Délmagyar logó

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 30°C Még több cikk.

Még a jó bort is kiköptük - Szeged bora idén egy 2008-as Vylyan Cabernet Franc

Szeged - 50 pincészet 120 palack borát zsűrizték kedden délelőtt a XIX. Szegedi Borfesztiválon. A társadalmi ítészek közé lapunk munkatársát is meghívták, így élesben figyelhettük meg, hogyan választják ki Szeged borát.
50 pincészet 120 palack borát zsűrizték kedden délelőtt a XIX. Szegedi Borfesztiválon. Az Art Hotelben tartott közel 3 órás programon két zsűri is dolgozott: a borászokból, szakírókból álló 20 tagú csoportnak 30, míg a 8 tagú, többek között lapunk munkatársával is megerősített, leginkább borkedvelő amatőrökből álló ítészeknek „mindössze" 13 féle bor jutott.

Száraz fehér, majd rosé, később vörös és desszert borokat is kapott a társadalmi zsűri.
Száraz fehér, majd rosé, később vörös és desszert borokat is kapott a társadalmi zsűri.

– Meg kell tanulni köpni – mondta még a verseny elején Dlusztus Imre. A borszakíró azt javasolta, a bort csak forgassuk meg a szánkban, legfeljebb egy centet nyeljünk le, hogy „érezzük a hosszúságát". Megtudtuk, a kóstolást szigorú rendben folyik: először a könnyű fehérek, majd a rosék, később a testes vörösök kerülnek a pohárba. A sort rendszerint a desszertborok zárják. Hozzátette: a 2011-es, 2012-es évjárat jónak számít.

A társadalmi zsűriben virágkertész, rendvédelmi dolgozó vagy éppen önkormányzati képviselő is helyet foglalt. Keresztúri Farkas Csaba szinte már szakértőként kóstolta a borokat, tavaly is helyet kapott a civil ítészek között. – A fehér borokon átnézünk, a vörösekre ránézünk – mondta Hálóné Tápai Anna. A Dél-alföldi Borsuli vezetőjétől megtudtuk, az egyensúlycentrikusságra kell figyelni: a savra, az alkoholra és a cukorra. – Elsődleges a gyümölcsből származó, másodlagosan pedig a technológiából származó aromákat figyeljük. A bor egy élő anyag, a palackban is tovább fejlődik – tette hozzá.

Dlusztus Imre: Meg kell tanulni köpni!
Dlusztus Imre: Meg kell tanulni köpni!

Száraz fehér, majd rosé, később vörös és desszert borokat is kapott a társadalmi zsűri. Kakukktojásként egy édes gyümölcsbort is felszolgáltak, amit többen egyből ki is öntöttek: túl édesnek találták. Megtudtuk: míg a fehér borok gyümölcsös, addig a vörösek csokoládé vagy éppen meggy illatúak. Borrajongóként inkább csak ízlelgettünk a poharunkba került nedűket, a szakmai vitából kimaradtunk. A társadalmi zsűri döntött: egyik győztesnek a Csányi Pincészet Villány Cuvée-jét választotta.

A nyertes borok

Szeged város bora az idén a Vylyan Pincészet Villányi Cabernet Franc 2008-as évjáratú bora lett. A fesztivál legszebb fehér bora címet a Gál Szőlősbirtok és Pincészet 2012-es évjáratú Kunsági Cserszegi Fűszerese kapta. A legszebb vörös bor kategóriában a Vesztergombi Pincészet Szekszárdi Turne Cuvée 2011-es bora nyert. A legszebb desszert bor a Tokajicum Reneszánsz Cuvée 2010-es bora lett.

Olvasóink írták

 • 9. ceruza2012 2013. május 23. 19:31
  „Nem az a fontos, melyik a legszebb, hanem melyik a legjobb minőségi szempontból, melyik a legízletesebb. Ebben a kategóriában bizonyára lenne kutatnivaló.”
 • 8. RowarAtkinson 2013. május 22. 14:08
  „Jó pár finom bort végigkóstoltam, nálam az első helyen a Pannonhalmi Apátság pincészete áll.”
 • 7. szöszi 2013. május 22. 11:08
  „És igen, kell a reklám :)”
 • 6. szöszi 2013. május 22. 11:07
  „Nálam a Koczor pincészettől a Pécselyi Ottonel Muskotály 2011 nyerte el nagyon tetszésem. Azt hiszem, bekerült egy új bor a kedvenceim közé :) Ezt a Tokajicum Reneszánsz Cuvée-t még meg kell kóstolnom :)”
 • 5. bambulla 2013. május 22. 09:20
  „4. fakenubafuramiti 2013.05.21. 23:21
  kell a reklám :)”
 • 4. fakenubafuramiti 2013. május 21. 23:21
  „A legszebb desszert bornak kikiáltott Tokajicum Reneszánsz Cuvée-t teszteltem. Én nem vagyok édes bor párti, de ez fantasztikus a fabódéban a lányok mondták mondták Párizsban is nyert aranyérmet. Gratulálok, tiszteletem a főborásznak! Csajok szerintem ez a jégbort is veri :) fiúk meg hűű a két csaj a faházban a szőke+a fekete sem kutya, hanem macska :))))”
 • 3. szgddd 2013. május 21. 17:08
  „ez mind ködösítés, flancolás (na jó van benne ici pici igazság valami, úgy 30%-nyi, a többi mese habbal, kb olyan politkus duma :)))
  Ezt olvassátok el:
  http://www.origo.hu/kultura/20110518-isabelle-legeron-a-travel-channel-musorvezetoje-a-magyar-borokrol.html

  Köszönöm!”
 • 2. mazsom 2013. május 21. 16:47
  „Muhaha, álszent bagázs.
  De azért gondolom a női wc-t mindannyian zárjátok...... LOL”
 • 1. mazsom 2013. május 21. 16:02
  „<moderálva>”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Indokolatlan kajahajó és csajvécé a Borfesztiválon

Szegeden debütáló büféhajó, kis lovas szekér, vécé csak csajoknak. Érdekességeket kerestünk a Borfesztiválon, ahol még Dél-Afrika borai is előkerültek. Tovább olvasom