Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 4°C Még több cikk.

MECS a Cserepes sori piacon

Szeged - Figyelők állnak a szegedi Cserepes sori piac közelében, és azonnal értesítik az árusokat, ha vámosok, fogyasztóvédők vagy az APEH és az ÁNTSZ munkatársai felbukkannak. Tegnap délelőtt vámosok ellenőriztek. Néhány kereskedő bezárt, a cigarettaárusok villámgyorsan felszívódtak.

– Én nem fizetek információkért. Nincs rá szükségem. Nálam eddig mindig mindent rendben találtak. Mivel élelmiszerrel és édességgel kereskedek, gyakran ellenőriznek. Hol a vámosok, mint most is, hol az ÁNTSZ-esek, hol a fogyasztóvédők. Persze néhányan hallanak „híreket", ilyenkor villámgyorsan bezárnak. De azt ne tőlem kérdezze, hogy miért – mondja mosolyogva a vámosok ellenőrzése után az egyik kereskedő a szegedi, Cserepes sori piacon.

A vámosok, a vám- és pénzügyőrség mélységi ellenőrzési csoportjának (MECS) három munkatársa tegnap délelőtt tartott ellenőrzést a piacon. Vezetőjük azt mondta, már a piac felé tartva, a Gólya utcában észrevették, hogy kiszúrták őket a „figyelők", és leadták a drótot. A Cserepes sori piacra még civil ruhában is nehéz úgy bemenniük, hogy annak ne menne azonnal híre.

Az illegális termékekkel kereskedőknek 2-3 perc alatt leadják a drótot Fotó: Segesvári Csaba
Az illegális termékekkel kereskedőknek 2-3 perc alatt leadják a drótot. Fotó: Segesvári Csaba

– Két-három perc alatt már minden olyan kereskedő tudja, hogy megjelentünk a piacon, akinek ez fontos – válaszolja az egyik vámos a Cserepes sori hírlánc gyorsaságát firtató kérdésre. Társai szerint néha ennél 2-4 perccel több szükséges.

A Karcsi

A piacon tegnap nemcsak a vámosokból lett hír, az eladók és vevők arról (is) beszélgettek, hogy a korábban az apja által elrabolt, évekkel később hazahozott, majd az apjához és Törökországba idén visszakerült Mehmet Karcsi ismét Szegeden van, az édesanyjának segít a Cserepes sori piacon. 

Az ágyneműket és törölközőket nagy mennyiségben kínáló fiatal szegedi férfi nyugodtan várta, hogy a MECS-esek odaérjenek hozzá. Átadta a kért iratokat, amikor pedig az ellenőrzése befejeződött, szinte szó szerint megismételte, amit az édességárus mondott, és amiről a vámosok is beszéltek: – Én is látom és hallom, hogy a hír néhány kereskedőnek fontos...

Egy fiatal nő a boltja előtt amiatt panaszkodott, hogy az adóellenőrök „számlaadási kötelezettség elmulasztása miatt" 350 ezer forintra büntették. Hiába mondta nekik, hogy nem szándékosan tette, hanem a betegsége miatti fájdalomtól nem tudott mindenre odafigyelni. „Régen ez 50 ezer forintba került." – mondta. Az egyik nagy forgalmú büfé előtt állók a „rendszert" szidták. Az adórendszert.

Razzia a Cserepes soron

A vámosok még néhány kereskedőt ellenőriztek, majd lefújták az akciót.
– Az ellenőrzés sikeres volt. Egyébként nem az a célunk, hogy büntessünk, hanem az, hogy a vevők ellenőrzött termékeket vásárolhassanak. Az egyenruhában végzett ellenőrzések eredménye sem elhanyagolható, hiszen visszatartó ereje vitathatatlan, az illegális vagy engedély nélküli termékeket árusítók ilyenkor nagyobb bevételtől esnek el – nyilatkozta lapunknak Némedi Varga Éva százados, sajtószóvivő, aki a Cserepes sori piacon csatlakozott MECS-es kollégáihoz.

3 hónap, 228 piaci ellenőrzés, 114 találat

A vám- és pénzügyőrség dél-alföldi regionális parancsnoksága idén, a második negyedévben 228-szor tartott ellenőrzést a különböző piacokon. Az esetek felénél megállapítottak valamilyen jogsértést. Ezek többsége jövedéki törvénybe ütközött, például találtak csempészett cigarettát, de hamisított ruhákat és parfümöket vagy illegálisan készült CD-ket és DVD-ket is. A műszaki termékeknél azt is vizsgálják, hogy a vevő kap-e magyar nyelvű használati utasítást.

Olvasóink írták

 • 16. XXI. század 2008. augusztus 04. 14:17
  „magyar eszi a magyart fizetésért, jutalomért, a globalista érdekekért”
 • 15. persona 2008. augusztus 03. 09:35
  „A mai Cseri már csak árnyéka régi önmagának. Évente kb 2x megyek ki. A pláza butikjai is jóval olcsóbbak leárazás idején, nem is beszélve a belvárosi kínai üzletekről.”
 • 14. piacos 2008. augusztus 02. 20:39
  „12-es és 13-as, te kicsit zavaros vagy! Az egésznek az a lényege, hogy legyen bolhapiac, csakne szart vegyünk számla nélkül!
  Na, leesett!”
 • 13. hehe 2008. augusztus 02. 16:51
  „IGAZA VAN KAKY-NAK !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 12. kaky 2008. augusztus 02. 16:38
  „Egy jó bolhapiac mindenhol nagyon fontos!

  Voltam már ilyenben bécsben, londonban... ennek a lepusztultság és az etnikum adja meg a hangulatát!

  Mindamellett outlet centerben láttam már pesten hamis nike cipőt, meg márkaboltban is! ez a röhely...

  A cserkó kell a tőkés brancsnak lakópark végett, sztem már el van néhány helyi képviselőnek borítékolva pár kégli.

  Asszem az új építésben a dm is kapott párat lakást hirdetésekért?! :D

  És hol van itt a szólásszabadság, mikor ez egy telitalálatos irányított hadművelet!”
 • 11. blablablablablabla 2008. augusztus 02. 15:27
  „NORMÁLIS PLÁZÁT AKAROOOOOK!!!!”
 • 10. Amatőr 2008. augusztus 02. 13:38
  „Aki jár manapság a Cserepes sori piacon, láthatja, hogy már szinte nincs is mit ellenőrizni, szánalmas az egész. A cigiárusokat meg nem itt, hanem a Mars téren kéne elkapni. Amatőrök!”
 • 9. SZABADKA 2008. augusztus 02. 13:12
  „Lásd a SZABADKAI piacot él és virul,mindent lehet árulni, ott demokrácia van, nem védik a márkát, nem nyalják nyugat segét ,hagyják a kis embert is élni. A cserepes sort meg kiakarják nyirni, mert kell a hely valakiknek.”
 • 8. CID 2008. augusztus 02. 11:29
  „Kisrezsi : te h...e vagy. Nem fog menni segélyért, csak lehet, ha tisztességesen befizet mindent, csak normál profitot fog realizálni.

  hehe : nem mondhatnám, hogy szeretem a kis sárgákat, de szerintem a magyarnak is ugyan úgy kell adózni mint a nem magyarnak.”
 • 7. hehe 2008. augusztus 02. 10:00
  „A KÜLFÖLDIEKET KÉNE ELLENÖRIZNI !!! FÖKÉNT A KINAIAKAT !!! A KÜLFÖLDIEKNEK MINDENT LEHET ÖKET NEM ELLENÖRIZIK . ÁRULJÁK A SZAR MINÖSÉGÜ ÁRUIKAT . ÖKET KÉNE ELLENÖRIZNI NEM PEDIG A SZEGÉNY MAGYAROKAT .”
 • 6. Kisrezsi 2008. augusztus 02. 10:00
  „Kitaláltam a megoldást !
  Ha az év 365 napján folyamatosan ellenőriznék őket akkor becsukhatnák a boltot a csalok !
  Utána meg mehetnek ingyen segélyért !
  Hajrá Magyarország csak így tovább”
 • 5. Fizess te is 2008. augusztus 02. 08:38
  „Fizessenek csak a kereskedők is! Végre! Évekig, évtizedekig ingyen kaptak mindent most meg fel vannak háborodva, mert másokhoz hasonlóan rájuk is vonatkoznak a törvények.”
 • 4. Logaritmus 2008. augusztus 02. 08:24
  „Z. Nagy is csalt, nem adott számlát - miért várunk mást egy piaci árustól?”
 • 3. 228-ból 114 2008. augusztus 02. 07:52
  „Azért az nem semmi, hogy a kerekedők legalább fele csal! Nem véletlen,hogy fizetnek az infókért és bezárnak, ha megjelennek a fináncok. A múlt héten szerdán alig volt nyitva kereskedő, talán csak a kínaiak. Akkor civil ellenőrök fésülték át a piacot, nem biztos, hogy vámosok,”
 • 2. Mehmet 2008. augusztus 02. 07:47
  „Újra Szegeden van Mehmet Karcsi!!!! Éljen!”
 • 1. balga 2008. augusztus 02. 05:24
  „Talán még harangoztathatnak maguk előtt hogy gyorsabban terjedjen a hír. Miért kell olyan öltözetben ellenőrizni menni, amit messziről megismernek a csalók is? Ebben az országban egyébként csak azt nem kapják el, akit nem akarnak.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alattomos szemetet hoz az ár

Szeged - A vártnál is jobban elnyúlik és ellaposodik a tetőzés, mire a Tisza Csongrád megyei… Tovább olvasom