Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Mázsaszámra terem az őszibarack

Szatymaz - Mázsaszámra terem a finom őszibarack a Homokhátságon. A gyümölcs rajongói tavaly jobbára csak az ízben és illatban gyengébb minőségű külföldihez jutottak hozzá, ugyanis a fagy akkor az egész magyar termést letarolta. Idén szerencsére más a helyzet: a korai fajták szedésével már elkezdődött a szüret.
– Tavaly 6 szem őszibarackot tudtam hazavinni a családnak az egész birtokról. Idén június 15-ével kezdtük el a barackszüretet, a termés erős átlagos, egy ereje teljében lévő fáról akár 1 mázsa gyümölcsöt is le tudunk szedni – mondta Barna Károly szatymazi gazda. 2012-ben a Homokhátság összes nagyobb gazdaságában elvitte a barackot a februári fagy, majd a húsvét utáni mínuszok. Barna Károly ültetvényén akkor 32 ezer kiló gyümölcs semmisült meg.

– Amikor belekezdtem a gyümölcs termesztésébe, a 12 hektáros gazdaság felén nőtt őszibarack. Ma már csak a birtok harmadán. Ha egy 10 éves periódust nézünk, akkor az időjárás miatt ebből 3-4 év olyan, hogy teljesen kiesik az őszibaracktermés. Ezért nem szabad csak barackra alapozni a gazdaságot: szamócával és sárgadinnyével is foglalkozunk – magyarázta a gazda. Ezért – bár barack egy szem se volt – a tavalyi nyáron is sokat dolgoztak. – Attól, hogy nincs gyümölcs, a fákat metsszük, és a növényvédelemről is gondoskodni kell. Kicsit hiányzott a szüreti hangulat, de még inkább a kiesett bevétel – mondta Barna Károly.

Június közepe óta szüretelnek Barna Károly barackosában. Idén a fagy nem okozott olyan kárt a termésben, mint tavaly. Fotó: Karnok Csaba
Június közepe óta szüretelnek Barna Károly barackosában. Idén a fagy nem okozott olyan kárt a termésben, mint tavaly. Fotó: Karnok Csaba

Idén szokatlanul sokáig tartott a hűvös nyár, múlt héten a megyében még jégeső is pusztított. – Hatalmas mázlink volt: a tavaszi virágzás közepén nem voltak olyan súlyos fagyok, a múlt heti jégeső is elkerülte a birtokot, pedig az innen 2 kilométerre levő faluközpontban szintén esett a jég. A szüretet a Star Crest fantázianevű őszibarackkal kezdtük, de a kései fajták egészen ősz közepéig teremnek. Idén már csak a jég lehet a barackok ellensége, mert az még a kifejlett gyümölcsöt is le tudja verni a fáról – mondta Barna Károly.

Milyen az idei őszi íze és minősége? – kérdeztük. – A szamócához hasonlóan az őszibarackot sem fogyasztom: ha az ember egész napját ezekkel a gyümölcsökkel tölti, estére már nem kívánja őket. Olyankor egy hideg sör jobban esik. A vevők azonban azt mondják, hogy nagyon finom az idei termés – közölte a gazda. Azt is elmondta, hogy a hasonló klíma miatt ugyanannál a fajtánál az egyszerű vásárló nem érez ízkülönbséget a Homokhátság különböző településein termett barackok között. – Ízkülönbség a magyar és a külföldi őszi között van, hiszen a külföldit a szállítás miatt jóval korábban le kell szedni, az íz- és illataroma azonban csak az érés kétharmadánál teljesedik ki – mondta a férfi.

Szatymazon eddig rendre a falunappal együtt volt az őszibarack-fesztivál. A falunap azonban – ahogy írtuk – anyagi okok miatt idén elmarad. – Tavaly volt falunap, de nem volt barack. Idén van barack, de nincs falunap. Mivel szeretjük ezt a gyümölcsöt, úgy éreztem, hogy a környék termelőinek szervezni kellene egy találkozót: július 20-án barackmustrát tartunk a művelődési házban, ahol bemutatkoznak a Homokhátságon idén termett őszibarackfajták – mondta az őstermelő.

Olvasóink írták

21 hozzászólás
12
  • 21. szatyi 2013. július 02. 12:03
    „Nem úgy volt! Az még tavaly volt!”
  • 20. Mike3 2013. július 02. 10:48
    „nem úgy volt, hogy minden elfagyott?”
  • 19. almostevil 2013. július 02. 10:00
    „Nem ázott el, nem fagyott szét, ejnye, hát valamit csak ki kellene már találni, hogy akkor mi a fészkes fenéért drága.
    ITT HAMAROSAN NEMZETI BARACKBOLT NYÍLIK :)”
  • 18. mazsolaszolo 2013. július 02. 09:54
    „Hála Istennek! Látod, Karcsi, nem csak jégverés, belvíz és aszály létezik - van, amikor végre kisüt a Nap és a szebbik oldalát mutatja a világ. :) Sok sikert és jó munkát! :)”
  • 17. booo 2013. július 02. 06:05
    „Szép magyar mentalitás!
    Rengeteg van belőle, folyót lehet rekeszteni, de az ára a csillagokban van!
    Lehet hogy tényleg cefre lesz sok helyen ezáltal belőle??”
  • 16. lacipapa68 2013. július 02. 01:01
    „Az itteni multik dragabban adjak a cuccot, mint Magyarorszagon a piacon kaphatot. Mondjuk az itteni /egy szomszedos unios allam/ minimalber kb. 320e forin. Ezert tünik draganak az ar. Hogy a gazdanak mi a haszna, azzal a kutya sem törödik.”
  • 15. lacipapa68 2013. július 02. 00:55
    „Megertem a magyar vasarloi mentalitast, hiszen nagyon alacsonyak a fizetesek. Viszont /ahol kb. netto 320e forint a minimalber/ a következöek a bolti arak akcio nelkül: nektarin: 500 ft, g.dinnye: 200 ft, zöldhagyma: 180 ft, salata darabja: 200 ft, 1 kg zöldpaprika: 1000 ft, paradicsom kiloja: 650 ft. Akciosan /sorrendben/ : 280 ft, 140 ft, 90 ft, 110 ft, 560 ft, 280 ft. Akkor miert is draga a magyar gazda portekaja? A fenti arak mind az itteni multik arai. E”
  • 14. janomanocska 2013. július 01. 20:37
    „Isteni az őszibarack. Persze még a korai fajták nem olyan nagyok, de egész jó áron lehet kapni. Mi szinte minden másnap veszünk 200-300 Ft/kg áron és az íze...
    700ért??? Lehet az jó nagy szemű és nem épp hazai?! Én elképzelni se tudom, hogy ki és hol vesz ennyiért. Piacon még kora délután is lehet kapni, sokszor már az illatát is messziről érezni.
    Persze azért már a sárgadinnye is egész jó! Végre érnek a gyümölcsök. Reméljük tényleg nem veri el a jég!
    Mindenkinek jó gyümölcsfogysztást!!! (Persze csak szezonális hazait) :D :D :D”
  • 13. haresz 2013. július 01. 20:34
    „Érdekes... Nálunk még beton kemény a barack.”
  • 12. papsajt 2013. július 01. 20:20
    „befőzés lesz az idén.”
  • 11. tirpák 2013. július 01. 18:02
    „cefrébe velük!”
  • 10. oresza1 2013. július 01. 14:58
    „Nem a barack a drága, hanem a fizetésünk kevés.”
  • 9. eljensokaszeged 2013. július 01. 14:55
    „végre már egy jó hír. finom is, jó is. köszönjük.”
  • 8. szöszi 2013. július 01. 14:35
    „Ha ilyen sok van, miért ilyen mocsok drága? Na meg persze ennyit a rinyálásról, hogy elverte a jég!”
  • 7. roxper 2013. július 01. 12:31
    „Időben ki kell menni a piacra és már 250-ért is finom, hazai barackot lehet venni, hajrá!”
  • 6. Pandora 2013. július 01. 12:23
    „350-ért vettem közepes méretűeket az előbb a Marson.
    ugye lesz ez még olcsóbb is?

    mézédes sárgadinnye kilója 220-250. imádom! :)”
  • 5. Margaréta60 2013. július 01. 12:22
    „Qllancs azért 699/kg mert a termelő 450-500 ft-ért adja kilóját a nagybani piacon....! Szerinted??????”
  • 4. spiler 2013. július 01. 11:32
    „600ft aldi”
  • 3. szatyi 2013. július 01. 10:57
    „"szép érett nagyszemű őszi"

    Június végén? Érett is legyen, meg nagyszemű is? -A hazaira még várni kell, az időjárás nem fog a fogyasztói igényekhez igazodni! Inkább fordítva!”
  • 2. Qllancs 2013. július 01. 10:50
    „Ha ilyen sok van ...miért 699.- / kg ja ?????”
21 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Varga Endre a Szeged Első Lions Club elnöke

Varga Endre, a szegedi traumatológiai klinika vezetője viseli egy évig a Szeged Első Lions Club elnöki láncát. Tovább olvasom