Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Mától Szegedi Jazz Napok

Négy koncertet hallgathat meg ma és holnap a Szegedi Jazz Napok közönsége az ifjúsági házban. A nyitó- és a záróhangversenyt két világhírű amerikai fekete zenész adja majd.
„Philadelphia" Jerry Ricks személyében az autentikus fekete country-blues utolsó nagy képviselője adja a Szegedi Jazz Napok mai nyitókoncertjét. Az amerikai zenész 25 év után tér vissza Szegedre, ő ugyanis korábban már koncertezett a fesztiválnak most is otthont adó ifjúsági házban. Valaha a Buddy Guy nevű zenekarral járta a világot, de ma már csak szólóban lép fel, egy gitárral, esetleg szájharmonikával kísérve saját énekét. Jellegzetes hangjával, egyszerű gitárjátékával vált az európai és amerikai koncerttermek egyik nagy kedvencévé.

Egy másik legendás amerikai zenész adja a dzsessznapok zárókoncertjét. Billy Cobham „CultureMix" nevű együttesével lép fel, ami mérföldkő a szegedi dzsesszkoncertek történetében. Cobham ugyanis a világ egyik legjobb dzsessz-rock dobosa, amit az is jelez, hogy olyan klasszikusokkal játszott együtt, mint Miles Davis, Jarry Goodman, Herbie Hancock, McCoy Tyner, vagy a nyáron a szegedi Dóm téren is megcsodált George Benson.
Cobham neve mégis leginkább a Mahavisnu Orchestra nevű együttes révén vált ismertté. Ez a dzsessz-rock együttes évekig e zenei irányzat meghatározó formációja volt, hiszen olyan egyéniségek játszottak benne, mint Jan Hammer vagy John McLaughlin. A „CultureMix" az úgynevezett fúziós zene képviselője, tagjai Cobham régi zenésztársai.

A Szegedi Jazz Napokra a koncertek helyszínén, az ifjúsági házban is lehet jegyet kapni.


Két nap, négy koncert

A Szegedi Jazz Napok nyitó hangversenyét ma este 8 órától „Philadelphia" Jerry Ricks adja, majd a Joan Faulkner–Csík Gusztáv Quartet lép színpadra. A vasárnap esti programot Karim Ziad „Ifrikya" nevű együttese nyitja, majd Billy Cobham „CultureMix" zenekara játszik az Ifjúsági Ház színpadán.


Szincsok György

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autót nyerhet, aki elmegy a szűrésre

Nyereményjátékkal csábítja egy most induló kampány az érintett nőket méhnyakszűrésre. Aki februárig… Tovább olvasom