Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Még mindig sok céget számolnak fel

Szeged - Az év végére a bedőlt cégek száma országosan meghaladhatja a 17 ezer 500-at – derül ki az Opten céginformációs szolgáltató adataiból. A Dél-Alföldön még mindig enyhébbnek tűnik a válság az ország más vidékeihez képest.
Novemberben ismét jelentősen nőtt azoknak a cégeknek a száma, amelyek ellen felszámolási eljárást indítottak. Az év első 11 hónapjában ezzel 16  ezer 513-ra emelkedett a bedőlt cégek száma, így feltételezhető, hogy az év végére meghaladja az év elején becsült 17  ezer 500-at. – Decemberben az ünnepek miatt rendszerint az átlagosnál 10–20 százalékkal kevesebb felszámolást tesznek közzé, de így is feltételezhető, hogy átlépjük az előre jelzett számot, és a növekedés a múlt évhez viszonyítva eléri a 17–18 százalékot – nyilatkozta Csorbai Hajnalka, az Opten stratégiai igazgatója.

A magyar válság eddig abban különbözött a más országokban tapasztaltaktól, hogy a cégalapítások száma a legnehezebb időszakokban sem csökkent számottevően. Novemberben azonban megfordult a trend: csak 2600 céget jegyeztek be, 21 százalékkal kevesebbet, mint egy hónappal korábban.

A dél-alföldi régióban az országos átlagnál enyhébbek a válságjelenségek. Az Opten által január–novemberben regisztrált 1504 újonnan indított felszámolási eljárás 14 százalékkal több, mint az egy évvel korábbi hasonló időszakban. A bővülés országosan 20–21 százalékos volt. Az új alapítású vállalkozások száma 3481 volt a régióban az év elejétől november végéig. Ez 2,6 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban ugyanebben az időszakban.

Olvasóink írták

  • 2. igazságkereső 2010. december 10. 11:37
    „Szegeden legalább tíz éve nem teremtődik új munkahely, és ez idő alatt többnyire az MSZP-SZDSZ-(MDF kontárkodással!) kormányzott,de munkahelyet nem teremtett!Üres szlogen ez évek hossz sora óta, csak azt nem értem, hogy a szolgáltató cégek vezetőit miért nem intették szolidabb árképzésre,hiszen már évek óta csak a munkanélküliség növekszik városunkban,az elbocsátott dolgozók még a végkielégítésük hátralevő, de jelentős részét még nem kapták meg, de a számlákat tudni kellene fizetni, de miből, miközben a felszámolóbiztosok is évekig nagyon jól elvannak a felszámolandó cégeknél.Szegeden ezt mindenki nagyon jól tudja - de ez országos jelenség -,hogy a nagy biznisz a meglevő cégek tönkretétele, felszámolása, mert a felszámolás megkezdésétől áttekinthetetlen és ellenőrizhetetlen a teljes pénzügyi folyamat!!”
  • 1. zoltanszabo 2010. december 10. 11:10
    „Nagyszerű! Országosan 17 500 cég szűnik meg. Ha mindenütt csak 1 ember dolgozott akkor is 17 500 ember lett munkanélküli!!!!!!
    A megyében 1504 munkahely szünt meg, min ennye ember itt is munkanélküli lett?!!!!
    Hol az ígért ÚJ MUNKAHELY???? fityesz?????”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kinek kellene Kossuth-díjat adni?

Ismét nő a jelentősége annak, ki kap állami elismerést. A legmagasabb díjat odaítélő egyik albizottság tagjai lemondtak, a köztársasági elnök közben új kitüntetéseket alapított. Tovább olvasom