Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Még nem evett épkézláb halászlét

Szeged - Őszintén szólva nehezen tudom elképzelni, hogy drámaian javult volna a helyzet halászléügyben. Épkézláb halászlét még nem ettem idén étteremben – jelentette ki Uj Péter újságíró, a Gault&Millau étteremkalauz egyik munkatársa.
 Lépések a csúcs felé

Uj Péter szerint akkor lehetne a halászlé valóban hungarikum, ha egyes vendéglők jobb minőségű halat vásárolnának. Például az egyik csak folyami nyurgát vagy más, különleges minőségű pontyot használna. – Ha megkeresnék a legjobb helyi paprikatermelőt, ne adj' isten, saját maguknak keszíttetnék a paprikát. Ezután jöhetne az „evolúció": egy-egy séf csavarhatna egyet a hagyományos recepten, kicsit eltérő fűszerekkel, egy-egy trükkel kísérletezne, például ahogy Takács Lajos, a budapesti Olimpia és a Lacipecsenye konyhafőnöke gyömbérrel frissíti a halászlét. Ha szétnézünk a világban, látni, hogy nagy séfek, a világ legjobb szakácsai hogyan szedték szét és rakták újra össze, fejlesztették saját környezetük hagyományos ételeit. Ettől még nagyon messze vagyunk. Jussunk el a tisztességes, hagyományos, a lehető legegyszerűbb halászléig. Az is nagyon jó lenne – fogalmazott a szerkesztő.

Uj Péter újságíróval, a 444.hu főszerkesztőjével, publicistával és gasztronómiai szakíróval először tavaly december elején beszélgettünk az akkor kirobbant halászlébotrány kapcsán. A főszerkesztő-újságíró tagja a Molnár B. Tamás-féle Magyar Gasztronómiai Egyesületnek, és a Gault&Millau szerkesztésében is részt vesz. Ez volt az az étteremkalauz, amelyik siralmas képet festett a szegedi halászlékről, és kíméletlenül lehúzta azokat értékelésében.

A főszerkesztő most azt mondta, azóta sem evett jó halászlét étteremben.

– A szegedi helyzetről nincsenek információim, de Szeged környéki barátaimtól úgy tudom, az Algyői Halászcsárda tulajdonosa tett lépéseket az ügyben – mondta.

Barta László csárdagazdával készült írásunk lapunk július 17-ei számában olvasható. A csárdagazda akkor és korábban is azt mondta, a kritikát meg kell hallgatni, és ha szükséges, változtatni kell.

– Őszintén szólva nehezen tudom elképzelni, hogy drámaian javult volna a helyzet. Idén vagy húsz helyen ettem halászlét Mosonmagyaróvártól Mohácsig. Nemhogy javulást nem tapasztaltam, de mintha még gyengébb is lett volna a színvonal. A legtöbb lében jelen volt az ételízesítő, ami halászlékockára utal, és disszonáns, műanyag ízt ad. Épkézláb halászlét még nem ettem idén étteremben – mondta a szolnoki születésű újságíró.

A botrány kirobbanásakor nyílt levelet írt Orbán Viktor miniszterelnöknek a Törzsasztal Borászati és Gasztronómia Magazin szerkesztője, Horváth Zoltán, és azt kérte, Orbán tegyen lépéseket a szegedi halászlé hungarikummá minősítésének érdekében. Uj Péter azt mondta, a kérelem láttán sírni lett volna kedve.

Halászlé: egyszerű étel, tisztességesen elkészítve. fotó: Frank Yvette
Halászlé: egyszerű étel, tisztességesen elkészítve. fotó: Frank Yvette

– Ez mutatja, milyen ostoba és káros ez az egész hungarikumozás. Megrázó, hogy az előrelépéshez semmit sem kell tenni, csak egy nagyon egyszerű ételt tisztességesen elkészíteni. El kell felejteni a gyorsfagyasztott, kényelmi termékeket mint alapanyagokat, például az Amerikából szállított buffalo nevű halból készített fagyasztott halpépet, amit sok étterem használ botrányos módon – sorolta.

Uj szerint el kell hagyni az ipari fűszerkeverékeket, konzervipari retteneteket, halászlékockákat, paprikakrémeket és a halászléidegen, de olcsón hozzáférhető halakat, mint az afrikai harcsa és a pangáziusz. Elsősorban pontyból kell dolgozni, frissen készíteni a lét, és nem naponta újra- és újramelegített lében főzni a halat.

– Tudom, ilyen friss – és nem fillérekért vásárolt mirelit halhulladékból készített – halászlén sokkal kevesebbet lehet keresni. Talán éppen csak el lehet tartani az éttermet, sosem lesz belőle ingatlanbefektetés és X6-os BMW – vélekedett a gasztronómiában is jártas újságíró.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A tükör, és ami mögötte van

Mit lát, amikor belenéz a tükörbe? És mit láttatnak a művészek a tükör segítségével? Tovább olvasom