Délmagyar logó

2018. 12. 13. csütörtök - Luca, Otília -4°C | 3°C Még több cikk.

Még mindig nehéz az iskolatáska

Az alsó tagozatosok már nem cipelik hét közben tankönyveiket, mégis van olyan általános iskolás, aki hatkilós táskával jár nap mint nap. A gyermekorvos szerint páciensei nagy százalékánál figyelhető meg valamilyen testtartási rendellenesség.
– Hat kilogramm – olvassuk le Pópity Lillával a mérleget a Madách Imre Általános Iskola előterében. Rózsaszín táskáját azért mértük meg, hogy megtudjuk: valóban csak Demjén Ferenc Petijének nehéz-e az iskolatáska, vagy a mai kicsiknek is van még mit cipelniük.

A 3. c tanulója is feláll a mérlegre: mindössze 30 kilogrammot nyom, vagyis saját tömegének ötödét cipeli egy-egy nap – a táskát magunk helyezzük a mérlegre, bizony, még nekünk sem könnyű. Ha pedig egy felnőttre vonatkoztatjuk a fenti adatot: olyan ez, mintha egy nyolcvankilós, átlagos testalkatú embernek 16 kilogrammot kellene naponta hordoznia.

- Nem hagyjuk az iskolában a tankönyveinket, mindennap hazavisszük azokat. A legnehezebb a keményfedeles irodalomkönyv – mondja Lilla osztálytársa, Bódi Rebeka Vanda.

Gyakori a gerincferdülés

– Kicsit soknak találom egy harmadikos gyermek esetében a hat kilogrammos táskát, hiszen ebben a korban még fejlődésben van a csontrendszer. Tapasztalatom szerint a mai gyerekek hajlamosak a gerincferdülésre, nagy százalékuknál figyelhető meg valamilyen testtartási rendellenesség – fogalmaz dr. Prágai Ágnes gyermekorvos, kiemelve: ezért a sok rossz minőségű, egészségtelen táplálék és a mozgásszegény életmód is felelős. Szerinte kötelezővé kellene tenni a mindennapos iskolai testnevelést, ügyelve arra, hogy az óra ne büntetés, hanem örömteli kikapcsolódás legyen. – Az iskolatáskák esetében arra kell figyelni, hogy a cipelt súly egyenletesen oszoljon meg, amikor pedig lehet, a gyermekek hagyhassák az iskolában a tankönyveiket – javasolja a szakember.

– Az utóbbi években könnyebbek lettek az iskolatáskák, hiszen az oktatási minisztérium 2005-ös rendelete szerint az alsó tagozatos gyerekek tankönyveinek tömege nem haladhatja meg a három kilogrammot – tájékoztat Ezumahné Németh Györgyi, az intézmény igazgatója. Náluk tavaly szeptember óta minden tanulónak van egy kóddal záródó boxa, havi 430 forintért itt tárolhatják eszközeiket. – Igaz, sokan még nem szokták meg, hogy nem kell mindent hazavinni. Az én lányom is ragaszkodik minden apróságához, ezektől lesz nehéz az a táska – osztja meg velünk tapasztalatait az igazgatónő.

A Dózsa György Általános Iskolában is csak hét végére viszik haza könyveiket az alsósok. A harmadikos Tímea ilyenkor több mint hat kilogrammot cipel, pedig alatta is csupán 32-t mutat a mérleg. Alaposan neki is rugaszkodott, hogy feltegye hatalmas táskáját a mérlegre. Hét közben azonban kisebb, sárga zsákját hordja magával: tolltartóval, üzenőfüzettel együtt is csupán egy kilogramm. – Jó hat éve vezettük be ezt a rendszert, hétfőtől csütörtökig a legtöbben csak akkor járkálnak könyvvel, ha különtanárhoz mennek vagy otthon is gyakorolnak – meséli a tanítónő, Huszár Ágnes.

Az iskola igazgatója, Tóthné Lengyel Mária pedig hozzáteszi: minden alsós osztályban ezt a módszert követik, a technikacsomagot, rajzfelszerelést, tornaruhát az iskola szekrényében tárolják. Az általuk használt 12 könyvből is csupán az olvasókönyv keményfedeles.

Vannak viszont, akik nem szakítottak a régi gyakorlattal: Enikő rózsaszín táskájában mindig hazaviszi azokat a könyveket, amelyekre másnap szüksége lesz. Tegnap délután így háromkilós táskával indult el az iskolából.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megnyílt a szegedi múzeum japán kiállítása

Szeged - Egyedi természetlátást tükröznek a Móra-múzeum tegnap megnyílt tárlatának japán tárgyai és… Tovább olvasom