Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Még három napig gyűjtünk Ádámnak

Szeged - Szerkesztőségünk és a Cora egy- és kétforintosokat gyűjt a szegedi Varga Ádám őssejtkezelésére. A tizenegy éves kisfiút Kínában gyógyítanák, a kezelés hatmillió forintba kerül.
A március 1-jéig tartó akció ideje alatt ismert Csongrád megyeieket kérdezünk, hogy mit csinálnak az apróval és numizmatikai érdekességekkel is szolgálunk. Eddig közel 725 ezer forint gyűlt össze Ádámnak.

Felemelő érzés, hogy a segítő szándék milyen sokakban megvan! Pár nap alatt több mint hétszázezer forintot adtak össze 1 és 2 forintosokból olvasóink Varga Ádám kezelésére. A Corával közös akciónk még három napig tart, bízunk benne, hogy sikerül egymilliót összegyűjteni a gyógykezelésre szoruló kisfiúnak.

Németh István és fia, Bálint kulacsban gyűjtötte az aprót, majd üveg kancsóban adta át.
Fotó: Schmidt Andrea

Németh István, az IKV Zrt. elnök-vezérigazgatója fiával közösen gyűjtött – három kiló tizenegy dekát nyomnak a forintosok. – A családdal régebben sokat jártunk kirándulni, akkoriban eredeti funkciójának megfelelően üdítőt tartottunk a kék kulacsban. A használattól tönkrement, de nem volt szívünk kidobni. Egy ideig lomként tengett-lengett a lakásban, aztán az aprópénzt kezdtem benne gyűjteni, Bálint fiam pedig berolnizta, beváltotta, aztán arra költhette, amire akarta. Később megunta a rolnizgatást, így egyre csak halmozódott az aprópénz – mondta Németh István, aki nem sajnálja, hogy bevonják az egy- és kétforintosokat, hiszen nem használ pénztárcát, a sok apró pedig csak lehúzta a zsebét.

Már 724 ezer 831 forint összegyűlt

Szegedi és vidéki szerkesztőségünkben, Kölcsey utcai ügyfélszolgálatunkon nyitvatartási időben, a Cora pénztárainal pedig hétvégente is leadhatják az érméket. Tegnap 153 ezer 271 forintot gyűjtöttünk, eddig összesen 724 ezer 831 forint jött össze.

Molnár Péternek nemcsak a zsebeit, hanem az egész karját húzta az a két nagy zsák, amelyekben összesen huszonnyolc kiló egy- és kétforintost cipelt be szerkesztőségünkbe. A rengeteg aprópénz hat év kártyapartijainak termése. – Eredetileg a Heti Hetesnek akartuk küldeni, de amint meghallottuk, hogy szegedi fiúnak gyűjtenek, meggondoltuk magunkat. Hatan vagyunk a baráti társaságban, akad köztünk taxis, nyugdíjas, vállalkozó. Minden pénteken ultizunk vagy snapszerezünk, közben megbeszéljük az élet nagy dolgait. A nyereményt sosem vittük haza, dobozokba gyűjtöttük – mondta az üzletkötőként dolgozó szegedi férfi.

Molnár Péter a baráti társaság kártyapénzét cipelte el szerkesztőségünkbe. Fotó: Schmidt Andrea

Dobozok vagy malacpersely helyett zacskóba pakolták az Alsóvárosi Általános Iskola szorgalmas kis diákjai a több kiló aprójukat, amelyet a diákönkormányzat vezetője, Novákné Engi Ildikó hozott be szerkesztőségünkbe. A 2/a és a 2/b osztályosok 2665 darab kétforintossal és 3840 egyforintossal járultak hozzá Varga Ádám gyógykezeléséhez.

Kivonásra ítélve

Az első alumínium 1 forintost 1946 augusztusában vezették be. Több változtatáson is keresztülment, mígnem 1995-ben végleg kivonták a forgalomból. Kezdetben a 2 forintos is alumíniumból készült, később rézből. A réz kétforintossal egészen 1995-ig fizethettünk. Hasonló sorsra jutott a lyukas 2 filléres is, amelyet 1950-től 1992-ig fogadtak el. Az ezüst tartalmú 200 forintos érme sem volt hosszú életű: 1992-től 1998-ig volt használatban.

Olvasóink írták

  • 1. halak33 2008. február 27. 06:30
    „Nagyon örülök, hogy ennyien megmozdultak Ádám megsegítésére! A munkahelyemen én is gyűjtögetem kollégáimmal együtt az 1 és 2 forintosokat. Pénteken viszem be, addig is még gyűljön egy kevéske! :)”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikeres a szegedi deszegregációs program

Szeged - Egyik kisiskolás sem bukott meg idén félévkor azokban a szegedi általános iskolákban, akik… Tovább olvasom