Délmagyar logó

2019. 05. 22. szerda - Júlia, Rita Még több cikk.

Még senki sem tudja, mennyi pénzt kap vissza

Csongrád megye - A magánnyugdíjpénztár-tagok mintegy 97 százaléka „nem csinált semmit" január 31-éig, így automatikusan visszalépett az állami nyugdíjrendszerbe. Nekik az elkövetkezőkben lesz dolguk.
Mi legyen a kötelező magánnyugdíjpénztárban keletkezett reálhozam sorsa? És mennyi is a reálhozam? – ezt kérdezik, akik visszakerültek az állami rendszerbe, és a napokban kapták meg pénztári számlájukat.
Ma még nem lehet tudni a reálhozam összegét. Az egyenlegekből csak azt lehet kiolvasni, hogy az eltelt években mennyi volt a befizetés, és hogy ez az összeg mekkora hozammal szaporodott; a reálhozamot csak az elkövetkező hónapokban számolják ki.

A borítékban mindenki talál egy nyilatkozatot, amelyet majd vissza kell küldeni. Ennek kitöltése nagyon egyszerű, a következő lehetőségek vannak: 1. a reálhozamot egy összegben szeretné-e felvenni a volt pénztártag, 2. az állami nyugdíjrendszerben létrejövő egyéni számláján írják-e jóvá, azaz utalják-e át a Nyugdíjbiztosítási Alapnak, 3. az önkéntes nyugdíjpénztárnak küldjék-e a pénzt.

Hétfőn bezárult a kapu a maradók előtt. Fotó: Karnok Csaba
Hétfőn bezárult a kapu a maradók előtt.
Fotó: Karnok Csaba

Mennyi pénzt? Ez az, amit még nem tudunk, a reálhozam ugyanis nem azonos az egyenlegértesítőn szereplő elért összes hozammal. A reálhozamot majd mindenki adómentesen kaphatja meg. Valamint azt a summát is – ha van ilyen –, amennyivel a munkáltató kiegészítette a kötelező magánnyugdíj-pénztári tagdíjat.

Mi a reálhozam? A kiegészítő tagdíjból származott összeg, valamint az a „haszon", amelyet a nyugdíjpénztár az infláció felett produkált. Ha az egyén a pénzt az önkéntes nyugdíjpénztárba utalja, jobban jár, hiszen a befizetés után – legfeljebb 300 ezer forint – adókedvezményt kap. Amennyiben a volt pénztártag a társadalombiztosítási egyéni számlájára utalja az összeget, nem kell ugyan adót fizetnie, de kiegészítést sem kap. Akinek negatív a hozama, vagyis vesztesége keletkezett, azt kompenzálja az állam. Az illető az állami nyugdíjrendszerbe úgy tér vissza, mintha soha nem is lett volna magánpénztári tag.

Ha nem volt kiegészítő tagdíj, és az egyéni számlán elért hozam is elmaradt az inflációtól, akkor nem jár vissza pénz. Ebben az esetben a pénztári megtakarítás teljes összegét visszautalják az államnak.
Aki a nyilatkozatát a magánnyugdíjpénztár megkeresését követő 30 napon belül nem küldi vissza, a pénztár intézkedik, hogy az összeget postázzák a megadott lakcímre. Akit nem találnak meg, annak a pénzét a létrehozandó társadalombiztosítási egyéni számláján írják jóvá.

Mikor hoz pénzt a postás?

A magánnyugdíjpénztárak márciusban kezdik el feldolgozni a visszalépő tagok egyéni számláját. Tehát még hónapokig is eltarthat, mire kiszámolják a reálhozamot. A következőképpen: az egyéni számlán történt minden egyes jóváírást megemelik a jóváírás óta eltelt időszak inflációjának megfelelően, majd a kapott számokat összeadják. Ha a végösszeg alacsonyabb, mint a tényleges számlaegyenleg, akkor hoz pénzt a postás.

Egyéni számlák

Egyéni számlán vezetik a befizetéseket az állami nyugdíjrendszerben is, amelyeket első körben a visszalépett nyugdíjpénztári tagokra alakítanak ki. A tb-nyugdíjrendszerben az egyéni számla öröklésének lehetősége is fennmarad, de korlátozott mértékben, az elhunyt befizetései alapján özvegyi járadékot állapítanak majd meg – ígérik. De hogy ezt miként számolják ki, még nem határozta meg a kormány.

Olvasóink írták

67 hozzászólás
 • 67. Vandorr 2011. február 04. 08:40
  „Eltőzsdézett pénzt hogyan adnak vissza?”
 • 66. frakk 2011. február 04. 08:35
  „Szívesen találkozok személyesen azokkal akik az OTP-nél 10% feletti hozamot értek el az önkéntes nyugdíjpénztárban. Vessük össze a papírokat, mert ismeretlenül a vakvilágba bárki írhat bármit.
  Egyáltalán önkéntes nyugdíjról beszéltek ????? Vagy Magánról. Mert sok ember még ezzel sincs tisztában :))”
 • 65. cleanx 2011. február 03. 23:45
  „59. Mi biztos másik OTP-ben vagyunk ,mint frakk...nekem 13,52% volt az éves nettó hozamom.
  ....de legalább hozzászolt 6x.”
 • 64. oszama 2011. február 03. 22:40
  „Megy a hiszti rendesen. :)
  Sok önjelölt közgazdász van itt. :D”
 • 63. info 2011. február 03. 22:21
  „49. sóska66 2011.02.03. 16:49
  nem gondoltad, hogy eddig nem az volt?? Eddig is jó helyre volt a befektetés, csak a hozam nem a te zsebedbe ment.”
 • 62. Nórikám 2011. február 03. 22:20
  „Az csoda, hogy még bugyinkó van rajtunk/de talán az se a miénk/ annyian lopnaktőlünk: állam, bank, szolgáltató cégek, és még lehetne sorolni! Tényleg meddig bírjuk még?”
 • 61. Nórikám 2011. február 03. 22:00
  „7. de érdekelt sokakat, csak meg tudnád mondani mit lehetett volna tenni? Most tudst tenni valamit?”
 • 60. Mil 2011. február 03. 21:35
  „Tavaly/tavalyelőtt pontosabban.”
 • 59. Mil 2011. február 03. 21:34
  „28. frakk 2011.02.03. 12:50

  Az OTP valóban tetű(de melyik bank, biztosító nem??), de nekem szintén növekedésiben(OTP) tavaly 33%, idén 12% hozama volt. Mondjuk érdekesen számolják, mert csak a befizetett tőkére számítják, mintha csak azt fektetnék be, azaz nem tud érvényesülni a kamatos kamat elve. Tényleg xarul volt ez megszervezve, de ez nem ok a teljes felszámolásra. Főleg nem törvénytelenül.”
 • 58. Ízirájder 2011. február 03. 19:45
  „Na, ez a kemény, nem az orosz tél:

  "A zsaroláson mindig mosolygok" - reagált egy kérdésre válaszolva a miniszterelnöki megbízott. "Miféle zsarolás az, amikor azt mondják a "zsarolt félnek", hogy amennyiben van reálhozamod, azt kiveheted? De nem elég, hogy kiveheted, nem kell utána sem adót, sem járulékot fizetni. Vagy milyen zsarolás az, ha azt mondjuk, hogy ha visszajössz az állami rendszerbe, a magánpénztárnál keletkezett veszteségedet kipótoljuk?" - érvelt Selmeczi Gabriella, megemlítve az örökölhetőségi elem megerősítését is.”
 • 57. Zsoltee0716 2011. február 03. 19:24
  „Szutem semmit, egy az, hogy az állam lenyulta. az előtt pedig a bank lopott meg minket!”
 • 56. papsajt 2011. február 03. 19:03
  „Volner: 2050-re elöregedik és elcigányosodik a társadalom

  A Jobbik frakcióvezető-helyettese szerint Orbán Viktor szerdai, nyugdíjjal kapcsolatos kijelentéseivel "nyíltan beismerte, hogy a közelgő demográfiai katasztrófát" nem tudja megállítani, erre csak egy "valódi radikális párt képes." Volner János erről csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján beszélt.
  Az ellenzéki politikus közölte: előrejelzések alapján 2050-re csak 8,9 millió lesz Magyarország népessége, ráadásul a társadalom elöregedik és elcigányosodik. Éppen ezért Volner szerint az a kormányzati becslés szinte teljesíthetetlen, hogy 2050-re 4 millió foglalkoztatott lesz Magyarországon.
  A Jobbik továbbra is fenntartja javaslatát, miszerint a "kormánynak minden eszközzel vissza kell fognia a cigányság szaporulatát," vissza kell venni az alanyi jogú juttatásokat, a jelenlegi szociális rendszert meg kell szüntetni, és segély helyett országos közmunka-programot kell hirdetni.
  (MTI)”
 • 55. Mike3 2011. február 03. 18:43
  „11 Lidocain

  Hát az OTP-nél lehet, hogy így lesz, mivel egy nagy szar pénztár volt. Mondjuk, mint az egész bank. <moderálva> nekem egyszer eltüntették fél milliómat. 3 hónap anyazás és levelezés kellett hozzá, hogy meglegyen. Csak azért maradtam ott a nyugdíjjal, mert 5 év kevés volt hozzá, hogy összeszedjem magam annyira, hogy bemenjek oda mégegyszer. Most persze benézem, mert gyakorlatilag semmit nem fogok visszakapni, pedig az elvi hozam egészen magas.”
 • 54. deszkás 2011. február 03. 17:58
  „Ez pontosan olyan lesz mint rendszerváltáskor az OTP vagyonának a megállapitása. Kik is voltak ott akkor? Megsúgom az egyik jelenleg vezér.”
 • 53. Loki 2011. február 03. 17:48
  „csak annyit kapnak vissza amennyit az orsosviktor el nem lop.”
 • 52. ketrin72 2011. február 03. 17:20
  „Amióta élek azt hallottam, hogy néhány év és jobb lesz..........
  most már ezt se
  komolyan sírhatnékom van
  a mi korosztályunk szív a legtöbbet szerintem
  Gyurcsán azt mondta fájni fog, és közben GYARAPODNAK válság idején ....
  egy ismerös családban a fiatalok lakását visszavette a bank, vitt mindent !!! és még a fiataloknak kellett még másfél millát leperkálni .
  Bokros is türelmet kért anno
  de ilyen durva helyzet annak idején volt amikor államosítottak és több százan akasztották fel magukat!!
  nem tudom ha nem a fidesz nyer, akkor is ez lett volna??
  komolyan össsze kéne pakolni és elhúzni , de hova?,
  a másik: a fidesz rajongók önként és dalolva adták a vagyonukat a közösbe ??
  nekünk másfél milla volt rajta , annyira nem sok, de nekünk mégis az
  ismerek egy -két fideszrajongót most naygon csöndbe van , pedig fanatikusan járt tüntetni
  Ja és látjátok, a kultúrált nép már aki lehet mszp és vagy lmp-s vagy semmilyen, otthon ül és nem gyújtogatt...
  annak idején , mszp kormány intézkedései miatt a csőcselék az utcán gyútogatott
  most csönd van, max a konyhában morgunk
  birkák vagyunk, vagy kulturáltak?”
 • 51. laina 2011. február 03. 17:16
  „http://www.feherkemeny.com/2010/12/09/az-fbi-szerint-hitelcsalast-kovetnek-el-bankvezetok”
 • 50. frakk 2011. február 03. 16:54
  „Ti is az OTP -nél tartjátok az önkéntes nyugdíjatokat ??? Megéri. Akár egy Nonprofit szervezet számára is lehetne utalni. Évvégén azoknak is csak azért fő a fejük, honnan szerezzenek annyi számlát amivel fiktíven kiveszik a pénzt.”
 • 49. sóska66 2011. február 03. 16:49
  „Mi az hogy február 28 ig kell nyilatkozni arról, hogy mi legyen a megtakarítás sorsa ha azt csak március elseje után kezdik kiszámolni? Szerintem ez teljesen szabálytalan. Valami nagyösszegű lenyúlást terveznek.”
 • 48. macs 2011. február 03. 16:13
  „frakk,
  esküszöm, olyan vagy mint egy válófélben lévő férj/feleség. Bármit hallasz, rögtön van rá tromfod a másik bűnlajstromjáról. :-))))”
67 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Árokba borult az autó - megsérült a sofőr

Az E75-ös főúton, a körforgalom után nem sokkal árokba borult egy személygépkocsi csütörtök reggel. Tovább olvasom