Délmagyar logó

2018. 12. 09. vasárnap - Natália 1°C | 11°C Még több cikk.

Még a kínai is bezárt Szegeden

Szeged - Három szegedi bevásárlóközpontban jártunk: arra voltunk kíváncsiak, hogy megy az üzlet. Van, ahol szemmel láthatóan nincs ok panaszra. De olyat is találtunk, ahol rajtunk kívül senki nem volt. Még eladó sem.
A gazdasági válság, az elbocsátások, a megszorítások időszakában fokozottan odafigyelünk arra, mit veszünk. Főképp, hogy mennyiért. A kereskedők panaszkodnak, a boltok bezárnak. Vagy mégsem? Bejártunk három szegedi bevásárlóközpontot, hogy megnézzük: hogy megy az üzlet.

A Szeged Plazában egyetlen helyiséget találtunk zárva: az egyik, ausztrál márkát árusító ruhaüzlet kirakata üres, a rács lehúzva. A többinek, úgy tűnt, jól megy. A kereskedők azt mondták, egyre kevesebbet akcióznak, mert jön a tavasz és az új kollekciók. De a szezon végi kiárusítások is jól sikerültek.

– Az emberek jobban megnézik, mire költenek. Az árakat megpróbáljuk csökkenteni, de nem lehet mindig akciót hirdetni – magyarázta az egyik butik eladója.

Üzletek válsága: kevesebbet költünk, jobban válogatunk. Fotó: Frank Yvette
Üzletek válsága: kevesebbet költünk, jobban válogatunk.
Fotó: Frank Yvette

Öt üres helyiséget találtunk a Napfény Park bevásárlóközpontban. A rácsokon tábla hirdette: kiadó. Bezárt például egy vitaminbolt és az olasz divatcikkeket árusító butik. Szabó Anna és barátnője nagy szomorúságára.

– Körülbelül két hónapja nem jártunk itt. Csizmát akartunk venni, de megszűnt az üzlet, amire nem is gondoltunk, mert viszonylag olcsó volt, biztos sokan vásároltak itt – tanakodtak a lányok.

A legnagyobb üresség a Tisza Centerben fogadott bennünket. A földszinten csak a gyógyszertár volt nyitva, a mellette lévő üzlethelyiség már nem. Az emelet folyosóján úgy sétáltunk végig, mint egy modern, szellemjárta kastélyban: a cipősarkunk kopogása visszhangzott minden egyes lépésnél.

Bezárt üzlet a Napfény Park bevásárlóközpontban. Fotó: Frank Yvette
Bezárt üzlet a Napfény Park bevásárlóközpontban.
Fotó: Frank Yvette

Tizenhárom üres üzlethelyiséget számoltunk össze. Bezárt például az óra-ékszer, az olasz divat, a játékbolt. Még a kínai is. Egy zoknikat és fehérneműt árusító üzletben láttunk árut, eladót nem. Az alkalmi ruhákat árusító bolt tulajdonosa is pakolt. Március elsejéig szólt a szerződése.

– Még nincs beépülve a környék, ez lehet a baj – mondta, miközben végigsimított egy lila kisestélyin. Elárulta: hazaviszi a ruhákat, egy ideig nem keres újabb üzletet.

Az emeleten működő kábeltévés-mobiltelefonos cég ügyfélszolgálata forgalmas, mégsem elég az üzletek életben maradásához. Az épület végében egy kávézó és egy önkiszolgáló étterem várja a bevásárlóközpont dolgozóit. Megkérdeztük, megéri-e kinyitni az éttermet. A fiatalember csak annyit mondott: „működünk".

Olvasóink írták

29 hozzászólás
12
 • 29. Kasza 2009. március 02. 07:56
  „kisztitkar nagyon tetszik amit írtál.ameddig lószar van addig veréb is lesz.”
 • 28. kisztitkar 2009. március 01. 15:37
  „Ferrari a holland hagyma valójában Afrikában terem amit behajóznak majd be zsákolják a spanyol fokhagyma génkezelt kínai amit elég erős vegyszerekkel kezelnek hogy ne tudd magyarországon termelni,elárulom neked ezt csinálják sok helyen hogy megveszik a külföldi szart és átcsomagolják és úgy kerül piacra fogalmatok sincs mi minden szart meg esztek és honnan való,egyébként az akciós narancs banán satöbbi mind selejt amit meg kellene semísíteni de bekerül a boltokba,igaz egyszer már tuti megsemmisítették papiron,ja görög dinnyét vehettek nyugottan mert az semmilyen kezelésen nem esik át egyébként mint írtam 25-évet töltöttem zöldség gyümölcs kereskedésben,de legjobban az tetszett mikor az újgazdag balfaszok rendelték a gyümölcsöt a nevét nem tudta kimondani azt se tudta mire való de látta a tévében és az kelet neki na ezek a jó üzletek,tulajdon képpen mi se tudtuk mire való de vitték mint a cukrot meg a bió hagymát ami majdnem a szeméttelepről került nekik de bió volt!”
 • 27. Ferrari 2009. március 01. 14:57
  „A multik polcain a " magyar zöldség" is sokszor kínai vagy holland - csak a csomagolás a magyar.”
 • 26. pille 2009. március 01. 14:44
  „Sajnos a magyar kereskedelemben a szólás nem müködik: "sok kicsi sokra megy".Szabadversenyes rablás folyik évek óta!”
 • 25. flexsnake 2009. március 01. 14:30
  „23. a cora forgalma nem csökkent, az árú meg ha jól tudom elég régóta a polcon volt, abban hibáztak hogy nem szedték le mikor kiderült sok kínai gyerekcucc tele volt ilyen szarral.

  Az a baj hogy a kiadó üzletek nagyon drágák. Ha lejjebb vinnék a bérleti díjat sokan kivennék akár egész évre.”
 • 24. kisztitkar 2009. március 01. 14:27
  „igazságkereső tanuld meg egy multit sose zárnak be kellő pénz van mindenki megvesztegetésére,őket nem fogja se az Apeh se a tb senki basztatni mindenki levan fizetve már eleve úgy jönnek ide hogy a név a noteszben van kinek mennyit kell fizetni hogy békésen működjön minden!”
 • 23. igazságkereső 2009. március 01. 14:22
  „Egyes üzletek bezárásához / itt elsősorban élelmiszeripari üzletek bezárására gondolok/ azért a forgalmazott
  termékek minőségi kifogásai is hozzátartoznak.Többek példaként említem, hogy a szegedi CORA Áruházban
  melanimmal szennyezett terméket hoztak forgalomba úgy, hogy a Cora Áruház nem is vizsgálta, pontosabban
  nem kérte a kínai forgalmazótól az áru minőségi bizonyítványát.Pedig a Cora vezetőségének pontosan tudnia kell azt, hogy addig nem engedheti polcaira kirakni azokat az élelmiszeripari termékeket, melyek minőségéről
  és fogyaszthatóságáról az ezt igazoló dokumentumok alapján meg nem győződött.Hol voltak ezek a dokumentumok,miért a Fogyasztóvédelmi Hatóságnak kellett ezt megtalálni?
  Kérdés továbbá az is, hogy ennek alapján milyen eljárást foganatosít a Hatóság,elrendeli-e az üzlet 2 hétre,
  vagy 1hónapra történő bezárását,mint teszi azt más kisebb súlyú esetekben?Lehetne azért most már rendet tenni a szegedi Cora Áruházban is,hogy a vevők nagyobb biztonságérzettel vásároljanak, mert az ilyen és
  ehhez hasonló esetek megingatják ám a bizalmat itt is!!”
 • 22. kakoszeged 2009. március 01. 14:15
  „pfff...köszi kisztitkár, ez részletes volt! Ezek szerint egy munltinál középlószarrugdosó rohadtul jól keres? Azta! Sz@rom le aközszférát, elmegyek "segíthetek?"-nek a tecsókorasparba!
  Andrisné!
  NEm messze attól ahol laktál! a Tisza parton, az Etelka végén! Az új lakópark előtt lévő Tesco felett, illetve az az egész épület a Tisza Center!
  OKsa?”
 • 21. kisztitkar 2009. március 01. 13:50
  „kakoszeged ha viszont az őstermelőkre gondolsz az meg úgy működik hogy a parasztól nem veszik meg a multik az árút ahhoz hogy te beszállíts a multinak bárhova 300-400-ezerrel meg kell kenni valakit,havi szinten nem a vezetőt álltalában a lószarrugdosó középvezető teszi el a lecsót gondolom aztán osztoznak,beszállítók mind nepperek talán egy két termelő van aki belefért a körbe de egyébként termelőnek nem is éri meg beszállítani mert 90-napra fizetnek sokszor vissza kapod az árúdat ha nem tudták eladni benne van a szerződésben,sőt ha kevesli a lószarrugdosó a havi kenő pénzét hát buktad a partit ez meg tuti így van mert ebben meg én dolgoztam 25-évig,tehát a multi tuti meg él de a termelő nem igazán!”
 • 20. kisztitkar 2009. március 01. 13:42
  „kakoszeged ez valóban így van ahogy írtam tuti Pesti vámos infó ülnek is egy páran ez végett,gondolom nem maguktól jöttek erre rá meg azért kelett hozzá némi segítség is!”
 • 19. Mathiasking 2009. március 01. 13:40
  „Árkád: 27-45 EUR/m2 az ár, elhelyezkedéstől függően valamint 20-50 milla kaució, amit sosem látsz viszont. Mindezt 10 évre lekötve! KI tudja ezt kigazdálkodni? Szerintem csőd lesz az árkád, annyi bizonyos!”
 • 18. Piki 2009. március 01. 13:34
  „Na ezért baromira kell az ÁRKÁD is nekünk!!!!!!
  Más nem lesz ott, csak lehúzott roló és cigiző eladólányok.!
  (No comment....)”
 • 17. andrisne 2009. március 01. 13:31
  „A Tisza Center hol van??????????Most egy kicsit megdöbbentem,hogy ilyen is van Szegeden,mert nem is hallottam még róla..........irjátok meg!!!!!!!!Köszi!!!!!!”
 • 16. kakoszeged 2009. március 01. 13:19
  „15. kisztitkár!
  Ez valóban így van? Tényleg nem hallottam még ilyesmiről - már ami a másik város piacát illeti! Annak viszont örülök, hogy a kínák most más országot fosztogatnak!
  12. igazságkereső!
  Azt nem értem, hogy mitől az a városrész a leszegényebb?! Van forrásod? Megnézném!”
 • 15. kisztitkar 2009. március 01. 12:57
  „Gyerekek a kinaiak azért zárnak be mert fingotok sincs mért olyan olcsó az árujuk,késleltetett vám fizetéssel fizettek eddig ,tehát behoztak 10-konténer ruhát megfuvaroztatták 8-9-10-11-városon keresztül végül eltünt bejelentették a rendőrségen és csak egy után fizettek vámot,na most ezt meg unta az állam és azonnal kell nekik fizetni,ezek után itthon hamísítottatak de sokan be buktak így maradt a Romániába való költözés nekik ott még eltudják sütni az okosságukat!hazaipalya neked üzenem östermelőtöl tuti nem veszel semmit csak neppertől ,az őstermelők beleszarnak az egész termelésbe a nepperek meg kaszálnak gátlástalanul,komplett zöldség maffia van próbálj meg például Pécsen Makói hagymát vagy Szegedi paprikát eladni két tagbaszakadt állat felhívja a figyelmedet hogy nem mész be a piacra ha szerencséd van ennyivel meg úszod,ja a bió termékek meg betonon termelődő génszarok amit rajtunk próbálgatnak,ez tuti 25-évig kereskedtem csak bele untam!”
 • 14. pille 2009. március 01. 12:42
  „hazaipálya!Őstermelő? Ne nevettess!TEJET árul,de tehene egy sem volt soha-nézz utána-!BÚZACSÍRA?- mitől lehetne több napig eltartani- cikkek sorozata-nézz utána-!BIOTEJ?- mitőll állna el hetekik? -nézz utána! PARADICSOM?- mitől piros ilyenkor-szárára vegyi anyagot csöpögtetnek-nézz utána! Sorolhatnám!Írok mást! Törpe HÖRCSÖG elpusztul 1 óra alatt-bio kaját kap tutira! Mitől pusztul? Permetes zöldségtől! Nézz utána!”
 • 13. hazaipalya 2009. március 01. 12:27
  „pille,én östermelötöl veszek inkább,olcson adja és kiválo minöségü .”
 • 12. igazságkereső 2009. március 01. 12:09
  „A Tisza Centerrel két nagy probléma van, bár a tévedés jogát fenntartva írom véleményem, mivel nem vagyok
  építész,csupán az általános építési szokásokat, üzletek elhelyezésének pozícióit szoktam figyelni:
  1./ a földszinti Tesco áruház kivételével az emeleten helyezték el az üzleteket,míg a földszinten semmi nincs,
  ugyanakkor a bejáratot hátul helyezték el,illetve hátra tervezték a főbejáratot.Be lehet menni ugyan elől is,
  de egy fehérre meszelt kihalt folyosón kell végig menni,majd balra kanyarodva, egy hosszú és meredek lépcsőn
  kell felmenni.
  2./ teljesen irreálisan állapították meg a bérleti díjat, ugyanakkor semmit nem csináltak annak érdekében,
  hogy ismertté váljon a városban.Nyitó ünnepséget az üzemeltető csak 3 hónap múlva tartott, annak minősé-
  géről és megszervezéséről most nem nyilatkoznék az udvariasság szabályai miatt. De aki egy kicsit is ért
  az üzletnyitás módszereihez egy ilyen komplexumban, az rögtön észre veszi, hogy akire ezt rábízták fogal-
  ma nincs arról,hogy mit és hogyan kellett volna annak idején tenni.Nem kell csodálkozni akkor azon,hogy
  teljesen üresen kong az emeleti rész,ember nincs és nem is lesz,aki oda költözne, illetve bérelne helyiséget.
  Nem is beszélve a bérleti díj nagyságáról és arról az elképzelésről sem, hogy irodának kívánják a továbbiak-
  ban kiadni.Zárt, mesterséges, egész napos megvilágítással nyilván nem lesz cég, amelyik ezeket így kiveszi
  és működteti,már csak foglalkozás-egészségügyi előírások miatt sem.
  3./Mint kiderült, a hely,ahová építették a Tisza Centert, Szeged legszegényebb része, a városból meg nyilván nem fognak kibuszozni,hogy a kínai üzletben megvegyenek valamit.Szóval egy biztos: ez nem fog
  ott és így működni, valami egészen másra kell ezt az épületet hasznosítani.”
 • 11. pille 2009. március 01. 12:09
  „Min is spórolnak az emberek? Ruhán-cipőn,stb... Az élelmiszert meg kell venni!Tehát! Konklúzió:maradnak a multik, mert olcsóbban árulnak! SAJNOS! Veszik az olcsóbb élelmiszereket, amik, kb .a kutyáknak jók. Romlik az egészségük! Ez egy láncreakció!”
 • 10. hazaipalya 2009. március 01. 11:54
  „kiürülnek a multik. hehe .mehetnek haza . de elötte az adót befizethetnék még”
29 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Torkoskodásból maradandó betegség

Szeged - A tavalyi Torkos Csütörtök után szerzett maradandó betegséget két tizenéves testvér. A… Tovább olvasom