Délmagyar logó

2019. 06. 27. csütörtök - László 20°C | 33°C Még több cikk.

Matricák és graffitik a szegedi KRESZ-táblákon

A közlekedési táblák cseréje Szegeden tavaly egymillió forintjába került a környezetgazdálkodási kht.-nak. A korábban alumíniumból készült táblákat előszeretettel lopták, ezért mára más anyagból gyártják. A rongálás ellen azonban továbbra is nehéz fellépni.
A Kullancsszövetség nemrég kihelyezett kullancsveszélyre figyelmeztető tábláinak 40 százalékát ellopták a fővárosban, pedig műanyagból készültek. A Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. városüzemeltetési részlegének vezetője, Serege János elmondta, az elmúlt években Szegeden is előszeretettel lopták el a közlekedési táblákat.

A vállalat az évek során ezért az alumínium alapú tartóoszlopokat horganyzott vascsövekre, a szintén alumíniumból készült táblák anyagát pedig horgonyzott lemezekre cserélte. Ezzel nehezebb lett a kidöntésük, a különböző fémkereskedők pedig nem veszik át a lemezből készült tárgyakat. Mára ezért leginkább csak rongálják – lefújják vagy felmatricázzák – őket.

– Tavaly közel egymillió forintot kellett költenünk a közlekedési táblák cseréjére. Ezek már olyan állapotban voltak, hogy komolyan veszélyeztették a közlekedés biztonságát – mondta Serege János. A legfertőzöttebb rész a lakótelepek, valamint a belváros – tavaly csak itt 7-800 táblát kellett lecserélniük. A táblák állapotát egyébként a környezetgazdálkodás két kivitelező céggel ellenőrizteti. Ezek a városban beutazási tervvel rendelkeznek. Ha látnak olyan táblát, ami le van csúszva vagy el van fordulva, azt azonnal kijavítják. Ha szennyeződést fedeznek fel, azon első körben megpróbálnak különböző vegyszerekkel segíteni. Ha azonban nagyobb mértékű a károsodás, a tábla azonnali cseréje szükséges. A kht.-nak egyébként a legtöbb közúti táblából van készlete a raktárban, de kapcsolatban állnak egy olyan céggel is, amely szükség esetén egy nap alatt leszállítja a megrendelt darabokat.
Hétezer jelzőtábla

Mintegy 460 kilométernyi úthálózaton, nagyjából hétezer közlekedési tábla állapotáért felel a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. Egy tábla cseréje 5-6 ezer forintba kerül. Idén – az első negyedévben – a rongálás kijavítására már negyedmillió forintot költöttek költségvetésükből.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kire bízzuk csemeténket a nagybevásárlás idejére?

Játszóház képzett szakemberekkel, tanfolyamot végzett bébiszitter vagy gyermekszerető egyetemista.… Tovább olvasom