Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Mazsolázás jótékonysági borokból

A szegedi gyermekklinikán gyógyulókat segítő műszer megvásárlására költik annak a jótékonysági borárverésnek a bevételét, amit ma tartanak Szegeden. A szervező cég vezetőjétől a különleges kínálat értékelését kértük. Nem volt könnyű a legjobbak közül mazsolázni.
A szegedi gyermekklinikán gyógyulókat segítő műszer megvásárlására költik annak a jótékonysági borárverésnek a bevételét, amit ma tartanak Szegeden. A rendezvényen lapunk százezer forint értékben licitál és vásárol. A szervező cég vezetőjétől a különleges kínálat értékelését kértük. Nem volt könnyű a legjobbak közül mazsolázni.

Csúcsborok egymillióért

A negyvenhárom magyar és tizenkilenc külföldi tételből álló árverési készlet kikiáltási értéke közel egymillió forint. Ez az összeg a szervezők reményei szerint a licit végére jóval több lehet, hiszen már most akad néhány darab, amire már dupla akkora „előajánlatokat" kaptak. Az árverés legdrágább magyar bora Hermann Emerencia 1972-es tokaji aszúeszenciája, amiből egy palack induló ára ötvenezer forint. Ugyanennyi a Malatinszky-kúria hatdarabos villányi válogatása, amelynek egy része nem kapható kereskedelmi forgalomban. Harmincezerről indul a licit a Monyok Pince kétdarabos, 1975-ös ötputtonyos aszújáért és a Weninger Pince háromdarabos soproni kékfrankos válogatásáért. Huszonötezres indulóárért licitálhatnak a szekszárdi Vida Pince hárompalackos 2003-as Merlot-válogatásáért. A legdrágább külföldi borok többsége spanyol: a három- és kétdarabos tételek kikiáltási ára huszonötezer forint körüli.

Jótékonysági borárverést tartanak ma délután 3 órától a Tisza Szállóban, amelyen lapunk százezer forint értékben licitál és vásárol a nemes nedűk közül. A rendezvény teljes bevételét annak a hatmilliós műszernek a megvásárlására ajánlják fel, ami a szegedi gyermekklinika kis betegeinek javítja az ellátását.

Az árverés hatvan tételből álló kollekciójában az összes jelentős magyar borvidék legjobbjai, valamint spanyol, ausztrál, chilei, argentin és olasz kuriózumok is szerepelnek. A hazai borok hírneves, kisebb-nagyobb pincészetekből érkeztek. A borászok a megkeresés után első szóra támogatták a karitatív kezdeményezést. Az árverést szervező Vörös és Fehér Borház ügyvezetője, Pápai Róbert a bőség zavarával küszködött, amikor arra kértük: emeljen ki néhányat a – képletesen – kalapács alá kerülő különlegességek közül.

A legtöbb díjat a villányi Malatinszky borászat és a tokaji Royal pincészet borai gyűjtötték be. Ez utóbbi helyen készült a tegnapi számunkban bemutatott százpontos aszúeszencia is. A gyűjtőknek ugyanakkor a különleges, magnumpalackos kiszerelésű szekszárdi Vesztergombi Csaba cuveéjét, a villányi Tiffan család cabernet sauvignonját és a Vylyan pincészet duennium cuveé-jét ajánlja Pápai úr. Malatinszkyék szűretlen cabernet franc-ját viszont azért tartja nagyra, mert az utolsó szűrést kihagyó borász ugyan óriási rizikót vállal, viszont így fantasztikusan gazdag ízvilága alakulhat ki a nedűnek. A villányi szakember boránál pedig a kockázat szerencsével párosult, így meghozta páratlan gyümölcsét.

A Tisza Szálló is segít

A borárverésnek helyet adó Tisza Szálló lemondott a százötvenezer forintos bérleti díjról, amely a rendezvényért járt volna: ezzel támogatja a kezdeményezést. Azt is vállalták a hotelben, hogy ha a tükörterem kicsinek bizonyul, a koncerttermet is fölajánlják a nemes cél érdekében.

A fehérboroknál a Bárdos és Fia mátraaljai szürkebarátja igazi különlegesség, ugyanis az akácfa hordóban erjesztett és érlelt száraz bor a sajátos technológia miatt akácízű – így az édes borok kedvelőinek is elnyeri a tetszését. A liciten egy másik furcsaság, egy Tokaj helyett Móron készült aszú is szerepel: a Bozóky pince kuriózumát összetöppedt, botritis-gombás ezerjószemekből alkották. A talajnak és az azzal művelt különféle „trükköknek" köszönhetően meglepő ízek is létrejönnek: a Betsek-dűlőből származó Royal-aszú például sós, míg a mézesmályi csípős mellékízű. Aki pedig a klasszikus aszúk minden szépségére együtt vágyik, az a Szepsy-féle '96-os aszúra licitáljon: ez a bor a legelőkelőbb éttermekben is kiemelt helyen szerepel az itallapon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csordultig telt a város a hét végére

A Szeged-napi rendezvénysorozathoz kapcsolódó programok és a Síkvízi Kajak-kenu Világkupa miatt… Tovább olvasom