Délmagyar logó

2019. 05. 23. csütörtök - Dezső Még több cikk.

Medgyessy szerint a kampány hangja minősíti le az országot

Medgyessy Péter szerint a Polgár a pályán című könyve nemcsak az ő életéről szól, hanem korrajz is egyben: kiderül belőle, hogyan látta az elmúlt évtizedeket. A volt miniszterelnök a kampányban szeretné megőrizni tárgyilagosságát – nyilatkozta lapunknak tegnap Szegeden.
Medgyessy Péter önéletrajzi ihletésű kötetét dedikálja Szegeden, az Alexandra könyvesboltban Fotó: Karnok Csaba
– Nem a gazdaság állapota, hanem a választási kampány hangja az, ami bizonytalanná teszi a hitelminősítő intézeteket – mondta Medgyessy Péter volt miniszterelnök, jelenlegi utazó nagykövet arra reagálva, hogy két nap alatt két hitelminősítő sorolta egy fokozattal lejjebb a magyar államadósságot. Szerinte a kampány befolyásolja a befektetők magatartását, mivel nagyon sok olyan ígéret hangzik el, amikről az ígérettevők sem gondolják komolyan, hogy azokat meg lehet valósítani.

Medgyessy hozzátette: nem magyar jelenségről van szó, nincs ez másképp fejlettebb országokban sem, választási kampányok idején. Ha őszre nagyon világos programja lesz az új kormánynak, amely a három legfontosabb elemet – a gazdasági reformot, a szigorú költségvetést és csak a reális, későbbi adócsökkentést – tartalmazza, akkor Magyarország iránt visszaáll a bizalom.

Más dolog az ötletelés és megint más dolog a vállalás – ez a véleménye a volt miniszterelnöknek a kampányban elhangzó ígéretekkel kapcsolatban. „Szeretnék tárgyilagos lenni: nemcsak a Fidesz, a szocialisták is ötletelnek olykor. De amit például Gyurcsány Ferenc elmondott a múlt hét végi kongresszuson, az egy gazdaságfejlesztési vállalás, amely megvalósítható, perspektívát nyújt az országnak, és uniós pénzeket lehet mellé tenni. Szamárság ugyanakkor, hogy az energia árát 10 százalékkal lehetne csökkenteni, amit a Fidesz mellett a szocialisták is bedobtak a köztudatba. A Fidesz tízszázalékos tb-járulék-csökkentése nem valósítható meg, és isten ments, hogy bárki is betartsa" – fejtette ki Medgyessy.

Saját, négy évvel ezelőtti programját utólag sem tartja megalapozatlannak, hiszen például matricás lett az M5-ös, az autópálya eljutott a határig, s több olyan szakma jutott jövedelemtöbblethez, amelynek igen nagy szüksége volt rá. Kellett nyugdíjemelés is. Mindez megterhelte ugyan a nemzeti jövedelmet, de 2003 elejétől sikerült szigorú gazdaságpolitikát bevezetni – tette hozzá az exkormányfő.

Medgyessy: A könyvem nem a kampány része

Medgyessy Péter nem kíván részt venni a kampányban. A miniszterelnök felkérte, hogy legyen országgyűlési képviselő, de nem vállalta. Szívesen elmondja a véleményét, megőrizve a tárgyilagosságát, nem titkolva, hová húz a szíve – baloldali, liberális politikusnak tartja magát –, de többet nem vállal. Ezért tagadja, hogy része lenne a kampánynak most megjelent könyve. Amely nemcsak az ő életéről szól, hanem korkép, ablak arra, miként látta az elmúlt évtizedeket, milyen értékeket tart fontosnak, mit vall olyan kérdésekről, mint a szolidaritás, a hit. Ezek szerinte nem kampánytémák, azokon messze túlmutat a könyv. „Nekem nem szokásom váltogatni a nézeteimet, kialakítottam egy értékrendet, és ezt követem" – mondta Medgyessy Péter. 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkezdődött a szegedi OTP-ház felújítása

Elkezdődött a Széchenyi tér és a Takaréktár utca sarkán álló szecessziós palota felújítása. Az öt… Tovább olvasom