Délmagyar logó

2019. 01. 23. szerda - Zelma, Rajmund -5°C | 2°C Még több cikk.

Mediterrán hangulatú a rektori

Szeged - Másfél hónap múlva lebontják az állványokat a szegedi egyetem rektori épülete körül. Egy része már most is végleges állapotában látható, színével a mediterrán hangulatot célozták meg.
Mediterrán hangulatúnak képzelték el az építtetők a rektori hivatalt, ezért választották többféle mintából a talán legjobb közelítéssel homokkő színnek nevezhető megoldást a restaurátorok, színdinamikai szakemberek és a műemlék-felügyelet munkatársai. Az eredeti állapot visszaállítását célzó felújításhoz falkutatást is végeztek.

Az SZTE Dugonics téri épületének fele már végleges állapotában látható. A Somogyi utcában nagyjából két hét, a Toldi utcában másfél hónap múlva bontják el az állványokat – tájékoztatott Nemesi Pál, a kivitelező Ferroép Zrt. vezérigazgatója.

Az épület földszintjét hallgatói szolgáltatói térként használják majd, az első emeleté lesz a kutatási-fejlesztési-innovációs funkció, a másodikon irányítási tér lesz a rektori és a hozzá kapcsolódó irodákkal. Most az épületgépészeti és villanyszerelési munkák folynak, a díszteremben a díszek helyreállítását és a díszítőfestést végzik.

Az alagsor készül el utoljára a Dugonics téri épületben
Az alagsor készül el utoljára a Dugonics téri épületben.
Fotó: Frank Yvette

– A földszinten, az első és a második emeleten jó ütemben haladunk, előre tudunk teljesíteni. Az alagsorban viszont feszes tempóval jutunk el oda, hogy határidőre elkészüljünk – mondta Nemesi Pál. Az alagsorban – itt volt és itt lesz a JATE-klub – a falszigetelés miatt van „rendetlenség". Az évtizedek alatt elázott, nedves falat ki kell szárítani, csak ezután lehet a végleges felületet kialakítani. A klub technikai és dizájnelemeit egyébként nem a Ferroép, hanem majd az egyetemi szórakozóhely vezetése, illetve az általuk felkért szakemberek építik, alakítják ki.

Amikor az épület szigeteléséhez a falakat átvágták, a rektori megmozdult, és az Árpád tér felőli oldalon két sarkán a felülete megrepedt. Ezeket kijavítják – mondta a vezérigazgató, és hozzátette: az épület már nem mozog tovább. A 2,5 milliárd forintos felújítással karácsonyra végez a Ferroép Zrt.

Olvasóink írták

 • 4. török 2010. augusztus 18. 22:16
  „2. "A 2,5 milliárd forintos felújítással karácsonyra végez a Ferroép Zrt." Ez nem elég konkrét? :)

  Szép lesz, örülök! :)”
 • 3. macs 2010. augusztus 18. 21:39
  „valakiiii,

  hol irják mikor adják át az épületet?
  egyébként csak az érdekesség kedvéért, ez nem Városi, hanem egyetemi beruházás:

  "Az épület - a tervezéssel és eszközbeszerzéssel együtt mintegy 2,5 milliárd forintos összköltségű - rekonstrukciója az első eleme annak a műszaki-természettudományos képzés fejlesztését célzó programnak, melyre az SZTE a bajai és a szarvasi főiskolákkal konzorciumban 6,424 milliárd forintnyi támogatást nyert el a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program pályázatán."
  http://www.u-szeged.hu/hirek/2009-szeptember/oktoberben-indul-dugonics?objectParentFolderId=9783”
 • 2. valakiiii 2010. augusztus 18. 21:22
  „de szép.... pont a választások előtt adják át.. 8 évig nem volt fontos... majd lesz kampánybuli botkával:-)))”
 • 1. saturnus 2010. augusztus 18. 19:36
  „Nagyon szép lessz.Szeged vissza nyeri méltó helyét Buda-Pest után Magyarország második fő-városa lessz újra.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egynapos sebészet: nincs rá elég pénz

Spórolhatna az egynapos sebészeti beavatkozások számának növelésével az állam, az egészségügyi intézmény és a páciens is – Nyugat-Európához képest mégis kevés az ilyen műtét hazánkban. Tovább olvasom