Délmagyar logó

2019. 02. 19. kedd - Zsuzsanna -3°C | 13°C Még több cikk.

Még egy hétig tart a Dóm téri feltúrás

Szeged - Újra fúrnak a belvárosban: most nem szállodát húznak fel, hanem termálvezetéket fektetnek. A szabadtéri nézőtere is épül, emiatt jobb a Dóm teret és környékét elkerülni.
Folyamatosan jár a légkalapács a Somogyi utcában és a Dóm téren: a belvárosiak épphogy csak kiheverték a Dugonics tér felújítását, a közeli szálloda építését, újra felbontották a környéket.

Tanácstalan gyalogosokat láttunk tegnap a Somogyi utca és az Oskola utca sarkán, keresték a dómtól a Kárász utca felé vezető utat. Egy hete felbontották a Somogyi utcát, majd a Dóm teret, félbevágták az utat a Somogyi-könyvtár előtt. A környéken tilos a parkolás, szenvednek a belklinikára igyekvők is. A kerékpárosok az árkádok alatt, a gyalogosok között cikáznak, a térre látogató csoportok a szabadtéri építkezése miatt csak messziről nézhetik meg a Dóm téri zenélő órát. A környék csatatérre hasonlít, viszont minden sarkon láttunk munkást – nem csak lapátot támasztani.

Hamarosan eltűnnek a közlekedést akadályozó lövészárkok a Dóm térről. A szerző felvétele
Hamarosan eltűnnek a közlekedést akadályozó lövészárkok a Dóm térről.
A szerző felvétele

– Az egyetemet fűtő geotermikus kaszkádrendszer fűtéscsöveit fektetik a Ferroép Zrt. munkatársai. Egy hete indultak a munkálatok: a közel 30 centiméter átmérőjű vezetéket jelenleg a Rerrich Béla térről a Dóm téren át, a Somogyi utca érintésével, az Aradi vértanúk terén keresztül vezetjük vissza a Tisza Lajos körútra – mondta Péter Tamás, a beruházó Geotermikus Szolgáltató Kft. ügyvezetője. Hozzátette: a munkára nagyon szűk határidőt kaptak, a Dóm térrel jövő vasárnapig el kell elkészülni. – Több helyen éjszaka is dolgozunk, a geodéziai terveken nem vagy tévesen jelölt közművek sok gondot jelentenek, ezért a legtöbb helyen a gépek helyett emberek ásnak.

A további munkálatok ütemezésével kapcsolatban elmondta, egyszerre négy helyen dolgoznak: hamarosan nekilátnak a Tisza Lajos körút átfúrásának is.

– Nem tudjuk a csöveket az út alatt átsajtolni, ezért két éjszaka, fél-fél pályás útlezárás mellett bontjuk fel a körutat. A geotermikus beruházással kapcsolatban megtudtuk, a visszasajtoló kutakat is elkezdik fúrni, mindkettőt a Semmelweis és a Liliom utca sarkához közel, a klinika területén. – Az új fúróberendezésnek köszönhetően gördülékenyen ment minden – mondta Péter Tamás a már elkészült 2000 méteres termelő kút fúrásáról.
Megírtuk: több mint 3 milliárd forintból a Geotermikus Szolgáltató Kft. geotermális fűtésrendszert épít, amellyel az egyetemépületet fűtik a tervek szerint már idén ősztől. A munkálatok során az új klinika területén egy termelő és két visszasajtoló kutat fúrnak, 25 hőközpontot alakítanak ki, több kilométer vezetéket fektetnek le.

Olvasóink írták

 • 4. macs 2013. június 09. 15:10
  „Tudja valaki, hogyan lehet ezeket a munkákat "észrevétlenül" megcsinálni? :-)”
 • 3. omg 2013. június 09. 11:58
  „Nincsen rózsa tövis nélkül, szegedi nyár feltúrás nélkül...”
 • 2. SP 2013. június 08. 19:58
  „""...az új klinika területén egy termelő és két visszasajtoló kutat fúrnak...""

  Nosza gyorsan
  a Szetáv hőközpontokba is kérünk pár kutat.

  Gázmotorok dübörgése, a szemcsípő légszennyezése is megszűnne.”
 • 1. buhamama 2013. június 08. 17:10
  „JÖN A SZABADTÉRI ELŐADÁS KUPIT KEL CSINÁLNI A VÁROSBAN FŐLEG A KÖRNYÉKEN.!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Különleges kívánságok a fesztiválsztároktól

Méregdrága argentin bor, feng shui szerinti öltöző, kutyavigyázó. Néhány furcsa kérés a június 13-án startoló Deja Vu Fesztivál külföldi sztárjaitól. Tovább olvasom