Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Mától ingyen utaznak Szegeden a mentősök

Mától ingyen utaznak Szegeden a mentősökSzemélyivel és évente érvényesített arcképes szolgálati igazolvánnyal szállhat fel mától a villamosra – mutatja Szakács Károly mentőszakápoló. Fotó: Frank Yvette
A vidéki települések közül elsőként Szegeden hagyta jóvá a közgyűlés, hogy díjmentesen használhassa a helyi tömegközlekedést az ország összes mentődolgozója.
– Az Országos Mentőszolgálat szerette volna valamivel támogatni a komoly és felelősségteljes munkát végző munkavállalóit. Hiszen ők sem anyagi, sem társadalmi megbecsülést nem kapnak – mondta érdeklődésünkre Zentay Attila, az OMSZ Dél-alföldi Regionális Mentőszervezetének igazgatója. Első lépésként egy hónapja a főváros biztosított díjmentes tömegközlekedést az aktív mentődolgozóknak. A regionális igazgató kezdeményezésére pedig vidéken először Szeged csatlakozott.

A legutóbbi közgyűlés jóváhagyta, hogy az ország összes aktív mentődolgozója Budapest után Szegeden is ingyen használhassa a buszokat, trolikat és villamosokat. A járműveken pedig akár szolgálaton kívül is segítséget nyújtanak, ha szükséges, hiszen ez törvényi kötelességük is.

A főorvos szerint az intézkedés fontos gesztus a várostól. Elmondta, eddig a dolgozóik gyalog, kerékpárral, legfeljebb nagy hidegben jártak tömegközlekedéssel. Van olyan munkavállalójuk, aki ezután Röszkéről Szentmihályig jár már csak biciklivel, és ott buszra száll át. Elárulta, a mentő-gépkocsivezetők és -ápolók havonta nettó 100-110 ezer forintot visznek haza délutános, illetve éjszakás pótlékokkal együtt. A tárgyalásokat Kecskeméten és Békéscsabán folytatja a napokban.

 – Így 7 ezer forinttal több marad havonta a családi kasszában, persze hogy nagyon örülök a lehetőségnek – mondta a Szakács Károly. A mentőszakápoló 23 éve dolgozik a szegedi szolgálatnál. Felesége is egészségügyi dolgozó, ő 95 ezret visz haza. Minden fillérre szükségük van, hogy óvodás kisfiukkal együtt kijöjjenek a pénzükből.

Az intézkedés maximum 100 mentődolgozót érint Szegeden nap mint nap. Nekik nem kell megvenniük havonta a 7 ezer forintos összvonalas bérletet. A városnak a gesztus havonta 700 ezer forintjába kerül, évente pedig 8,4 millióba – tájékoztatott Nagy Sándorfejlesztési alpolgármester.

A fővárosban térítésmentesen utaznak most már a mentősök, tűzoltók, rendőrök és közterület-felügyelők. Szegeden – az országos szabályok szerint – ingyen közlekedhetnek a 6 éven aluliak és a 65 éven felüliek. Emellett igazolvánnyal a vakok és hallássérültek, illetve kísérőjük, államkincstári igazolvánnyal rendelkező rászorulók és kísérőjük, fogyatékkal élők és kísérőjük, valamint a hadirokkantak és hadiözvegyek. És városi rendelet szerint mától a mentősök.
Ön kit utaztatna díjmentesen?

Lengyel Zsuzsanna: – A 14. életévét be nem töltött gyerekeknek adnék ingyenes utazást, valamint a vakoknak kizárólag. Akinek van jövedelme, fizesse meg a bérletet! Talán akkor le tudna ülni a bérletes/jegyes utazó is végre. Frankó-Dóró Zoltán: – Ha nem is ingyenes, de közalkalmazotti kedvezmény jól jönne... Igaz, a klinikai parkolásért is levonnak 8000 forintot a dolgozóktól, ha be akarnak autóval állni a munkahelyükön a parkolóba. Waldmann B. Gábor: – A tűzoltókat meg a nővéreket. Bírók meg ne is szállhassanak fel.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Böjte Csaba és Mága Zoltán a tiszaszigeti templomban

A hangverseny bevételét a dévai Szent Ferenc Alapítvány, valamint az ÁGOTA Alapítvány javára… Tovább olvasom