Délmagyar logó

2019. 01. 18. péntek - Piroska 2°C | 7°C Még több cikk.

Még egy hétig hőguta

Szombaton negyven foknál is többet mutatott tűző napon a hőmérő. Aki tehette vízparton töltötte idejét. A mórahalmi fürdő is zsúfolásig megtelt.
Fotó: Karnok Csaba
Szombaton fél tizenegykor szinte csak Mórahalom határában lehetett parkolni: a fürdő előtti hosszú utcákat mind elfoglalták a korábban érkezők. A felnőttek ezer, a gyerekek hétszáz forintért léphettek be az élménykomplexumba.

Hirtelen végigszaladva a fürdőn, nem lehet eldönteni, melyik medence a kedveltebb. A két méter mély vízben karúszós gyerekek is lubickoltak – szülői felügyelettel. Közvetlenül a medence szélén napfürdőztek a fiatalok. A nagy hőségben öt percenként csobbantak egyet. Kurai Erika és barátnője Horváth Ildikó Szegedről utazott Mórahalomra. Azt mondják sokkal jobban érzik magukat, mint a megyeszékhely bármelyik strandján.

– Nincs annyi bunkó beszólás – magyarázzák a lányok a víz szélén, majd óvatosan beleereszkednek a vízbe, hogy a 38 fokos hőségben kicsit lehűljenek. A startkőről fejest ugráló fiatal srácok közül ketten Kiskunmajsáról érkeztek. Ott is kitűnő a strand, de Gálig Laci és Olajos Sanyi már unja a hazait, ezért buszoztak Mórahalomra.

Kurai Erika és Horváth Ildikó jól bírta a hőséget, de csak a medence szélén, hideg italok társaságában. Fotó: Karnok Csaba
– A medence vize elég meleg, van vagy harmincfokos, de hát ilyenkor jégtáblákat kellene belehajigálni, hogy lehűljön – mondják a fiúk, majd átrohannak a csúszdához. A lépcsőkön kígyózik a sor, perceket kell várni, hogy az emberre sor kerüljön. Az őrök odafent hajthatatlanok, csak akkor lehet indulni, ha már vizet ért az előző csapat. A háromévestől a nagypapáig mindenki kipróbálja ezt a játékot is.

– Az én időmben, a bányatóban nem volt ilyen lehetőség. Hallottam már ezekről az élmény dolgokról, hát úgy gondoltam most kipróbálom az unokákkal – mondja a 68 éves szegedi Márton Béla, aki valamikor a negyvenes évek végén még görögdinnyével a hóna alatt tanult úszni. Pisti és Szilvi, a két unoka egyszer csak arra kéri nagyapjukat, hogy egyenek valamit. A sütödében nincs megállás, pedig lehet benn vagy ötven fok. A sajtos-tejfölös lángos kétszázharminc forint, de jól megpakolják reszelt sajttal.

Ármustra

A főtt kukorica 200 forint, az őszibarack kilója 400, a lehűtött görögdinnye 250. A hot dog 190, míg 10 dkg sült kolbász 270 forint. Egy gombóc fagyit 100 forintért lehet nyalni, míg egy pohár sör 200-ba kerül. Az alkoholmentes gyümölcskoktél 350, az alkoholos 650-nél kezdődik a mórahalmi fürdőben.

A fák, és a napernyők árnyékában szinte mindenki falatozik, sokan hűtőládába előre bekészített hazait. Itt aztán senki nem lehet szégyenlős, hiszen a földre leterített pokrócok szinte összeérnek.

Egy Zentáról érkezett baráti társaság nem először jár Mórahalmon: Sandra, Éva, Mathia és Alex azért választotta ez a fürdőt, mert barátságos. Vízben ülve koktéloznak, a medence sarkát szinte kibérelték. – Ezt a hőséget másképpen nem lehet kibírni, csak ha belülről is hűtjük magunkat. Ettől a gyümölcsös koktéltól egy ideig nem leszünk szomjasak. Mindenkinek ajánlom – tanácsolja a szőke Éva, aki társaságával három napot tölt a városban.

Délután hat óra. Egy szőke kislány, hóna alatt úszógumival vágtat édesanyja felé, már messziről kiabál: – Anya, holnap is eljövünk „Szélmalomra"? – Igen kislányom, eljövünk Mórahalomra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zarándokok a Himaláján

Észak-Indiában és a Himalájában járt társaival tavasszal a Tóth István, a Szegedi Felsővárosiak… Tovább olvasom