Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Még nem végzett az illemhelybizottság - egy vécé megújult

Szeged - A szegedi illemhelybizottság az elmúlt egy évben háromszor-négyszer „székelt". Feladatukkal még nem végeztek, nem lett több vécé. De a létezők közül az egyik megújult: 4 millió 8 ezer forintot költöttek a Károlyi utcai nyilvánosra.
Egy éve jött létre Szegeden az illemhelybizottság. Az ötlet Mécs László MDF-es szegedi önkormányzati képviselő fejéből pattant ki a tavaly szeptember 14-i közgyűlésen, majd a képviselők egyöntetű szavazással el is fogadták a bizottság megalapítását, melynek küldetése: új nyilvános vécék létrehozása, egy központi objektum felépítése és a régiek felújítása. A bizottság tagjai: Balogh László (KDNP), Szabó László (Fidesz), Szondi Ildikó, Tóth Károly és Kenderesi-Szabó Mihály (MSZP) képviselő.

Egy hónappal később, a novemberi közgyűlésen Mécs László, a bizottság elnöke elmondta: nyolc köztéri vécében tartottak helyszíni szemlét, egy kivételével valamennyi korszerűtlen. A Mars téri színvonala ugyan megfelelő, de messze van a városközponttól. A Károlyi utcai és a Dóm téri illemhely felújításra szorul. A Bartók térit eladta a város, új tulajdonosa nem üzemelteti. A Roosevelt térit a közeli halászcsárda adja ki nyaranta vállalkozónak. Az önkormányzat az Aradi vértanúk terén lévő vécét is eladta, átalakították, gyorsbüfé üzemel a helyén. Az újszegedi ligetben lévő toalett évek óta használaton kívül van. Megfelelő állapotban az illemhelybizottság egy évvel ezelőtt egyedül a Szent István téri közvécét találta.

A Roosevelt téri vécé csaknem egész évben nyitva. Fotó: Segesvári Csaba
A Roosevelt téri vécé csaknem egész évben nyitva. Fotó: Segesvári Csaba

A bizottság akkor azt javasolta, hogy a szűkebb belvárosban nonstop, de legalább húsz órán keresztül nyitva tartó központi vécé üzemeljen – ingyen vagy legalábbis nagyon olcsón. Mécs László felvetette: a legjobb az lenne, ha az Árpád téren építenének egy új, korszerű vécét. Az ötletek között szerepelt az is, hogy az egykori, Zöld villamos „fedőnevű", Széchenyi téri toalett helyére újat építsenek. Nyugati mintára, a föld alá.
Mi valósult meg mindebből? – kérdeztük Mécs Lászlótól, a szegedi illemhelybizottság elnökétől.

Elmondta, hogy a tavalyi állapotokhoz képest nem történt túl sok változás. A központi vécé ügyében nincs előrehaladás, a város nem vállalta fel egy új objektum felépítését. Ugyanez a helyzet a Széchenyi térre tervezettel is. De a bizottság ötmillió forintot kapott felújításra, és hárommilliót az illemhelyek üzemeltetésére. Így 4,8 millió forintból megújult a Károlyi utcai közvécé, a női és a férfiblokkot is tatarozták. A Roosevelt téri és a Dóm téri nyitva tartásán változtattak. A két objektum csaknem egész évben nyitva áll a magukon könnyíteni akaró szegediek és a turisták előtt.

Szegeden jelenleg hat nyilvános vécé üzemel: a Károlyi utcában, a Roosevelt téren, a Dóm téren, a nagyállomásnál, a Szent István téren és a Mars téren. Mécs László szerint a helyzet még mindig nincs teljesen megoldva, az illemhelybizottság tovább munkálkodik.

Olvasóink írták

 • 13. csak úgy 2008. október 12. 15:52
  „és jóval előbb az ÁNTSz részleges vakságáról sem írtam:
  a VIZELET és a FEKÁLIA ugyanis nem csak rossz szagú, rossz látvány , és NEM CSAK PLETYKÁT TERJESZT , hanem akár a középkor legendás...”
 • 12. nevetséges 2008. október 10. 21:29
  „Az átkos szocializmusban 14 nyilvános WC volt a városban, amelyeknek a piszoár részét a férfiak ingyen használhatták. Na most miután privatizálták a klotyókat, egy részük tönkrement, mert ki a fene ad egy pisiért 100 forintot, másik részük néha, ha van biztosan sok látogató, részlegesen üzemel. Szóval lehet, hogy a város jobban járna, ha felvállalná a nyilvános WC-k újranyitását és részben ingyenes üzemeltetését, semmint ezt a hülye bizottságosdit játszani, köztiszteletben álló emberek részvételével és nevetségessé tételével.”
 • 11. KukoricaJancsi 2008. október 10. 20:54
  „"budiburger"... nagyon jó!!”
 • 10. KukoricaJancsi 2008. október 10. 20:53
  „Javaslom hashajtó szedését a bizottság tagjainak, hogy gyakrabban tudjanak "székelni", és talán a városban bóklászva is elkapná őket a szapora, ami által testközelben is éreznék a problémát.

  Egyébként az előszeretettel alkalmazott mobil WC rendkívül undorító. Talán azért, mert mindig oda rakják, ahol eszik is a nép. Igaz, így nem kell sokat gyalogolni: Ettél, és már engedheted is kifelé.. aztán megint ehetsz, és megint kifelé.... Egy kicsit úgy, ahogyan a középkorban is volt. Csak akkor nem hátul, hanem elől engedték ki, hogy még ehessenek.”
 • 9. lugas6 2008. október 10. 17:52
  „Legnagyobb terünkön megszüntették a budit, mondván nem korszerű. Tehát felújítás helyett. Ha annyira szúrta a szemét a szépérzékű városgazádlkodóknak, akkor miért nem építettek korszerű föld alatti WC-t. Nagyobb ünnepek alkalmából az "EUROWC"-nek nevezett árnyékszékokat lehet használni, amiket inkább nevezhetnénk "EURO-árnyékszékeknek"-amelyek mélyen a hagyományos árnyékszék színvonala alatt levedzenek. Nőkre különösen fertőzésveszélyesek , a visszacsapódó lééé miatt. Budapesten Bécsben lépten nyomon találkozik az ember föld alá sűllyesztett korszerű WC-kkel. Ha Szeged a kulúrális szintet tartani akarja, akkor ilyenre is gondolni kéne....”
 • 8. joy 2008. október 10. 16:04
  „Én is úgy emléxem, hogy az Aradi-téri budiburgeres nyitásánál föltétel volt a közWC üzemeltetése!

  Ritka nagy marha, aki nem tartatja be a városi szerződéseket!
  Az is ökör volt, aki a Bartóktérit bugyibudiknak eladta!”
 • 7. joy 2008. október 10. 15:59
  „Kész besz.rás!
  Sz.rt se ért az egész bizottságosdi.”
 • 6. Alf 2008. október 10. 14:46
  „Dev66!
  .....vagy a Tisza partra, erdőbe, -egy jó nagy marék lapulevelet szorongatva. Feltéve, ha nincs az embernél egy kazal papírzsepi. Tudom, mert jártam már így......
  (a Kárász utcai Meki is jó vésztartalék volt, de sajnos bezárták a klotyóját és egy hambi megvásárlása után (250,-Ft - ) lehet csak használni.”
 • 5. drem 2008. október 10. 13:04
  „WAOOOOOWWW!!
  Felujjitottak egy WC-t szegeden 20 ev alatt!!!!
  GRATULALUNK!!
  Kivancsi vagyok mikor emelik fel 500ft-ra a hasznalati dijat..
  Igazan buszkek vagyunk a varosunkra..
  Debilek”
 • 4. dev66 2008. október 10. 12:57
  „Ne írjanak már olyan,hogy csaknem egész évben nyitva van a Roosevelt téri klotyó. Amikor mi ott voltunk pl. a játszótéren , nyáron , nappal, no akkor speciel zárva volt. Tízből tíz alkalommal. Szégyen, hogy egy ilyen nagy városban a cukrászdába, vagy kávézóba kell bemenekülni, ha az emberfiára rájön a szükség.”
 • 3. dev66 2008. október 10. 12:57
  „Ne írjanak már olyan,hogy csaknem egész évben nyitva van a Roosevelt téri klotyó. Amikor mi ott voltunk pl. a játszótéren , nyáron , nappal, no akkor speciel zárva volt. Tízből tíz alkalommal. Szégyen, hogy egy ilyen nagy városban a cukrászdába, vagy kávézóba kell bemenekülni, ha az emberfiára rájön a szükség.”
 • 2. csak úgy 2008. október 10. 08:42
  „A tisztességes nyílvános illemhely:
  Van folyóvíz, van szappan, kéztörlő, tágas, világos, jól szellőző, minden szaniter és burkolólap ép, a fülkéken belül is van normális ruha és táskaakasztó, van tükör, elfogadható vilgítás, télen fűtik.
  Naponta többször takarítják, fertőtlenítik.
  Mozgássérültek is használhatják.
  Kisgyerekkel is használható frásztörés nélkül....
  Talán megérdemlik a szegedi polgárok, talán nem- de aki szerint ilyet nem lehet az sz...sze magát- mert a vendéglátó helyeken "csak fogyasztással" , mit budiburgert?..de még az olimpia ideje alatt a kivetítő forgalmábából sápot szedő "vendéglátó"-sok sem engedték be a polgárt...
  Sötét, szellőzetlen lyukak- ezek a város vendéglátós wc-i- nem is érdekelnek, de legyen olyan illemhely több is, ahova (talán bokor, kapualj helyett) nyugodtan be lehet menni.”
 • 1. lugas6 2008. október 10. 07:34
  „Az Aradi Vértanuk terén lévő "budiburgert" meg kéne szüntetni, mert nem biztosítja az annak idején legalább is a Délmagyarország napilapban megígért WC- használatot!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hetente tíz kutya a kerék alatt

Szeged - Szegeden és környékén hetente 10-20 macskát és 5-10 kutyát ütnek el. Mit csináljunk, ha házi kedvencet gázolunk? Mit tegyünk, ha él, és mit, ha elpusztult? Tovább olvasom