Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

MÁV: ma totális káosz lesz

Ma reggel 6 órától határozatlan időre hirdettek általános és országos sztrájkot a Liga szakszervezetek és a Munkástanácsok. A munkabeszüntetés miatt a megyében összeomlik a vasúti közlekedés. Aki biztosra akar menni, ne válassza a vonatot.
Leáll a vasúti közlekedés ma reggel 6 órától, csak autóbusszal lehet közlekedni Csongrád megyében, a Tisza Volán ugyanis nem csatlakozott az általános sztrájkhoz. Tegnap estig egyeztetett a vasúttársaság vezetésével az általános sztrájkhoz csatlakozott Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) a még elégséges szolgáltatásokról, de nem jutottak megállapodásra. A vasutasok ugyanis hétfőtől szerdáig kevesebb vonatot indítottak volna, mint amit a vezetés elegendőnek tartott. (A VDSZSZ cserébe csütörtöktől elfogadta volna a MÁV által javasolt járatpárok számát.)

A madár se jár vonattal Fotó: Karnok Csaba

Lapunk úgy tudja, nem érdemes arra várni, hogy esetleg elindul egyik-másik vonat, ha valaki Budapestre utazna vagy az autóbuszt válassza, vagy induljon el saját autóval. Telefonon vasutas berkekből olyan információkat kaptunk, hogy noha a mozdonyvezetők és egyes vasutasok nem sztrájkolnak – ők más szakszervezethez tartoznak –, nem tudni, hogy az elinduló vonat meddig jut el. Ha például Dorozsmán a bakter sztrájkol, akkor oda be sem engedik a szerelvényt.

Útlezárás a 47-esen

Ma félpályás útlezárással tiltakozik az egészségbiztosítás tervezett átalakítása ellen a Magosz Vásárhely határában, a 47-es út kishomoki kétsávos szakaszán. Kispál Ferenc, a Magosz megyei elnöke szerint 9 és 16 óra között száz gépjármű is akadályozhatja a forgalmat.  
Nem vesz részt a sztrájkban a Magyar Orvosok Szövetségének (MOSZ) szegedi szervezete, és nem terveztek munkabeszüntetést Makón, valamint Szentesen sem. Ellenben a vásárhelyi MOSZ képviselője bejelentette: tagjaik a kórházban hétfőn 10 és 14 óra között sztrájkolnak, ezalatt csak a sürgősségi alapellátást biztosítják (erről további részletek vásárhelyi tudósításunkban olvashatók).

A Ligához tartozó Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének tagszervezetei saját hatáskörben döntenek lépéseikről: például a szegedi József Attila szakközépiskolában dolgozók hétfőn kék szalagot viselnek. Kék szalag kitűzésével fejezik ki a Pedagógusok Szakszervezete egyes tagjai (úgy tudjuk, az Eötvös és a Tömörkény gimnáziumban), hogy szolidárisak, a Kossuth Zsuzsanna szakközépiskolában pedig kétórás figyelmeztető sztrájkot terveztek.

Ferihegyen ma csak kisebb késések várhatók: a földi kiszolgálók nem csatlakoztak a sztrájkhoz, viszont az üzemanyag-kiszolgálók és az üzemeltetők egy része beszünteti a munkát.

Olvasóink írták

 • 7. Kövesdi Sándor 2007. december 17. 13:30
  „Antal
  Valahol igazad is lehetne egy demokráciában, ahol nem négyévente választjuk meg a diktátorunkat (pártállástól függetlenül)!
  Ez a sztrájk egy előkészítetlen, és szerintem átgondolatlan törvény, nem megakadályozásáról szól, hanem egy átfogóbb hatás tanulmány, társadalmi vita megindításáról szól!
  Nem vita tárgya rossz az eü., de hogyan továbbot nem lehet a szakági vezetők nélkül, a hozzáértők megkerülésével, az érintettek kirekesztésével lerendezni!
  Azt, hogy egy párt szimpatizál a sztrájkkal, azt nem nevezném úgy, hogy mellé áll, vagy vezeti!”
 • 6. Kardos Antal 2007. december 17. 13:12
  „Sándor!
  A mai sztrájk nem a szárnyvonalakról szól.
  Biztosan igazad van a politikával kapcsolatban, de ismét megjegyezném,hogy a szakszervezeteknek igenis el kell határolódniuk a politikától. Ugyanis abban a pillanatban hiteltelenné válik.”
 • 5. Kövesdi Sándor 2007. december 17. 09:36
  „Tisztelt eddigi hozzászólók!

  A vasúti szárnyvonalak bezárása fölösleges, egy hatékony rendszer többet érne, pl. Arad- Szeged vonatkozásában egy kamionfuvarozó szerelvény!
  Antal! A ki nem politizál, olyan ember nincs, mert, ha szó nélkül hagyja a politikát az ,,struccpolitika", tehát politizál! Ne keverjük a dolgokat, ha egy politikus, vagy párt egyetért egy sztrájkkal az még nem politikai kiállás csak a cél magáévá tétele!
  Dénekes, ha jövőre egy influenza elleni oltásért több tízezret fizetsz, mert nem esik be a támogatott oltások közé stb., akkor majd gondolj arra, hogy a MÁV vesztesége a fontos, vagy az emberek egészségügyi ellátottsága!
  44-es Ki milyen kárt okoz ennek az országnak az külön téma, de nem a sztrájkolók viszik csődbe a költségvetést!”
 • 4. 44-es 2007. december 17. 08:26
  „ha ennyire és ennyien ráérnek sztrájkolni, nincs szükség a munkájukra .van épp elég munkanélküli aki szivesen dolgozna . a sztrájkkal még több kárt okoznak mindenkinek,legyen az munkávállaló vagy munkáltató.
  nézetem szerint a balhé és a káosz a lételemük.
  kik is kaptak 50-50%-os béremelést? ugy rémlik nekem hogy, a pedagógusok valamint az orvosok.vagy tévednék?.a MAGOSZ-nak kb 23 ezer tagja van,holott 210ezer gazdálkodó van , akkor kit is képvisel?vagy nekik nincs mit csinálni karácsony előtt,vagy netán be lett igérve az agrárminiszterség?”
 • 3. Dénekes 2007. december 17. 08:08
  „A sztrájk napi fél milliárd Ft veszteséget okoz az állami vasútnak.

  Ezt a hiányt a MÁV csak további hitel (államtól vagy külföldről) felvételével tudja pótolni VAGY további emberek elbocsátásával.

  Ördögi körbe húz és semmire sem jó a sztrájk. Egyszer kellene megszabadulni a veszteséget kitermelő vonalaktól és tengedni a Volánnak, és akkor a MÁV maradéka végre nyereségesen működne és az adott területeken a VOLÁN sem lenne többé veszteséges cég.”
 • 2. Dezső Bá 2007. december 17. 08:04
  „" Megállapodott, halleluja, a GKM a vasutas-szakszervezettel. A megoldás kulcsa rém egyszerű: továbbfoglalkoztatás. Nem zárják be a szárnyvonalak többségét, de ha netán mégis bezárnák, az ott dolgozókat nem rúgják ki. Kurvajó.

  Nyilván azért épít le bármilyen épeszű vállalat, hogy feleslegesen, hatékonytalanul ne költse a pénzt. A szárnyvonalak költségének túlnyomó része nem a dízel, hanem a naponta összesen tíz utast látó kalauz, az üres vonatot vivő vezér, a napi hat kocsit fogadó állomás személyzete. Ha a szárnyvonal bezár, buszozhat az a pár utas is, akit eddig vittek. De majd keresünk a vasutasnak valami munkát házon belül. Azt még nem tudjuk, mit, de valahogy csak lesz.

  Magyarul: a szolgáltatás megszűnik, ám értelmetlenül szűnik meg, mert a hozzá tartozó deficit marad. De legalább a sztrájkot megpuhítottuk. Észszerűsítés címén lesz még betegebb a vasút. Levesszük a daganatot a kisujjáról, és beültetjük a tüdőbe.

  A jelenséget ismerjük Késő Kádár korából, bújtatott, illetve házon belüli munkanélküliségnek nevezik. Immanens, jellemző következménye volt a szocializmus egész ideájának. Nem az a cél, hogy hatékonyan, jól termeljünk vagy szolgáltassunk. A cél a foglalkoztatás. Alamizsnaosztás a közös pénzből, időből, közérzetből: mert amíg a vasút célja nem az utas, hanem a vasutas jóléte, addig a vasút lassú, koszos és drága lesz.

  De mi nemzeti kockázatközösségben vagyunk a vasutassal, ugyebár. Szabad fordításban: miatta szívunk."

  http://index.hu/velemeny/eheti/kocka/”
 • 1. Kardos Antal 2007. december 17. 06:53
  „Bár a sztrájkot előidéző okokkal eggyet értek, mégis kilóg a lóláb!
  Milyen dolog az ha egy érdekképviselet hátvédeként begyűrűzik a politika? És pont az a párt ,mely kormányzása idején szinte semmit nem értünk el a sztrájkkal. Valamint miért kövessek egy olyan embert aki önös érdekeit előtérbe helyezve vezeti az embereket egy igen komoly és felelősségteljes szituációba mint a sztrájk. Gaskó úr még csak normálisan érvelni sem tud, pedig a média adott rá neki alkalmat eleget. Teljesen olybá tűnik, mintha előrehozott választási kampányról lenne szó. Ugyanis a LIGA-ban nem sokára kiosztják a felelős posztokat újra! Sőt ez a politikai pártnak(szándékosan nem írok nevet) is jó reklám!Sajnos teljesen mindegy ki van hatalmon, az emberek palira vevése megy mindenki részéről. Egyre több az elkeseredett ember az országban, viszont nem biztos hogy a tiltakozásra ez a megfelelő mód és időpont.
  Gaskó úrnak az időzítéssel kissé mindíg problémája van. Miért csak az egészségügyi törvény elfogadása utánra lett ez a munkabeszüntetés szervezve?
  Még volna mit írnom, de a csont már régen le van rágva!
  Talán a szakszervezetek igenis érdekeket képviseljenek, de ne politikai érdekeket!!!!
  Maradok tisztelettel:K.Antal”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Karácsonyi halkavalkád: a legtöbb asztalra ponty kerül

Szeged - A többség a pontyot keresi, a lazac és a pisztráng pedig olcsóbb a harcsánál. A halárusok… Tovább olvasom