Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Medencének is használták a limitált szériás GMC-t

Szeged - A parkolókból rendre kilóg az orra: 6 méter 60 centiméter hosszú, 2 méter 25 centiméter széles, 7500 köbcentis motorja 360 lóerős, 160 literes tankját 64 ezer forintból lehet teletölteni. Mindössze 4780 darabot gyártottak belőle abban a detroiti gyárban, ahonnan 1999-ben Papp István GMC Sierrája is kigördült.
Lovakat szállítanak vele

A GMC Sierra többet eszik, mint egy kamion, igaz, tulajdonosa szerint bármilyen autót „legyorsul". Élvezet vele utazni. De mi célra gyárthatták Amerikában ezt a típust? – Nyerges vontatót kötnek utána, amiben akár 8–10 lovat is elszállítanak, vagy hatalmas lakókocsikat visznek vele. Édesanyámnál egyszer egy fát kaptam ki vele a földből pillanatok alatt – magyarázta Papp István.

– Világéletemben amerikai autóm volt. Gyerekkoromban a filmeken láttam, meg voltam őrülve értük. Ez a tizennyolcadik. Az a baj velük, hogy nagyon nehezen lehet őket eladni, csak a gyűjtőket érdekli, de a mai gazdasági helyzetben pang a piac – hallottuk a szegedi Papp Istvántól, aki mióta 400 forintba kerül a benzin litere, csak a lakása ablakából nézegeti a 10 éves GMC Sierráját.

Ebből a típusból a General Motors Corporation 1999-ben mindössze 4780 darabot gyártott. Az autó 7500 köbcentis motorja 360 lóerős. Nem olcsó mulatság furikázni vele, 100 kilométeren 40 litert eszik városban, 160 literes tankját jelenleg 64 ezer forintból lehet teletölteni. Ha például fagyizni ment Papp István a családjával a belvárosba, a rövid út is 5000 forintjukba került. Ennek ellenére hosszabb kirándulásokat is bevállaltak a barátaikkal. Többször jártak az Amerikai Autók Nemzetközi Találkozóján. Ezeken a rendezvényeken is nagyon népszerű a gépjármű-különlegesség: sokan lencsevégre kapták, vagy legalábbis próbálták, egyre hátrébb és hátrébb araszolva, mert nem fért az egész autó a képre. De azóta is sokan pózolnak a hatalmas verdával, amióta a szegedi panelház előtt pihen. – Ha mindenki dobna egy százast a platóra, már gazdagok lennénk – viccelődött a tulajdonos. Az amerikai találkozókon rendhagyó módon is hasznosították: a platójába fóliát tettek, és feltöltötték vízzel. Az alkalmi medencében ücsörögve fogadták a nézelődőket.

Papp István amerikai autócsodája többet eszik, mint egy kamion. Fotó: Frank Yvette
Papp István amerikai autócsodája többet eszik, mint egy kamion.
Fotó: Frank Yvette

Egyedi rendszám és gumik
Ilyen széles gumit azelőtt csak traktoron láttunk: tulajdonosa szerint legalább 50 centisek az egyedi készítésű gumiabroncsok. Az ötszemélyes, automata váltós, krémszínű bőrüléses verda kilométerórája 44 ezer mérföldet, azaz körülbelül 70 ezer kilométert mutat. Rendszáma: GMC-454 is egyedi, az előző tulajdonos 180 ezer forintjába került. Az autó közel 10 millió forintot ér. Ha komoly érdeklődő akadna rá, Papp István nehéz szívvel ugyan, de megválna tőle.

Ha elromlik, nagyon nehéz hozzá alkatrészeket venni – gondoltuk. Kiderült: az interneten és az amerikai autótulajdonosok baráti körén keresztül azonnal beszerezhető a kívánt elem. Ha Amerikából rendelik, még olcsóbb is, mintha itthon vennék meg.

Nem egyszerű parkolni a 6 méter 60 centiméter hosszú, 2 méter 25 centiméter széles GMC-vel, az orra mindig kicsit kilóg az útra. Ennek ellenére Egerben is boldogult vele gazdája. Igaz, volt olyan kanyar, amit két tolatással vett csak be. Nemcsak megjelenése, hangja is egyedülálló a feltűnő, fekete autócsodának. Rendre megnyerte a kipufogó-hangversenyeket, de a környező autók riasztói is beindultak mély motorhangjára. Nem csoda, hogy az autó a filmesek érdeklődését is felkeltette: előző tulajdonosa többször is kölcsönadta a fővárosban filmforgatásokra.

Olvasóink írták

 • 16. jozko 2011. november 15. 16:58
  „trombitás:

  Esetleg bővebben?”
 • 15. trombitás 2011. november 15. 07:14
  „14. jozko 2011.11.14. 15:58

  :-)”
 • 14. jozko 2011. november 14. 15:58
  „Nem látom értelmét a szélsőséges megnyilvánulásoknak, előítéleteknek, írígykedésnek.

  Szerintem ez a kocsi egy korábbi "jobblét" utolsó rekvizítuma -halvány reménysugár,/legalább képzeletbeli/
  kapaszkodó ....
  Nem valószínű , hogy Papp úr egy lezser milliomos -a verdája nem egy palota, mégcsak nem is egy tehetős ház udvarán áll- hanem egy fedetlen parkolóban.
  Garázst nehéz lenne hozzá találni - és mennyiért...
  Szóval nem úgy tűnik, hogy feldobná a pénz a jóembert -ez a járgány pedig inkább viszi, mint hozza a lóvét!

  Nem tartom irigylésre méltónak a helyzetét - valószínű, így elnézve és a megnyilatkozását hallgatva -
  hogy egy üzleti baklövés vagy egy elbaltázott kapcsolat /vagy mindkettő.../ alaposan "lenullázta".

  Számomra szimpatikus a fazon.
  Valószínű, hogy mindig karakán személyiség volt -meglehetősen könnyelmű, költött ahogy tudott-
  de nem tartom becstelennek.
  A "csikófogait elhullajtotta" a leckepénzt kifizette- most jobb idők jönnek!

  Van tartása, kritikája és önkritikája- és reménye!
  Ha munkakapcsolatban /és párkapcsolatban is/ el tud fogadni olyan társat, aki nála erősebb, határozottabb -
  sokra vihetik, mert az ő kritikus szelleme, fortélyos gondolkodása komoly segítség!
  A kasszakulcsot viszont ő nem kezelheti!

  Kritikus, önző, akadékoskodó , fortélyos vagy ravasz gondolkodású személyekkel semmire nem megy-
  ezeket a tulajdonságokat ő képviseli!
  Az "erő legyen vele" - az erőshöz társuljon - és rövidesn tankolni is tudja a verdát!
  Sok sikert!”
 • 13. Naívolvasó 2011. november 13. 16:06
  „Ez a "szegény ember" sem munkával keresi a pénzt...”
 • 12. heró 2011. november 13. 13:13
  „ÓÓÓÓÓ a Kis Papp már 1986-87-ben Egy Ford Granadával nyomta szegeden biztos sokan emlékeznek rá, piros csík volt az oldalán!!! az akkori Rendőrök sokat kergették őt a Rendőrségi 1300-as Ladákkal! De szép is a múlt!!! :)”
 • 11. szöszmő 2011. november 13. 09:38
  „Kedves Makita! Nekem viszont Suzukim van, de soha nem cserélném le egy ilyen dögre. Soha nem voltam irigy senkire (nem az én reszortom eldönteni ki keresi a pénzét becsülettel vagy sem). Egy dolog viszont biztos megnézem, hogy a pénzem mire költöm.”
 • 10. Makita 2011. november 13. 09:03
  „Tisztelt papika56 és negatív érzésű emberek!
  Az előző bejegyzéseket olvasva talán felmerült bennem, hogy irígyek is vannak? . Ennek kapcsán eszembe jutott valami. Véleményem szerint azonban a ,,beszólás jellegű vélemény" egy bástya, ami a nagy semmit takargatja.Dicsekvésre annak van szüksége, aki megerősítésre vár azért, hogy integrálni tudja valamelyest cselekedetei milyenségét. "kispappnak" nincs szüksége dicsekedni! Ismert ember szegeden!!!
  A külső megerősítések fontosak, és nem vitatom, hogy mindannyian szomjazunk rá, azonban hiszem, hogy nem attól leszünk jók vagy rosszak, hogy mások hogyan vélekednek rólunk. Gondolom ezért írtad kapásból MErCID VAN! Hidd el Mást jelent büszkének lennünk önmagunkra. Kihúzva magunkat, pironkodás nélkül vállalni, hogy mire vagyunk képesek, mit cselekedtünk jól, melyek az erősségeink. Ez ad egy egészséges önbizalmat, magabiztosságot,.
  Hidd el ,,kispapp" nem nagyképű! Soha nem sajnáltatta magát. Önmaga embere.
  Ennyi.
  Téged is üdvözöl (Gedeon)”
 • 9. Bandi78 2011. november 12. 22:26
  „Mindenki arra költi a pénzét, amire akarja. Neki (és nekem is) tetszenek az amerikai kocsik, hát erre költi a pénzt, más emberek meg elisszák, vagy kaszinóba verik el.
  Nem mindenki adócsaló, ha ilyen kocsija van.
  Az, hogy mennyi pénzből él, az az ő magánügye. Én nem az alapján ítélem meg az embereket, hogy mennyi pénze van.”
 • 8. Dorci79 2011. november 12. 20:45
  „Szerintem gyönyörű, de nem tankolnám.”
 • 7. Gyteam21 2011. november 12. 20:23
  „A merci soha sem volt az utak királya........és nem is lesz.”
 • 6. papika56 2011. november 12. 17:54
  „T. 5. Nem kellene egy ilyen nagy batár. A sebességet úgy se tudja kihasználni. Az erő ami benne van a kocsiban --háááát nem tudom. Fát kihúzni tövestől ?? nem erre találták ki az autót.
  Nem Suzukin van ! Az országutak királya : Merci.”
 • 5. Makita 2011. november 12. 17:27
  „4. papika56 2011.11.12. 13:04

  Gondolom a tulaj nem minbérből él ?
  Csak azt nem értem : most dicsekszik --v. panaszkodik ???
  Az emberek 99.9%-a kisfogyasztású autót vesz, v. bicajjal jár .
  Mennyi súlyadót--biztosítást fizet ??? v. rokinyugdíjjas és nem kell fizetnie ??
  Talán ő az aki a múltkor a NAV cikkben írták : 1,2 milliárd az éves jövedelme a megyében ? Mert ehhez min. ennyi lóvé kell.

  Ember életedbe nem fogod érezni egy ilyen autónak a hangulatát! Igazad van vegyél is egy neked való Suzukit!”
 • 4. papika56 2011. november 12. 13:04
  „Gondolom a tulaj nem minbérből él ?
  Csak azt nem értem : most dicsekszik --v. panaszkodik ???
  Az emberek 99.9%-a kisfogyasztású autót vesz, v. bicajjal jár .
  Mennyi súlyadót--biztosítást fizet ??? v. rokinyugdíjjas és nem kell fizetnie ??
  Talán ő az aki a múltkor a NAV cikkben írták : 1,2 milliárd az éves jövedelme a megyében ? Mert ehhez min. ennyi lóvé kell.”
 • 3. atomboy 2011. november 12. 11:46
  „Minden nap latom ezt a fekete jarganyt, igencsak tekintelyes meretu. Nemcsak az utrol, a jardabol is lecsippent egy kis reszt.”
 • 2. Gyteam21 2011. november 12. 08:57
  „Mindig nagy király leszel! üdv kisGyetvai”
 • 1. Szerzetes 2011. november 12. 07:57
  „Szeeegény! Ígérem, hogy amint lesz egy kis szabadidőm a munkában sajnálni fogom, hogy sokat fogyaszt neki és h nehéz parkolni. Gyűjtsünk! Az ország egyik fele dobjon össze egy új parkolóra, a másik fele tankolja!
  Lehet, hogy csak a hajnali irigység beszél belőlem?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

180 ezer ember menekült meg a belvíztől

3,8 milliárd forintból korszerűsíti az Atikövizig a megyei belvízhálózatot, hogy az minél gyorsabban levezesse a fölösleges csapadékvizet. Tovább olvasom