Még több cikk.

Matekóra egy életen át

Szeged - Ma már nincsenek nyugdíjas állások – hangzik mindenfelől. Mi mégis olyan embert kerestünk, aki egész életében egy munkahelyen dolgozott. A Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola matematika szakos pedagógusa, Szigeti Józsefné szerencsés, hiszen majd négy évtizede tagja a tanári karnak.
Kevesen mondhatják el magukról, hogy egész életüket egy munkahelyen töltötték, ahol megtalálták számításukat is. Szigeti Józsefné matematika–fizika szakos tanár a szerencsések közé tartozik. A Tömörkény István Gimnázium melletti kollégiumban nevelőként kezdte pályafutását 1974 februárjában, és szeptemberben már pedagógusként várta az iskolakezdést. Az elmúlt 36 évben több ezer diákot tanított, és nyolcszor volt osztályfőnök. Amikor meglátogattuk, éppen a 10. A osztályt vezette be a forgásszimmetria rejtelmeibe. Kérdéseire szinte kórusban válaszoltak a diákok. – Ez a legnagyobb öröm ezen a pályán. Amikor érzem, hogy „együtt vagyunk" a gyerekekkel, vagy ha egy gyengébb matekos rájön az összefüggésekre, és látom, hogy ez őt is örömmel tölti el – mondta a tanárnő.

Szerinte a diákok nem sokat változtak az elmúlt évtizedek alatt: korábban is voltak „jó fejű" gyerekek, kevésbé tehetségesek, és szorgalmasak, szemtelenek és tisztelettudóak egyaránt. – A lehetőségeik viszont óriásit változtak. A nyelvtanulással együtt számtalan külföldi pályázat és ösztöndíj vár rájuk. Ez a továbbtanulásban, elhelyezkedésben olyan előnyük, amelynek megszerzésére korábban nem volt lehetőségük a gyerekeknek. A tananyag is változott: helyet kapott a kombinatorika és a valószínűség-számítás, ami a fiatalok logikáját, gyakorlati gondolkodását fejleszti – tette hozzá.

Szigeti Józsefné élete a matematika és a gyerekek. Mindennapos kihívás bevonni a diákokat az órai munkába.  Fotó: Veréb Simon
Szigeti Józsefné élete a matematika és a gyerekek. Mindennapos kihívás bevonni a diákokat az órai munkába. Fotó: Veréb Simon

Arra a kérdésre, hogy nem unalmas-e 36 éven keresztül mindennap matekot tanítani, határozott nemmel felelt.

– Lehet, hogy a tananyag ugyanaz, de minden osztálynak saját arculata, dinamikája van, és minden diákot külön kulcs nyit, amivel bevonható az órai munkába. Ezt megtalálni igazi kihívás nap mint nap. Amikor bemegyek egy órára, rögtön látom, ha a gyerekek levertek vagy fáradtak, ilyenkor pedig nem működnek együtt. Ráadásul kamaszok, szerelmesek, és ki törődik ilyenkor a matekkal? A humort hívom segítségül, de van, hogy nem veszik a lapot. Ilyenkor rossz kimenni az óráról, hiszen „nem volt az igazi" – mesélte.

Szigeti Józsefné, akinek most végzős osztálya van, nemsokára nyugdíjba megy.

Azt mondja, megérte ezt a hivatást választani, megosztani a diákokkal a matematika logikáját, objektivitását, azt, hogy egy tétel igazsága soha nem változik. Munkájával kapcsolatban pozitív visszajelzésként könyveli el, amikor régi diákjai ráköszönnek az utcán, immáron orvosként, gyógyszerészként, sokan pedig tanárként.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bántalmazással vádolják a Csillag három börtönőrét

A Szegedi Fegyház és Börtön három tiszthelyettesét vádolta meg bántalmazás és aljas indokból elkövetett könnyű testi sértés miatt a Szegedi Katonai Ügyészség. Tovább olvasom