Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Mazsolázó iskolák

Novemberben a parlament elé került az a törvénymódosítási javaslat, mely szerint korlátoznák az iskolák „tanulóválasztási jogát".
A törvénymódosítási javaslatról Magyar Bálint oktatási miniszter elmondta, a változások 2007 szeptemberétől lépnének életbe, és a diákok iskolaválasztási jogát nem érintené, csupán az iskolákat korlátozná abban, hogy azok „mazsolázzanak" a jelentkezők között. A miniszter szerint erre azért van szükség, mert jelenleg a jobb családi háttérrel rendelkező diákokat a jobb iskolák begyűjtik, miközben a szegényebb családi hátterű gyermekeket beszorítják más iskolákba. A törvénymódosítás értelmében beiskolázási körzeteket kellene kialakítaniuk az iskoláknak és az önkormányzatoknak. Az adott körzethez tartozó diákokat kötelező lesz majd felvenni, a fennmaradt helyeket pedig először a halmozottan hátrányos helyzetű gyerekekkel kell kitölteni. Ha még ezután is marad hely, akkor a jelentkezők között sorsolni kell.

Kardos János, a szegedi önkormányzat oktatási, kulturális és sportirodájának vezetője elmondta, ha a törvénymódosítási javaslatot a jelenlegi formájában fogadja el az országgyűlés, az nem jelent jelentős változásokat a beiskolázások során. – Az általános iskolák jelenleg is kötelesek felvenni azokat, akik a körzetükbe tartoznak – mondta Kardos János. – A törvénymódosítási javaslat annyiban hozna változást, hogy úgy kellene átalakítani a körzeteket, hogy azokban a hátrányos helyzetű tanulók meghatározott arányban legyenek képviselve – tette hozzá. Az irodavezető elmondta, eddig nem érkezett hozzájuk panasz arra vonatkozóan, hogy bárkit is hátrányos megkülönböztetés ért volna Szegeden a beiskolázás során.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Képviselőjelölteket toboroznak

A jövő évi országgyűlési választások előtt alig fél évvel újsághirdetésekben kínál „megoldást"… Tovább olvasom