Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | -1°C Még több cikk.

Mától a levegőből irtják a szúnyogokat Szegednél

A szúnyogokat biológiai irtással már pusztítják Szegeden, de ha szükséges, jövő héten kémiai úton szabadul meg a város a vérszívóktól. A szakértő szerint az áradó folyó nem, a kialakult tocsogók viszont ideális élőhelyek a szúnyogoknak. A tartós meleg miatt a felszíni vizek átmelegedtek, a lárvák fejlődése megindult – ezt szakértők a vízből vett minták alapján állapították meg.
Szúnyognézőpontból nem rosszak a kilátások Szegeden. Fotó: Schmidt Andrea
Megkezdődött a szúnyogirtás Szegeden. A biológiai kezelést tegnap még a földről – például gumicsónakból – végezték, de ma már a levegőből is pusztítják a vérszívókat – tájékoztatott Szabó Ferenc, a környezetgazdálkodási kht. ügyvezető igazgatója.

A tartós meleg miatt a felszíni vizek átmelegedtek, a lárvák fejlődése megindult – ezt szakértők a vízből vett minták alapján állapították meg. A szúnyogok számát ezenkívül csípésszámlálással is mérik. Ezt a tesztelést – amikor az ember a saját testén számolja össze a csípésnyomokat – tegnap végezték. Ha ennek eredménye kedvezőtlen lesz, akkor a jövő héten kémiai beavatkozásra is szükség lesz – mondta Szabó Ferenc. Hozzátette, amennyiben a lárvairtás időben megtörténik, a kémiai irtás elkerülhető. Ez azért is jó, mert a kémiai pusztítás nemcsak a szúnyogokra, de más repülő rovarokra is veszélyes.

A saját bőrén tapasztalta a vérszívók megjelenését Szepesszentgyörgyi Ádám. A környezetvédelmi szaktanácsadó – aki maga is rendszeresen foglalkozik szúnyogszámlálással – elmondta: a rovarok számára nem az áradó Tisza az ideális élőhely, hanem a kialakult tocsogók, árkok. Szúnyogból egyébként ezek nélkül is sok lenne, nagyrészt a vizes aknákban, pincékben, faodvakban kelnek ki – itt a levegőből szórt permet sem éri el őket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Politizál, tanít a képviselő

Sándor Klára újoncnak számít az országgyűlésben. A szegedi liberális képviselő, egyetemi oktató… Tovább olvasom