Délmagyar logó

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Még a legneveletlenebbnek tartott kutyákat is lehet tanítani

Szeged – A kutyák és gazdáik megfelelő együttélésére is felhívták a figyelmet a II. Kutyasétáltatás napja résztvevői. Több mint 50-en vonultak végig Szegeden, a Dóm tértől a Stefániáig.
– Ő egy kínai harci kutya – mutatta négy lábú társát Mariann, amikor a Dóm térre értünk. A meglehetősen élénk állat többször is közelebbről megnézett engem, de nem nyalt meg, és össze sem ugrált. Megtudtuk, attól, hogy harci kutya, gyerekbarát. A városi kutyatartást boncolgatva Mariann elmondta, hogy megfelelő futtató nincs, a feledékeny gazdákat nem segíti utcára kihelyezett kutyagumigyűjtő. – Nyugalom – utasította Aramist, a harci kutyát Mariann, ugyanis a lelkes eb a telefonom iránt érdeklődött. Elmesélte, hogy a Felső Tisza-parti ártéri sétányon lehet szabadon futtatni, más, jobb helyet nem tudnak.

II. Kutyasétáltatás napja Szeged. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

A lassan gyülekező kutyások a templom lépcsőjénél vártak a város körüli sétára. A Labradorokat vezető lányok elmesélték, nem könnyű a városi kutyások élete. Zárt helyen lehet futtatni, de a legtöbb hely elhanyagolt, emiatt inkább a városszéli erdőket, vagy éppen a töltéseket járják. – Füge és Daisy – mutattak be minket a kutyáknak. Hogy adtok nevet a kutyának? – kérdeztem nemkutyásként, ugyanis némi túlzott képzelőerővel Kis traktornak is hívhatnánk kedvencünket. – Túl hosszú a törzskönyves neve, szimplán Füge lett – mondta Evelin, amivel nem oldotta fel a névadás nehézségét.

A szervezőkhöz lépve megtudtuk, hogy a Szegedi Kutya Klub 2010-ben rendezte meg először a sétát. Céljuk, hogy felhívják a figyelmet a felelős állat, ezen belül a felelős kutyatartásra. – A kutyások és nemkutyások közötti kommunikációs vákuumot is szeretnénk feloldani. Szeretnénk, ha a kutyáknak és gazdáiknak is megfelelő életmód alakulna ki – tudtuk meg Nemes Nagy Pankától, a Szegedi Kutya Klub oktatójától. A kutyákkal foglalkozó szakember szerint az állattartás nemcsak annyi, hogy kedvencünket kirakjuk a kertbe és majd lesz vele valami. Véleménye szerint az állatot nevelni kell, még a legneveletlenebbnek tartott kutyákat is lehet tanítani. Elmondta, hogy a megfelelő tér és életmód biztosítása esetén a kutya kontrollátható, bármikor visszahívható.

II. Kutyasétáltatás napja Szeged. Fotó: Segesvári Csaba (galéria)

Az 50 fős tömeg először csendben, majd a négy lábúak csaholásától hangosan a Stefániáig sétál, ahol a kutya klub bemutatókkal is készült.

Olvasóink írták

25 hozzászólás
12
 • 25. Nátrix73 2011. május 17. 16:01
  „22. bánki 2011.05.16. 08:44

  "Évente 5-10 embert marnak halálra kutyák.
  A kutyaszaros utcákról ne is beszéljünk."

  És évente hány embert ölnek meg emberek? És mennyi veszélyes avagy éppen csak "sima" hulladékot hagynak szanaszét?”
 • 24. tol 2011. május 16. 21:26
  „kedves bánki, gondolom, te is fel vagy háborodva, hogy mily ostobák az emberek!”
 • 23. kovácsnééscsaládja 2011. május 16. 09:26
  „Ezekből is látszik, hogy az embernél nincs rosszabb!!!!!!”
 • 22. bánki 2011. május 16. 08:44
  „Évente 5-10 embert marnak halálra kutyák.
  A kutyaszaros utcákról ne is beszéljünk.”
 • 21. aqaba 2011. május 15. 19:09
  „Gonda Zsuzsanna 2oo9.12.3o. közleményére véletlenül találtam rá,azota eltelt másfél év és nem történt semmi már Ő leirta 5oooo Ft lesz a büntetést aki a kutyaszart nem szedi fel.Tarjánban az Ürhajós utcai iskola környékét szépen átalakitották,kulturált környezetett készitettek,padokat,járdát,füvesitettek cserjéket ültettek.Szép lett,kismamák totyogós babák idős nyugdijasok kint levegőznek beszélgetnek.De nyugalmukat hamarosan a kutyások vették birtokukba szabadon rohangálnak a kutyák,minden fát,bokrot lepisilnek,a kutyagumit nem szedik fel füben járdán ott hagyják. Szegény szoc. dolgozók gereblyézik fel,egyre több kutyások vannak egyre több a kutyaszar.Más takarit fel utánuk ,Ez feháboritó,az illetékesek jó volna ha minnél hamarabb intézkednének,mivel mi fizetjük őket.”
 • 20. bambinaXX 2011. május 15. 13:46
  „Szerintem sem a lakásméret a lényeg, hanem, hogy mennyit tudunk a kutyával sétálni, foglalkozni szabad levegőn.
  Lehet, h meglepő, de kerti kutyát is vinni kell sétálni!”
 • 19. macs 2011. május 15. 09:48
  „Kutyát csak kertesházban lehet tartani, 1,5 méter láncon? Bocsi, kijött :-)
  A panel alatt lakást kell érteni? Számomra másként értelmezhetetlen a kifejezés. Nekem volt lakásban közepes tesű kutyám, majd 18 évig élt velem. Minden este 1,5-2 órát sétáltunk, igaz esőben, nagy hidegben rövidebb volt, mert elég hamar haza felé vette az irányt.”
 • 18. mazsolaszolo 2011. május 15. 08:30
  „15. Egyetértek. A Hundeprofi nagyon jól megmutatja, hogy a kutyanevelésnél a legtöbb probléma a gazdával van, illetve pontosabban szólva annak személyiségével. Az tény, hogy vannak vén korukra meggógyisodó kutyák, pl. a kuvasz, főként, ha fajtiszta. Na, de emberben is van ilyen.

  14: Szeretetet valóban nem lehet vásárolni, mert a szeretet és a pénz KIZÁRJA egymást. Ha veszel egy kiskutyát, akkor nem három kiló feltétlen szeretetet veszel meg, annak ellenére, hogy az adott benne, hanem egy jószágot, aki elsősorban a TE törődésedre vágyik, merthogy kölyök. (Ha nem kölyök, akkor is igaz: hozzád való ragaszkodása feltétele az, hogy te hogyan viszonyulsz hozzá.) Az más kérdés, hogy a benne levő szeretet a törődés a TE szereteteted hatására VISSZASUGÁRZIK rád.

  (Pontosan így van ez a gyerekeknél is. Ezért tartom lélekgyilkosnak azt az embert, aki azért szül, hogy a gyermek veleszülett isteni, tiszta szeretetét megcsapolja magának. Az ilyen embernek IF vára is kevés volna büntetésül.)

  Panelban is lehet kutyát tartani, főként kisebb testűt, de az igaz, hogy általában nem ajánlja senki. Ha mégis veszel, akkor sokat kell vele mászkálni kint, a zöldben. Egyébként azt szokták mondani, hogy akinek szíve is van, annak eszébe sem jut, hogy oda vegyen egy nagyobb testű vagy mozgékony kutyát.

  Nekem egy ír szetter a kedvencem, de sajna 45 m2-re akkor sincs szívem megvenni, hogy a környékünkön van vagy ezer park és zöldterület. Ezért is van macskám. És legalább akkora szíve van egy macskának, mint egy kutyának - csak több az öntörvényűsége. Másként kell vele bánni, de a lényeg ugyanaz. :)

  Szép napot!”
 • 17. Nátrix73 2011. május 15. 08:21
  „13. Grabowsky 2011.05.14. 22:53

  "Jól látom, már nem kötelező közterületen a szájkosár?"

  Jól látod. Szeged MJV ebtartási rendelete felsorolja, hogy mely fajták (és azok keverékei) számára kötelező a szájkosár.

  14. nagypappa 2011.05.15. 03:45

  Mindez szép és jó, de azért tegyük hozzá, hogy egy jól sikerült keverékből gyakran "jobb" kutya lesz, mint akármelyik törzskönyvezett fajtatisztából.”
 • 16. Katamaya 2011. május 15. 08:21
  „Szerintem, aki nem ért a kutyaneveléshez, és gőze sincs a felelős állattartásról, olyannak eszébe sem jut kimenni sem egy -egy kutyás rendezvényre, sem pedig olyan műsort nézni, amiből esetleg trükköket leshet el ahhoz, hogy hogyan nevelje a kutyáját. :(
  Magyar csatornákon is vannak ilyen műsorok, pl a póráz két végén, vagy a csodálatos kutyadoki című műsorok.
  Esetleg tudom javasolni még a neten fellelhető számtalan kutyaklub fórumát, ahol ellátnak hasznos tanácsokkal. Már fajtára szabva is vannak ilyenek!
  Nagypapa sorát azért még leheten folytatni... :) Van még sok kutyafajta ám! :)

  Szomorú a tény, hogy városunkban semmi az égvilágon nem segíti a kutyásokat. Értem ez alatt a cikkben is említett feledékeny gazdáknak való kutyagumi-gyűjtőt, a normális futtatót...
  Bár amíg embereknek szánt normális futópálya sincs (mármint ami nem betonos, hanem speciális gumis), addig azt hiszem, még csak álmodozni sem kell a kutyafuttatóról. :(

  Az is hasznos lenne, hoggy ha az ilyen jellegű megmozdulások nagyobb hangsúlyt, nagyobb reklámot kapnának.
  Amit nem tolnak bele az ember arcába, azt sokszor észre sem veszi senki! :(

  Jah, és tényleg lehet pénzért szeretet venni! :-D”
 • 15. tol 2011. május 15. 08:08
  „meglepően kevés kutyatartó tudja a nevelési alapszabályokat. Most nem arról beszélek, hogy nem túl sok pénzért van, aki egy életre betanítja emberséges módon a fiatal kutyádat, hanem - ahogyan a Hundeprofi-ban is jelezte mazsolaszőlő - más TV-műsorok is vannak, meg az interneten minden rajta van - kis fáradsággal és annál nagyobb örömmel elejét lehet venni az oktalan kutyás baleseteknek. Nem mindegyiknek, mert az emberek hülyék...”
 • 14. nagypappa 2011. május 15. 03:45
  „9. Agika88 2011.05.14. 19:19
  Honnan tudod, hogy tüzel a kutya?
  Fogy a szén a pincéből.

  Retviersport.hu oldalon is sok okos dolgot lehet tanulni.
  Gyerek koromban Német Juhász kutyával nőttem fel. mostanában Labrador kutyáim vannak. Mind a kettő okos megbízható fajta. Gyere közelébe a Labradort ajánlom. Volt Rotim is, nem találtuk meg vele az összhangot, tiszteletre méltó fajta a Domermannal együtt,de nem nekem való. Un. egygazdás, őrző-védőnek kiváló.
  A Kuvasz... nagyon gondolja meg aki ilyen fajtát vásárol, sok gondot okozhat idősebb korában.
  Tacskó... aranyos,de mire "felnő" annyi kárt képes okozni. Nálam az ecettel való kezelés vált be. Amit szeretett rágni, bekentem ecettel... nagyon utálta.
  Vizslák... okos aranyos, nagyon nagy mozgásigénye van.
  Palota pincsi.. imádni való, de idegenekkel szemben ellenséges. Volt egy Pulim és egy palota pincsim egyszerre, a Pulit egy csontért kizavarta Palota pincsi a házból. Kis görcs.
  Puli... csak jót tudok róla írni, okossága nem minden napi.

  Azt mondják, nem lehet szeretet pénzért venni... dehogynem. Venni kell egy kiskutyát.
  Panelba, olyan helyre ahol korlátozva van a mozgása nem ajánlom a kutyavásárlást.”
 • 13. Grabowsky 2011. május 14. 22:53
  „Jól látom, már nem kötelező közterületen a szájkosár?”
 • 12. mazsolaszolo 2011. május 14. 20:58
  „Ez így is van.

  Aki tudja fogni a német csatornákat és kicsit érti is a nyelvet, annak szívből ajánlom a "Hundeprofi" c. műsort. Van egy fazon, aki nagyon ért a kutyákhoz ÉS a gazdáikhoz. Rengeteg nevelési tanácsot tanít, és oszt meg velünk, és mindig a gyakorlatban mutatja meg a nevelési hibákat és az azok következtében megjelenő rossz viselkedési mintákat. Nincs neveletlen kutya, csak a kutyájához nem értő gazda.”
 • 11. Lacusch69 2011. május 14. 20:52
  „7. Te is...”
 • 10. klj_54 2011. május 14. 20:47
  „9. Agika88 2011.05.14. 19:19
  Minden irányba egyszerre? :-)))”
 • 9. Agika88 2011. május 14. 19:19
  „Szuper, hogy utólag sikerül tájékozódni erről. :( Tavaly szintén lecsúsztunk a dologról, mert akkor kezdett el tüzelni pont a kutyánk.”
 • 8. tol 2011. május 14. 19:08
  „szörnyű helyzetben vannak a kutyák...Ha tükörképei a gazdiknak...”
 • 7. tommt 2011. május 14. 19:05
  „A kutya tanyára való.”
 • 6. deszkás 2011. május 14. 18:22
  „CID! Akkor te is jó bőr lehetsz. :)))”
25 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar Fehér Könyv a GMO-ról

Ember legyen a talpán, aki el tudja dönteni, féljünk vagy sem az ezzel a technológiával előállított élelmiszerektől. Tovább olvasom