Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Még mindig veszünk ajándékot hitelre

Szeged - Népszerű volt az áruhitel 2009 karácsonyán is, a Credigen Banknál – amely a Media Markt partnere is – azt mondták: többen éltek vele, mint 2008-ban. A slágertermékek ugyanazok: LCD televízió, laptop, netbook, telefon, kamera és digitális fényképezőgép.
Nem csökkent az áruhitelt felvevők száma 2009 végén az azt megelőző év hasonló időszakához képest. A Credigen Bank erre számított már ősszel is, a Magyar Cetelem Bank elnök-vezérigazgatója viszont októberben a Napi Gazdaságnak úgy nyilatkozott, hogy erősen visszafogott szezont vár az áruhitelpiacon, mivel a munkanélküliség egyre komolyabb gondot okoz a családoknak.

– Nehéz összehasonlítani az elmúlt két évet, mivel ezúttal jóval több akcióval készültek a kereskedők. Ezért a Credigen Banknál magasabb volt a kihelyezés, de a piaci átlagot nézve sem volt visszaesés a 2008-as évhez képest – mondta lapunknak Várady Eszter kereskedelmi ügyvezető igazgató.

Az emberek többsége még mindig csak áruhitelre tudja megvásárolni a komolyabb műszaki cikkeket. Illusztráció: Karnok Csaba
Az emberek többsége még mindig csak áruhitelre tudja megvásárolni a komolyabb műszaki cikkeket. Illusztráció: Karnok Csaba

A válság ellenére még mindig magas tehát a karácsonykor hitelre vásárlók aránya, a Credigennél azt mondták, ők az év utolsó két hónapjában bonyolítják az éves forgalom 30–35 százalékát. A korábbi évekhez képest Várady Eszter szerint annyi a változás, hogy megfontoltabbak a vásárlók: általában kivárják az akciókat, például a halasztott konstrukciókat, a 0 százalékos THM-et. A Credigen partnere egyébként például a Saturn és a Media Markt is.

A slágertermékek 2009 karácsonyán is azok voltak, amik korábban, tehát jellemzően LCD televíziót, laptopot, netbookot, telefont, kamerát és digitális fényképezőgépet vettek hitelre az emberek.

A kérdésre, hogy nőtt-e azok száma, akik nem tudnak törleszteni, a kereskedelmi igazgató elmondta: ők is érzékelik, hogy a megnövekedett devizahitel-törlesztések miatt több ügyfelük küzd fizetési nehézséggel. Az adósok jellemzően először a lakás- és autóhitel-törlesztést fizetik be, és csak utána kerül sor az áruhitel-törlesztésekre. De lényegesen nem nőtt a nem fizető ügyfelek száma. Várady hozzátette: a bank igyekszik halasztással vagy átütemezéssel segíteni ezeknek az ügyfeleknek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tiszát lehet rekeszteni a patikákkal Szegeden

Tovább tart a patikaalapítási láz Szegeden: az elmúlt két évben 12 új nyitott, és egy zárt be. Tovább olvasom