Délmagyar logó

2019. 01. 21. hétfő - Ágnes -2°C | 2°C Még több cikk.

Mától ünneplőruhába öltözik Szeged

Szeged napját ünnepeljük e hét végén. Ebből az alkalomból új díszpolgárt köszönthetünk – a nemzet színésze, Király Levente a kitüntetett. Szeged napja alkalmából e hét végén ünnepi programok sora várja a város lakóit és a vendégeket.
Szeged napját ünnepeljük e hét végén. Ebből az alkalomból új díszpolgárt köszönthetünk – a nemzet színésze, Király Levente a kitüntetett. A hídi vásár bódéinak építését holnap hajnalban kezdik. Szeged napja alkalmából e hét végén ünnepi programok sora várja a város lakóit és a vendégeket. A Maty-éri pályán most szurkolhatunk a kajak-kenu Világkupa versenyein.

Szeged napját május 21-én ünnepeljük – arra is emlékezve, hogy a város a török uralom után 1715-ben visszakapta szabad királyi városi rangját, majd 1719. május 21-én III. Károlytól megkapta szabadalomlevelét és jelenleg is használt címerét. A városnaphoz a rendszerváltozás óta egyre színesebb programsor kötődik.

Díszpolgári támogatás

A Szeged díszpolgári címét péntektől méltán viselő Király Levente, a nemzet színésze szombaton 13 órakor a Somogyi-könyvtárban fogadja örökbe a bibliotéka egyik értékes dokumentumát.
Az idei ünnep nyitányának is tekinthető a borfesztivál. Kedd óta a szokásosnál is lüktetőbb az élet Szeged szívében: a Széchenyi téri fesztiválon napok óta kortyolgatják a finomabbnál finomabb borokat a látogatók. A Kárász utca másik torkolatánál, a Dugonics téren teadélutánokat rendeznek, zenekarok lépnek fel.

Ám a kitüntetett nap ünnepélyes része a városházán a mai díszközgyűléssel veszi kezdetét. Ott adják át a Szeged díszpolgára címet, a Pro Urbe, a Szegedért Emlékérem, a Szeged Nemzetközi Kapcsolataiért kitüntetéseket.

Mai programok

Széchenyi tér

Színpad 1
17.00: Eda és Béla duó
19.00: Fun Ten
20.00: Peller Anna énekesnő fellépése
21.00: Rácz József és cigányzenekara
Színpad 2
18.00: Rácz Gabi Jazz Moment
20.00: Mr. Bongó trió
21.00: Szurdi–Marosi duó népzenei Jam Session
Tisza Szálló
18.00: Jótékony célú borárverés.
Dugonics tér
14.30: Storyville Jazz Band
17.00: Indigó-koncert
18.30: Firebirds-koncert
20.00: Napra együttes koncert és táncház,
Móra park
17.00: Az L&D mazsorettcsoport felvonulása a Dugonics tér–Kárász utca–Móra park közötti részen
17.30: 6. nemzetközi megyejáró fesztivál
20.30: Bikini – élőkoncert 
A városnapi rendezvények mellett most először nemzetközi érdeklődésre méltó sporteseménynek is otthont ad Szeged: ugyancsak ma kezdődik a Maty-éri pályán a Mol felnőtt síkvízi kajak-kenu Világkupa. E sportverseny izgalmait három napon át élvezhetik a szegediek és a vendégek.

Fesztivál és vásári hangulat lesz úrrá a városon szombattól: térzenére ébrednek a szögediek. Felvonják az országzászlót, a szegedi hídfőnél megnyitják a hídi vásárt. Most először kiállítás és konferencia kezdődik a Kézművesség ezer éve a Kárpát-medencében címmel, a kereskedelmi és iparkamara szervezésében a SZAB-székházban, majd nyit a Dugonics téri kézművesvásár is. A városházi ünnepélyen Szeged művészeti díjai, sportolókat elismerő kitüntetései találnak gazdára. Az esti, a belvárost átszelő zászlóforgatós felvonulással veszi kezdetét az Európai Borlovagrend avató ünnepsége. A városnapi rendezvények csúcspontja: a színpompás tűzijáték – szombat este kilenctől a rakparton.

A művészeti események mellett szórakoztató programok sorozata várja a szegedieket. Egyebek mellett a Szent István téri víztoronyból és a városháza tornyából tárogató zokog, és fúvószenekar brillírozik. A dóm tornya szombaton várja a Szeged panorámájára kíváncsi látogatókat. A koncertek közönsége a Móra parkban e hét végén – többek között – a Bikini, az Irigy Hónaljmirigy, a Zanzibár, a Crystal együttes, valamint Gáspár Laci és Demjén Ferenc dalait hallva tapsolhatja vörösre a tenyerét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csordultig telt a város a hét végére

A Szeged-napi rendezvénysorozathoz kapcsolódó programok és a Síkvízi Kajak-kenu Világkupa miatt… Tovább olvasom