Délmagyar logó

2019. 03. 25. hétfő - Irén, Irisz 6°C | 16°C Még több cikk.

Még van igény nyilvános telefonokra

Graffitik, kitört üvegablakok csúfítják az utcai telefonfülkék nagy részét, holott még mindig sokan használják ezeket. Bajban pedig életet menthetnek.
Manapság is jó szolgálatot tehet a fülke, ha ép Fotó: Schmidt Andrea
Meg-megroppannak az üvegszilánkok a talpunk alatt, ha belépünk a szegedi Bérkert és a Marostői utca sarkán lévő telefonfülkébe. Már ha ki tudjuk nyitni az ajtót a burjánzó gaztól, és ha nem feszélyez minket a földön felejtett sörösdobozok társasága. A fülke üvegét néhány hete törték ki, talán a természetes légkondicionálás jegyében. A Moszkvai körút–Béke utca sarkán is látható még egy-két szilánk, de a fülke oldalára nemrég ép üveg került. Csak a graffiti csúfítja továbbra is az összképet.

– Csongrád megyében havonta 600-700 ezer forint kárt okoznak a rongálók a nyilvános telefonokat üzemeltető Invitel Rt.-nek.

Leggyakrabban a fülkék üvegeit törik be, vagy magukat a készülékeket rongálják meg: például leszakítják a kagylót, esetleg betömik a pénzbedobó nyílást. Rendszeresen letépik az információs táblákat, és telefirkálják a fülkéket – érzékelteti a rongálók kifogyhatatlan leleményét Zsembery György, a cég marketing vezérigazgató-helyettese. Félszáz fülkeablakot törnek össze egy hónapban, ezek darabja 5-10 ezer forint, mintegy 20-25 készülékben okoznak átlag 10 ezer forintos kárt. Ehhez jön még a graffitisek tevékenysége.

Szegeden 283 érmés és 196 kártyás készülék működik utcán vagy
A kártyások fogynak

Csongrád megyében működik az Invitel összes nyilvános készülékének egyharmada, a magas népességszám miatt. Összesen 1052 nyilvános telefonkészülék üzemel, ebből 766 érmés, 286 pedig kártyás. Három éve még százzal több telefon működött, de a kártyások majdnem felét leszerelték.  
intézményekben, például munka- és szórakozóhelyeken. Három év alatt hatvannyolcat helyeztek üzemen kívül, főként a kártyások közül. Az Invitel még így is megfelel a törvényi előírásoknak: a szabályozás értelmében ezer lakosra kell jutnia egy készüléknek. Telefonkönyvet viszont nem kötelező biztosítani a szolgáltatónak.

A nyilvános telefonok forgalma az utóbbi években folyamatosan fogyott, 1999-hez viszonyítva minden évben 10 százalékkal csökkent a telefonálók száma, ám a visszaesés két-három éve megállt.

– Inkább érmés készülékeink forgalma tekinthető magasnak, akárcsak az országban bárhol. Csongrád megyei ügyfeleink azonban az országos átlagnál többet telefonálnak kártyával is. Sok telefonáló mobilszámot hív a készülékről, mivel nem kíván feltöltőkártyát vásárolni, és jobban megéri nekik rövidebb hívásokat bonyolítani a fülkéből – mondta Zsembery György, és a Moszkvai körúton igazolni láttuk szavait, ottjártunkkor ugyanis László éppen mobiljából kereste ki a hívószámot, majd a fülkéből telefonált. – Általában a vezetékes számokat, vagy a más mobilszolgáltatóhoz tartozókat innen hívom – magyarázta.

T. G.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kárászt is láttak a hajózók

Sétahajózás zárta a Százszorszép Gyermekház Barátaink, az állatok elnevezésű táborát. A 36 gyerek… Tovább olvasom