Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 21°C Még több cikk.

MBA-diploma – már Szegedről is

Az MBA (Master of Business Administration) diploma a mai menedzservilágban a szakmai képzés csúcsát jelenti. A hallgatók kis csoportokban, közösen végeznek el esettanulmányokat, oldanak meg konkrét feladatokat, a tanár az alkotó közösség irányítója.
Veres Zoltán programigazgató: Másfél év alatt negyvenen vettek részt a kurzusokon. Fotó: Segesvári Csaba
Az MBA-képzésben elsősorban a potenciális felsővezetők vesznek részt. Az oktatáson belül szakirányú specializációra van lehetőség: intézménytől és képzéstől függően PR, értékesítés, logisztika, pénzügy, üzleti tudományok, humán erőforrás és nemzetközi marketing is szerepel az alternatívák között. Szegeden az SZTE Gazdaságtudományi Kara másfél éve indította el az MBA-képzést. amelyre bármely államilag elismert egyetemi vagy főiskolai diplomával és legalább kétéves szakmai gyakorlattal rendelkezők jelentkezhetnek.

Dr. Veres Zoltán a szegedi képzés programigazgatója érdeklődésünkre elmondta, hogy a régióban csak náluk lehet MBA-képzésben részt venni. Másfél év alatt negyvenen vettek részt a kurzusokon. – A hagyományos foglalkozások mellett workshopok és intenzív tréningek is szerepelnek a programban. Kis csoportokban, vállalati szakemberek bevonásával, kötetlen körülmények között, közösen dolgozunk fel egy-egy témát, hogy a nálunk végzett hallgatók valóban rálátással legyenek egy menedzsment mindennapi problémáinak megoldására – tájékoztatott a program igazgatója.

Az SZTE posztgraduális képzésének nincsen kötött irányultsága, általános MBA-diplomát biztosít a végzett hallgatóknak.
– A szokásokkal ellentétben nem egy külföldi MBA-iskola programját másoltuk le, hanem a régió gazdasági szempontjait figyelembe véve egy minőségi, személyre szabott, unikonform programot állítottunk össze – mondta el dr. Veres Zoltán, aki Angliában és Franciaországban is oktatott üzleti kurzusokon.


Nemzetközi tapasztalat

Bár Magyarországon is sok helyen lehet már MBA-diplomát szerezni, mégis vannak, akik külföldön végzik el a tanulmányaikat. Bihari Miklós egy szegedi húsipari cégnél szerzett hároméves marketinggyakorlat után került az ország egyik legnagyobb lízingcégének marketingvezetői székébe. A 31 éves menedzser 2003-ban kezdte el MBA-tanulmányait a Közép-Európai Egyetem executive manager szakán. A Financial Times magazin összesített rangsora alapján ez az intézmény a 12. helyet foglalja el az MBA-iskolák között. A nemzetközi tapasztalat szerzés kategóriában viszont ranglista vezető. Bihari kedvenc kurzusai között a geopolitikát, a stratégiai tervezést és a szervezeti viselkedés- és magatartásformákat említette meg. 


Horváth Levente

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elbúcsúztatták Gregor Józsefet

Több mint másfél ezer ember kísérte tegnap utolsó útjára a szegedi Belvárosi temetőben a múlt héten… Tovább olvasom