Délmagyar logó

2019. 02. 16. szombat - Julianna, Lilla -2°C | 11°C Még több cikk.

Maty-éri pontyok – narancspiros jelvénnyel

Tizenhat jelölt ponty úszkál tegnap óta a Maty-éri víztározóban – a velük együtt telepített öt mázsányi jelöletlennel együtt. A haljelölés értékes információkat biztosít a vízkezelőnek a telepített állomány sorsáról – persze, csak akkor, ha a jelölt példányokat kifogók értesítik a zsákmányról a telepítőt.
A haljelölés révén figyelemmel kísérhető a telepített állomány sorsa. Fotó: Segesvári Csaba
A Városi Sportigazgatóság és a Horgászegyesületek Csongrád Megyei Szövetsége tizenhat jelölt halat bocsátott vízbe tegnap a Maty-éri tározón, ötmázsányi jelöletlennel együtt. Kisebbek, nagyobbak egyaránt akadtak köztük. A jel: feltűnő narancspiros, a hátúszó alatt rögzített henger, ötjegyű, egyedi számmal, illetve HECSMSZ-rövidítéssel (Horgászegyesületek Csongrád Megyei Szövetsége). Aki kifogja a jelölt halat, a jelet vagy a megyei szövetség irodáján, vagy a sportcsarnok portáján adhatja le – névvel, címmel, elérhetőség feltüntetésével együtt. Mindenképpen célszerű a jeleket leadni, hiszen értékes nyeremények járnak értük!

Jelölt halakat tavaly telepített első alkalommal a megyei szövetség és a sportigazgatóság a Maty-éri tározóba. Áttételesen a velük együtt telepített, jelöletlen halmennyiség sorsát is figyelemmel kísérheti a vízkezelő. Azt mondja Láda Gáspár, a megyei szövetség ügyvezető elnöke, hogy minél termetesebb volt egy-egy hal, annál gyorsabban horogra került. Ez nem véletlen: a tógazdaságban, ahol nevelkedtek, az idősebb, nagy halak hozzászoktak már a horgászcsaliként is alkalmazott kukoricához, egyéb növényi anyagokhoz. Azok a halak viszont, melyek fiatalabb korukban kerülnek be a horgászvízbe, a természetes haltáplálék-szervezeteket keresgélik, így elkerülik a visszafogást, és szaporodhatnak is. Ha tehát a horgászvízkezelőnek az a célja, hogy gyorsan visszafogják a halakat, például egy rendezvény keretében, érdemes nagyokat telepíteni – ha pedig az állománygyarapítás a cél, az ivadéktelepítés vezet eredményre.


A nyeremények

Milyen nyeremények várják azokat, akik jelölt halat zsákmányolnak a Maty-éren, és a jelet le is adják? A sportigazgatóság uszoda- és műjégpálya-bérletet ajánl föl, illetve belépőjegyet a kajak-kenu vb-re; a megyei horgászszövetség éves területi engedélyt biztosít; a Szegedi Fürdők tíz alkalomra szóló wellnessbelépőt; két horgászcikkgyártó egész éves mennyiségű – negyven kiló – etetőanyagot; a Szeviép–Szeged Sport Kft. éves belépőt a mérkőzésekre, a Pick Szeged szintén; a Régi Híd vendéglő, illetve a Gulyáscsárda vacsorameghívást – és így tovább. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három az ópusztaszeri első ember

Hárman is polgármesternek tartják magukat Ópusztaszeren. A kétezer lelket számláló településen áll a… Tovább olvasom