Délmagyar logó

2019. 04. 24. szerda - György Még több cikk.

Még nem sima ügy az új menetrend

Nem szokták meg az utasok egy hét alatt az új MÁV-menetrendet. A legtöbb bizonytalanság a helyjeggyel kapcsolatos, de van, aki a vasúttársaság internetes menetrendjét értette félre. A hibridvonatokat mi is kipróbáltuk, és útközben még elégedett utasokkal is találkoztunk a budapesti vonaton.
Fotó: Segesvári Csaba
A szegedi nagyállomáson főként diákok várakoztak a péntek délutáni csúcsban. Németh Imre, Szőke Endre és Nádas Edina Szolnokra igyekezett. Az új, ütemesnek nevezett MÁV-menetrendről nincs jó véleményük. Korábban átszállás nélkül utazhattak haza, december 10-én ez megváltozott.

– Az intercity nem vár csatlakozásra, így ha késik a szolnoki vonat, lemaradunk – mondta Imre, bár azt elismerte, hogy vasárnap, amikor Szegedre utazott, ez nem így volt. – A hibridvonaton ülőhely is jutott, ha jól tolakszunk, akkor le tudunk ülni. Edina a régi menetrend szerint ment az állomásra, azt mondta, a MÁV internetes oldalán csak azt találta. Valójában az új is elérhető volt, csak eggyel többet kellett volna kattintani.

Lovász Imre is elégedetlen, tapasztalatai szerint Törökszentmiklósra 20-30 perccel hosszabb az út, mint a menetrendváltás előtt. A többi utasnak a helyjegy okozott problémát. Egymást kérdezgették: kell-e mindenkinek váltani. Egy fiú barátnőjét vezette félre, amikor azt mondta neki, menjen vissza helyjegyért, mert most hallotta, hogy mindenkinek kötelező. Tőlünk a pénztáros érdeklődött, a menetjegy mellé kérünk-e helyet.

Reménykedtünk benne, hogy a kérdés nem szó szerint értendő, és a gyorsvonati kocsiban is le tudunk ülni. A fülkében öten utaztunk, a többiben is ennyi volt az átlag. Az intercitykocsikban is bőven volt utas, oda inkább azok szálltak, akik Budapestre mentek, a helyjegy nélküli kocsikban a Ceglédig, Kecskemétig utazók és a diákok foglaltak helyet.

Egyikük telefonon panaszkodott, de nem a menetrend, hanem a diákkedvezmények megnyirbálása miatt. – Nekem hatszázról kétezer forintra nő a jegyár! Ezzel csak az egyetemistákat szívatják, a középiskolásokat nem. Ne keress ésszerűséget, mert nincs! – háborgott.

Fotó: Segesvári Csaba
A fülkében a Szeged–Szolnok probléma újból felmerült, egy férfi morogva szállt le Cegléden ezzel: „a fene ezt a MÁV-ot, hogy megszüntette a közvetlen járatot".

A vonatot végigjártuk, a mosdókba is benéztünk. A társaság szerény lehetőségeihez képest rendben voltak, némelyikben szappan is akadt. Korábban „rémhírként" terjedt, hogy a gyorsvonati és intercitykocsikat elzárják egymástól a büfékocsival, amibe a „szegényebb", helyjegy nélküli utasokat be sem engedik. Bár ezen a vonaton nem büfékocsi, hanem kerékpárszállító vagon volt (egyik szerelvényhez ezt, a másikhoz azt kapcsolnak), nem volt elzárva egymástól a kétféle utazó. Az intercitykocsi ajtaján felirat hívta fel a figyelmet: csak helyjeggyel.

Útközben elégedett utasokkal is találkoztunk, ők az óránkénti indulást, és „a gyorsvonathoz képest" rövidebb menetidőt dicsérték. A vonat egyébként pontos volt, később a visszaúton is minden állomásra az előírt időben érkeztünk.


Fórumozók véleménye

A témával lapunk internetes oldalán fórumozóink is foglalkoztak. Íme néhány hozzászólás: A szatymazi állomáson a pénztárnál információs anyag van kitéve: komplett menetrend A4-es lapra szerkesztve Szeged és Pest felé azzal a szöveggel, hogy: „Tájékoztatjuk, hogy 2006. december 10-től az eljutási lehetőségek bővítését új menetrendi kínálattal valósítottuk meg!" Ehhez már csak az kellene, hogy ez minél szélesebb publicitást kapjon a szomszéd falvakban (elsősorban Zsombón és Sándorfalván) – írja elégedetten „kétpárevezős" néven olvasónk. Zsolt szerint viszont nevetséges, hogy százmilliókat elköltöttek erre a vonalra, és a végén lassabban járnak a vonatok, mint eddig. „Negyedóra igenis számít, feltéve, hogy nem szórakozni jársz Pestre." 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Képernyőről a gyerekszobába

Közismertségnek örvendő kismamát kerestünk – az adventi várakozásban egy boldog várandóst. A… Tovább olvasom