Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Mától veszélyhelyzet a Tisza és a Maros mentén

A Csongrád megyei védelmi bizottság tegnapi, rendkívüli ülésén veszélyhelyzet és rendkívüli fokozatú védekezési készültség elrendelését kérte. Erről ma várható döntés Budapesten. Ez esetben a megyei védelmi bizottság elnöke azonnali intézkedéseket rendelhet el saját hatáskörben.
A megye teljes közigazgatási területén veszélyhelyzet elrendelését kezdeményezi a Csongrád megyei védelmi bizottság. A Tisza és mellékfolyói megyét érintő szakaszaira rendkívüli fokozatú védelmi készültséget javasol elrendelni a testület, amely Szolnok és Bács megyei védelmi vezetőkkel együtt rendkívüli ülést tartott tegnap a kialakult árvízhelyzetről.

A megyei közgyűlés elnöke, Frank József által vezetett védelmi bizottság a kormányzati koordinációs bizottságnak küldte meg a rendkívüli intézkedésekről hozott határozatát.

A vészhelyzetet a rendkívüli fokozatú készültséggel együtt várhatóan ma délután rendeli el a kormány. Ez esetben a megyei védelmi bizottság elnöke azonnali intézkedéseket rendelhet el saját hatáskörben. A rendkívüli fokozatú, vagyis a legmagasabb védekezési készültséget akkor rendelik el, ha egy folyó vízszintje várhatóan meghaladja az eddig mért legmagasabb vízállást. Ez Szegeden 1970-ben 960 centiméter volt. Az előrejelzések szerint most nagyobb is lehet a víz.

A gátakon jelenleg 1200-an dolgoznak 24 órás ügyeletben, valamint háromszáz fős katonai kontingens áll készenlétben a hódmezővásárhelyi laktanyában – a húsvéti ünnepek alatt sem hagyhatják el körletüket. Más vízügyi igazgatóságoktól 25 műszaki irányító szakember is érkezik.

Kitelepítésre legfeljebb a Csongrád közelében található Nagyréten lehet számítani, mondják a szakemberek. – A tanyavilágban élő emberek kimenekítése az elsődleges cél, de az ott tartott több tízezer baromfi, sertés és szarvasmarha biztonságos elszállítására is fel vagyunk készülve – közölte Szöllősi Sándor, a megyei katasztrófavédelem igazgatója.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tulajdonos perlekedne a plakátragasztókkal

A szegedi Dél-Kandeláber Kft. pert fontolgat azok ellen, akik a cég előzetes hozzájárulása nélkül… Tovább olvasom