Délmagyar logó

2018. 12. 09. vasárnap - Natália 1°C | 11°C Még több cikk.

Még mindig nincsenek pontos számok a tanárelbocsátásról

Szeged - A városháza folyamatosan kéri az adatokat az általános- és középiskolák igazgatóitól, ennek ellenére pár nappal az iskolakezdés előtt még nem tudni, hány tanárral kevesebben állnak a katedrára hétfőtől. A helyzet napról napra változik. Talált viszont állást a Kodály téri általános bezárásával majdnem utcára került Bánáthy házaspár.
Bánáthy János és felesége hajszál híján elveszítette az állását a Kodály téri általános bezárása miatt. Tegnap azonban egyik kolléganőjük újságolta el lapunknak, hogy mindketten tanítanak szeptembertől, a férjet a gedói, a feleséget a Vörösmarty-iskola alkalmazza. A házaspárról először idén év elején írtunk lapunkban, amikor kiderült, hogy iskolájuk megszűnik, és emiatt mindketten egyszerre kerülhetnek utcára. Bánáthy Jánosnét sikerült telefonon elérnünk: elmondta, június 30-ával szűnt meg az állása a Kodály tériben. Noha azzal biztatták, az újszegedi Vörösmartyba együtt „költöző", az angolt és a testnevelést emelt szinten tanuló ötödikes csoport osztályfőnökeként van esélye, csak akkor hitte el, hogy nincs az utcán, amikor ott aláírta a szerződését.

Kistérségi mamut

Beszéltünk Zsófiával is, azzal a tanárnővel, aki augusztus elején nyilatkozta lapunknak: azt hitte, utcára kerül, mert egy környékbeli településen bezárt az iskola. Ehelyett július 1-jén szerződést írt alá új munkáltatójával, a kistérségi, a köznyelvben csak mamutnak nevezett komplexum igazgatójával, hogy egyelőre állományba veszik, és lehet, hogy csak szeptemberben küldik el. Zsófia tegnap érdeklődésünkre szintén azt közölte, vannak még csodák: augusztus 20. után egyik nap még úgy volt, hogy elküldik, másnap viszont hívatták, szülni megy egy kolléganője, van állás – igaz, még messzebbre kerül, Szegedtől 30 kilométerre. A szegedi kistérség nyolc települése működtet ősztől egy oktatási komplexumot, ahová Szegedről a Sólyom utcai iskola, a Kossuth Lajos általános és az Eötvös József Gimnázium tartozik.

A magyar–történelem szakos Csilla úgy tudja, a Kodály téri általános 27 fős tantestületéből csak az a nyolc tanár helyezkedett el, akik komplett osztállyal együtt mentek át vagy a Rókus II-be, vagy a Vörösmartyba. Testnevelő tanár férjét pedig augusztus 20. után érte kellemes meglepetés: tanítani hívták a gedóiba, több jelentkező közül őt választották ki.

A pedagógus házaspár sorsának alakulása szinte csodaszámba megy. Az iskolabezárások, összevonások miatt ugyanis 152 pedagógus álláshely megszűnése várható szeptembertől. De hogy még hányan mondhatnak búcsút a tanításnak és a pedagóguspályának, csak szeptember első napjaiban derül ki, annak ellenére is, hogy az iskolák szinte naponta „jelentenek" a városházának. Ezért Solymos László várospolitikai alpolgármester sem tudott pontos számokat mondani. A közgyűlési döntés értelmében – magyarázta – 152 álláshely szűnik meg, de ez nem azt jelenti, hogy ennyi tanár kerül utcára, mivel ezen álláshelyek közül sokat nem töltöttek be az igazgatók, vagy nyugdíjasokat alkalmaztak. Úgy tudjuk, az iskolák vezetői sakkoznak még a túlórák alapján kiszámolt 44 álláshellyel is: azaz a végeredmény a vártnál jobb is lehet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baktérium okozta a dorozsmai ételmérgezést

Szeged-Kiskundorozsma - Az ÁNTSZ első laboratóriumi vizsgálata szerint a staphylococcus aureus nevű… Tovább olvasom