Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

MedvEst lesz Szegeden

A medvéket, macikat, brumikat járják körbe azon az esten, melyet Szegeden tartanak a Művészettel az Oktatásért Kutatócsoport szervezésében (MűOK) kedden.
A bundásokról minden kiderül a MedvEsten, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző kara, Tanító és Óvónőképző Intézetében - mondta Magonyné Varga Emőke a kutatócsoport szervezője. Alkalmazkodva az intézet profiljához az érdeklődés középpontjába a mai plüss macik témaköre került, kérdésként fogalmazódik meg, hogy milyen többlet lehetőségekkel szolgálhatnak a pedagógusoknak, hogyan tudják felhasználni a mindennapokban, de téma lesz a medve kultúrtörténete is. Így a medvétől, mint egykori kultúrtörténeti állattól a mai mackóig vezet a konferencia témája. A program tudományközi, művészetközi területeket érint. Lesznek biológiai előadások, zenetörténeti, szimbólumtörténeti fejtegetések és irodalmi válogatás is. Az előadók a tanító és óvóképző intézet hallgatói közül kerülnek ki.

A műsorban a medvefajtákat például verses, népmesei formában is bemutatják. A medvét, mint szimbólumot finnugor dal, mongol eredetmonda vagy koreai mese által ismerheti meg a közönség. A műzenei blokkban felcsendül Haydn 82. C-dúr szimfóniájának IV. tétele, illetve Schumann Medvetánca is.

Megelevenedik majd Micimackó és Dörmögő Dömötör. Kiderül, miként vélekedik a medvetáncról Babits Mihály, József Attila és Bartók Béla, vagy miként ihlette meg Weöres Sándort és Arany Jánost az állat. A műsort kiegészítő programként játékmackó-kiállítás kíséri.

A közelmúltban alakult MűOK-nak ez az első rendezvénye és a jövőben több témát is hasonló intenzitással terveznek körüljárni. Így fontos lesz a kultúrtörténeti háttér és az oktatási folyamatban való hasznosíthatóság - tette hozzá.

Olvasóink írták

  • 1. gedeon 2010. március 08. 20:34
    „Brumm-brumm!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Marad a márciusi tél - szerdától havazhat!

Utoljára 1996-ban volt ilyen hideg márciusunk: akkor nem volt 13 foknál melegebb nap a tavasz első hónapjában. Tovább olvasom