Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Medencék és vízminőség

Az év végéig kell vízforgatóval ellátni a közfürdőkben azokat a medencéket, amelyek nem termálvízzel működnek. A február elején módosított jogszabály több strandot hoz nehéz helyzetbe, a 40-100 milliós berendezés megvásárlása önerőből lehetetlen. Az új szabályokból a fürdővendégek elsősorban a higiéniát, a tisztaságot, a jó minőségű vizet érzékelik.
Százmillióba is kerülhetnek az előírt fejlesztések az országban. Illusztráció: Karnok Csaba
– A jogszabály módosításra azért volt szükség, mert az elmúlt tíz esztendőben jelentősen változott a fürdővilág, a technológia, az igények – mondta Bánáti Antal, a Szegedi Fürdők Kft. ügyvezetője. – Magyarországon korábban nem voltak aquaparkok, élménymedencék, hidromasszázzsal ellátott élményfürdők. A jelenlegi szabályozás mindezeket definiálja, és rendelkezik az egészségügyi, biztonsági előírásokról is.

Bánáti hozzátette: az új szabályozás kidolgozásában a szegedi intézmény több szakértője is részt vett. Az igazgató az új, uniós előírásoknak megfelelő szabályozás problémáját abban látja, hogy a vízforgatók üzembe helyezéséhez a törvényalkotó nem rendel kormányzati támogatást – még pályázat formájában sem. Ezért tárgyalásokat folytat ugyan a Fürdőszövetség, ám egyelőre nem látni, mennyire erős a fürdőket üzemeltetők lobbija. Az bizonyos, hogy a vízforgatók felszerelésére a törvényben előírt dátumig – 2006. december 31-éig – az ország mintegy 260, jelenleg vízforgató nélkül üzemelő medencéjét nem lehet ellátni a berendezéssel, amelynek ára Bánáti szerint 40 millió forinttól 100 millió forintig terjed.

Közérzetjavítók

A Szegedi Fürdők Kft. az egészségügyi biztonság mellett a közbiztonságot is fontosnak tartja. Tavaly már a városi rendőrkapitánysággal megállapodva rendőrök, városőrök és a rendészeti szakközépiskola diákjai járőröztek a strandokon. Idén a csúcsszezonban állandó orvosi ügyeletet terveznek. A társaság munkatársaikat tavasszal továbbképzésen vesznek részt: 12 ember – köztük biztonsági őr, ruhatáros – tanulja meg a vízből mentés alapjait.

Szegeden a korábbi beruházásoknak köszönhetően már csupán egyetlen medencét kell vízforgatóval ellátni, az újszegedi termál fürdő úszómedencéjét. Ennek költségét a fürdő saját büdzséből nem tudja finanszírozni.

Az új szabályokból a fürdővendégek elsősorban a higiéniát, a tisztaságot, a jó minőségű vizet érzékelik. Azoknál a medencéknél például, ahol már működik vízforgató, automata rendszer figyeli a víz pH-értékét, s előírások szabályozzák a víz összetételére vonatkozó paramétereket, az vízminőség ellenőrzésének gyakoriságát. Az esetleges fertőzések elkerüléséhez mindez önmagában még kevés: a magyar fürdőkultúra meg sem közelíti a nyugati országokét. Itthon még gyakran kell figyelmeztetni a vendégeket arra, hogy a medencébe lépés előtt zuhanyozzanak, s hogy ne menjenek papucsban a medencébe. Sőt azt is sok felnőttnek el kell mondani, hogy a gyerekmedence – a gyerekeké. Pedig a higiéné – így a fertőzések, betegségek megelőzése – mindenki közös érdeke lenne.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alkotmánybíró lett Paczolay Péter

Balogh Elemér jogtörténész után a Szegedi Tudományegyetem újabb oktatója lett tegnap az… Tovább olvasom