Délmagyar logó

2019. 01. 17. csütörtök - Antal, Antónia 0°C | 10°C Még több cikk.

Még nem tudják, mi okozta a tüzet a szegedi gyufagyárban

A szegedi gyufagyárban – amely a német Europe Match GmbH fióktelepe – tegnap reggel 6-kor elkezdődött a termelés, mintha nem is állt volna lángokban a raktár az elmúlt hét végén. A vizsgálatot a tűzoltóság még nem zárta le. A gyár német tulajdonosa is Szegeden tartózkodik.
Arra, hogy szombaton délután kigyulladt a szegedi gyufagyár raktárának egy része, már csak kormos falak, a füst átható szaga, valamint az udvar közepére hordott sérült gyufásdobozok és alapanyagok emlékeztetnek. Szegedre érkezett a hét végén Klaus Bruns, az Europe Match egyik tulajdonosa, egyben ügyvezető igazgatója is: éppen Prágában tartózkodott, amikor a rossz hírről értesítették. (A közeli Liberecben, a cég logisztikai központjában összeurópai kereskedelmi értekezletet tartottak.)

Klaus Bruns szemlátomást megkönnyebbült, hogy a tüzet viszonylag olcsón megúszták (noha még nem tudták pontosan felmérni a károk nagyságát): mindössze egy 1200 négyzetméteres raktár mintegy száz négyzetméteres része izzott, füstölt és égett. Késztermék, alapanyag, beldoboz karton, csomagoló kartondobozok károsodtak, nagy részük az oltáshoz használt víz és hab miatt. Az igazgató szerint hibátlanul működött a „riadólánc": amikor a biztonsági szolgálat észlelte a füstöt, előbb a tűzoltókat, majd őt értesítette. A tűzoltók öt percen belül a helyszínre értek, és vasárnap reggelig dolgoztak. A dolgozók pedig egész vasárnap takarítottak, hogy hétfő reggel 6-kor rendben elkezdődjön a műszak. Az elkövetkezőkben a sérült alapanyagokat kell pótolni, a menthető készterméket pedig minél előbb át kell csomagolni, mivel a vevők várják az árut.

Klaus Bruns szerint a jegyzőkönyv elkészült, de az még nincs a kezükben. Úgy tudja, a tűzoltóság kizárta, hogy elektromos hiba, emberi mulasztás, vagy szándékos gyújtogatás történt volna. Megkérdeztük a tűzoltóságot is: Környei Béla őrnagy, a tűzmegelőzési osztály vezetője azt nyilatkozta, hogy még nem zárták le a vizsgálatot.

Az igazgató egyben cáfolta lapunk azon értesülését, hogy éppen leállt volna a gyár a tűzeset előtt: a nyári karbantartás ugyanis majd csak három hét múlva kezdődik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

35 éves Szeged első koedukált kollégiuma, a Herman

Régi kollégisták tértek vissza az elmúlt hét végén az újszegedi Herman Ottó Kollégiumba, amely… Tovább olvasom