Délmagyar logó

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -3°C | 3°C Még több cikk.

Matematikából érettségiztettük Székhelyit és Gyimesit

Szeged - Kedden matematikával folytatódott az írásbeli érettségi a végzős középiskolások számára. Arra voltunk kíváncsiak, hogy a régebben, évekkel, évtizedekkel ezelőtt maturálók vajon meg tudnák-e oldani a feladatokat. Az ismert közéleti személyek közül sokan nemet mondtak felkérésünkre.
A középszintű matematikaérettségit szerettük volna megoldatni ismert szegediekkel. Nem volt könnyű dolgunk. Kilencből heten nemet mondtak. Szentgyörgyi Pál gazdasági alpolgármester a költségvetéssel volt elfoglalva, Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármester a gyerekeire vigyázott, Juhász Gyula (KDNP) azt mondta, ha nem muszáj, inkább nem, Póda Jenő (Fidesz) nem tartózkodott Szegeden, Révész Mihály (MSZP) iskolai teendőkre hivatkozott, Virág Andrásnak (SZDSZ) határidős munkái adódtak, Szondi Ildikónak (MSZP) meg órája. Sikerrel jártunk viszont Gyimesi Lászlónál, a szegedi Fidesz elnökénél, és – mivel addigra már elegünk volt az elutasító politikusokból – Székhelyi József leköszönő színidirektornál. Mindketten előre figyelmeztettek: rosszul fognak teljesíteni. Ennek ellenére vállalták. Nem volt kötelező minden feladatot megoldaniuk, csak néhány szimpatikust.

Székhelyi József átlapozta a két részből álló feladatsort, és így osztályozta a példákat: reménytelen; ezen érdemes fejet törni. Először ennél a kérdésnél állt meg: egy héttagú társaságban mindenki mindenkivel egyszer kezet fog. Hány kézfogás történt? Nem képlettel számolt, de így is jó eredményt kapott: 21. Kiszámolta még, hogy ha egy fordítóirodában 50 fordító dolgozik, akiknek 70 százaléka angol, 50 százaléka német nyelven fordít, akkor 10 fordító dolgozik mindkét nyelven. A logaritmusos feladatokra és valószínűség-számításokra nem vállalkozott, de megajándékozott a színházi matematika egy axiómájával: két féltehetség nem egyenlő egy tehetséggel. Hozzátette még egy bankbetétes százalékszámításos feladat kapcsán: egy színházi embernek nincs 800 ezer forintos megtakarítása – ennyi szerepelt a példában –, így nem kell tudnia kiszámolni a kamatlábat.

A Ságvári-gimnázium 12. F osztályában többen francia nyelven írták a matematikaérettségit. Fotó: Karnok Csaba
A Ságvári-gimnázium 12. F osztályában többen francia nyelven írták a matematikaérettségit.
Fotó: Karnok Csaba

Gyimesi László majdnem minden feladathoz hozzálátott, a kézfogások számát ő is jól oldotta meg, és helyesen adta meg a nyílt intervallum két különböző elemét is. Volt egy narancsos példa – megjegyezte: profilba vág –, azt is sikerült kiszámolnia. Küzdött a vektorokkal, és emlékezett a kör területének és kerületének képletére. A törtek azonban kifogtak rajta
– állítólag a törteknél vesztette el a fonalat a matematikában.

– Nem volt nehéz. Azt hittem, hogy semmit nem fogok tudni – mondta a feladatok végén Gyimesi László, aki matematikatudásáról akkor győzött meg bennünket végleg, amikor még azt is felidézte, hogy a megoldást kétszer alá kell húzni. Cölöpök gyártását azonban ne bízzuk az önkormányzati képviselőre, mert ötezer darab cölöphöz ő 325 köbméter fát venne, pedig a megoldás szerint 47 köbméter is elég lett volna.

A megyében 12 ezer 528 diák matekozott

Rendben lezajlottak a keddi matematika írásbeli érettségik az Oktatási Hivatal tájékoztatója szerint. Középszinten országosan 1202 helyszínen 83 ezer 340 diák, emelt szinten 82 helyszínen 3206 vizsgázó adott számot tudásáról. Csongrád megyében 12 ezer 528 diák vizsgázott, közülük 381-en emelt szinten. Szegeden 2733 érettségizőből 110-en választották az emelt szintet.

Olvasóink írták

  • 2. uff 2008. május 07. 20:09
    „Az egész országban 83 240 diák, ebből 12 528 Csongrád megyében? Nehogy már! Kitől kaptak ilyen adatokat? Eszerint minden 7. érettségiző a megyéből való?”
  • 1. polgár 2008. május 07. 07:59
    „Gyimesi úr a valós életből vette a példát, ha elég 47 m3 fa, akkor egy képviselő tényleg 325 m3-t fizettet/vetet az önkormányzat pénzén :D:D:D:D”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Dugók a kereszteződésekben

Szeged - A hét végére ígérték a csomópontok felbontását a szegedi nagykörút javítói, ennek ellenére… Tovább olvasom