Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Még két hétig nem kell számítani havazásra

Az időjárásban csak a jövő hét közepétől várható változás, hóra azonban két hétig nem kell számítani. November utolsó két hete az egyik legmelegebb volt az utóbbi száz évben. A téli gumik értékesítése visszaesett. A közútkezelő készen áll a síkosság mentesítésre, a telephelyeken feltöltötték a készleteket.
Hűvösre fordult az idő. Fotó: Karnok Csaba
Beköszöntött tegnap a meteorológiai tél, de ez az utakon, a fákon egyáltalán nem vehető észre: hó ugyanis még a láthatáron sincs. A szegedi meteorológiai állomás időjósa, Tóth Tamás szerint erre a régióban nincs is esély legalább még két hétig. A fehér karácsonyban is csak reménykedni lehet, az viszont szinte biztos, hogy vicsorító hideg nem lesz. Ennek pedig az az oka, hogy az olyan mínusz húszfokos hideg, mint ami januárban volt, általában keletről, az Urál mögül indul. Szibéria ezen részén viszont még nincs farkasordító hideg.

– Az egyik legmelegebb november végi két héten vagyunk túl – mondta a meteorológus. Érdekességként hozzátette: a napi hőingadozás is kicsi, és általában hat-nyolc fok a hőmérséklet még éjszaka is. Sőt olyan is előfordult az elmúlt két hétben, hogy éjszaka melegebb volt, mint nappal.
A jóslatok szerint a jövő hét közepére ugyan érkezik egy gyenge hidegfront, ami arra lesz jó, hogy a szürke ködöt kisöpörje az Alföldről, és kisüssön néhány órára a nap.

Vízórák fagymentesítése

Ahhoz, hogy tavasszal senkit ne érjen a kiskertekben meglepetés, például egy csőtörés miatti magas vízdíjszámla, el kell látni az udvari vízvezetékrendszerek víztelenítését. A szakemberek felhívják a figyelmet, hogy a kiskertekben a vízmérő előtti golyóscsapot zárják el. A belterületeken is érdemes a vízmérő aknákat kívülről leszigetelni és a fedelet letakarni. Ezekre a munkákra most még van lehetőség, de ha beállt a fagy, akkor már kapkodni kell.

Ez érződik a téli gumik eladásában is. Az egyik nagy szakkereskedésben elmondták: elvétve mennek az autósok vásárolni, illetve gumit cseréltetni. Igaz, már két rohamon túl vannak: az első menet akkor volt, amikor az előre gondolkodó autósok októberben megrohamozták a kereskedéseket és szervizeket. A második dömping pedig november elején volt, amikor a meteorológia havat is ígért. A harmadikra akkor számítanak, amikor majd az autósok szembesülnek a csúszós, havas utakkal.

A Magyar Közút Kht. viszont hetekkel ezelőtt felkészült a zord télre. Huszonnyolc sószóró és hat hómaró várja a bevetést. Négy telephelyen – Szegeden, Szentesen, Makón és Hódmezővásárhelyen – kétezer tonna sót halmoztak fel, tudtuk meg Kárász Józseftől, a Csongrád megyei területi igazgatóság üzemeltetési és fenntartási osztályvezetőjétől.

Hozzátette: Csongrád megyében az 1353 kilométernyi útból 389 kilométer első rendű és mellékutat sóznak és síkosságmentesítenek, 843 kilométert részlegesen kezelnek, és 121 kilométerrel – főként földúttal – nem foglalkoznak. Míg tavaly ilyenkor már 350 tonna sót kiszórtak, addig most még érintetlenek a készletek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Rehabilitációs centrum: a kevesebb több

Gyermekrehabilitációs osztályt szeretnének kialakítani a vásárhelyi kórházban – írtuk… Tovább olvasom