Délmagyar logó

2019. 05. 26. vasárnap - Fülöp, Evelin Még több cikk.

Még nem fejeződött be a Széchenyi tér 3. felújítása

A Széchenyi tér 3. szám alatti műemlék épület felújításának befejezését már 2005 nyarára remélte a tulajdonos, arra azonban még várni kell. A leendő irodaház rekonstrukciója során több meglepetés érte a kivitelező KÉSZ Kft.-t.
Irodaházat alakítanak ki a műemlék épületben. Fotó: Frank Yvette
A Széchenyi téri paloták közül az egyik legszebb lesz majd a 3. szám alatti épület, amikor az utolsó simításokat is elvégzik rajta. A ház élénk sárga homlokzata már megújult, a kivitelező KÉSZ Kft. elbontotta a kerítést, ami azt a látszatot keltette a járókelőkben, hogy közel a munkálatok teljes befejezése. Sajnos nem így van, az átadásra előreláthatóan még májusig várni kell – nyilatkozta a tulajdonos Huszár '99 Kft. ügyvezető igazgatója, aki ragaszkodott nevének elhallgatásához.

Ez csaknem egyesztendős csúszást jelent az eredeti tervekhez képest.
A Széchenyi téri korábbi bankpalota 1999 óta, immáron hatodik éve lakatlan. Rekonstrukcióját már 2004 őszén el szerették volna kezdeni, ám a műemlék épület felújításával és irodaházzá történő átalakításával – amelynek terveit a Novák Építésziroda készítette – kapcsolatos egyeztetések elhúzódtak. A kivitelező, a KÉSZ Kft. a munkálatok 2005 év eleji elindítása óta minden lépést egyeztetett a Nemzeti Kulturális Örökségvédelmi Hivatallal, amely műemléki védettség alá helyezte az ingatlant. Akkor még úgy volt, hogy 2005 nyarára át is adják a palotát.

Szalados László, a KÉSZ Kft. termelési igazgatója a határidő csúszását azzal indokolta, hogy a műemlék ház felújítása közben olyan meglepetésekkel találták magukat szemben, amikre nem számítottak, például födémeket is ki kellett cserélni. Hozzátette, szerkezetkész felújítást vállaltak, a tervek szerint a leendő bérlők végzik majd el a burkolást és a festést. Elismerte, hogy hiába kész a homlokzat, a tartós hidegben a vakolat anyagának egy része megfagyott, azokat a felületeket – amikor az időjárás engedi – ki kell javítani.

Az épület rekonstrukciója várhatóan 400 millió forintba kerül majd: a munkálatok során minden megújul a pincétől a padlásig, miközben a műemlék régi pompáját is megőrzi, a lépcsőházi korlátoktól kezdve a freskókig.


Történelem

Az államosítás előtt banknak, a Nemzeti Hitelintézet Rt. szegedi fiókjának helyet adó palotából a szocializmus évtizedeiben lakóház lett, földszintjén fodrászattal. A felújítás a rendszerváltáskor már elodázhatatlannak tűnt, a házat kiürítették, majd annak egy részébe 1996-ban a Duna–Tisza Regionális Fejlesztési Rt. költözött. Azért, mert a szegedi önkormányzat 25 százalékos tulajdoni hányadot birtokolt az rt.-ben, s az épületet apportként vitte be a társaságba. Mivel a kis- és középvállalkozások finanszírozására alapított társaság nem kívánt több száz millió forintot a ház felújítására költeni, 1999-ben eladta a Baucont Rt.-nek, attól pedig a jelenlegi tulajdonos, a Huszár '99 Kft. vette meg.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Agyban világhírűek

Tamás Gábor neurobiológus szegedi kutatócsoportjának szenzációs eredményét közölte a világ egyik… Tovább olvasom