Délmagyar logó

2019. 03. 20. szerda - Klaudia 4°C | 13°C Még több cikk.

Még zajlik a Tisza és a Maros

A vízügyi igazgatóság jégvédelmi készültséget rendelt el a Tiszán és a Maroson. Ha marad a hideg, két-három napon belül beállnak a folyók: jégtörésre is szükség lehet. Az egyik szegedi úszóház ott maradt a parton: ha elpattannak a drótkötelek, kárt tehet a hídban, a rondellában.
Zajlik a jég – Az úszóház még mindig a nyári tartózkodási helyén áll. Fotó: Karnok Csaba
Elkezdődött a jégzajlás folyóinkon. Az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság első fokú jégvédelmi készültséget rendelt el; a gátőrök fokozott figyelemmel kísérik a jégzajlást – mondja Dobi László, az Atikövizig igazgatója. Első fokú jégvédelmi készültséget egyébként akkor kell elrendelni, ha a vízfelszín jégborítottsága eléri a 30 százalékot. A jégborítottság mérve a jelenleg Maroson 30-80, a Tiszán 60-80 százalékos; a jégtáblák vastagsága a Maroson már a tíz centit is eléri. – Két-három napon belül beáll a Tisza, összefüggő jégtakaró borítja majd – halljuk az igazgatótól.

Elindulnak-e a jégtörők a Tisza alsó szakaszán, ha beáll a folyó? Szükség esetén igen. Szegeden két, jégtörésre alkalmas hajó állomásozik, egyik a vízügyi igazgatóság, másik a Szeviép Rt. kezelésében; szükség esetén a Tisza felsőbb szakaszairól is segítségül lehetne kérni országos irányítás alatt álló hajókat. A jégtörést mindig a folyó alsó szakaszán kell elkezdeni, fölfelé haladva, hogy az összetöredezett jégtáblák – nekiütközve a lentebb lévő, összefüggő jégtakarónak – ne halmozódhassanak föl. A jégtörést tehát a szerbia-montenegrói vízügyi szervezettel együttműködve lehet elkezdeni.

Egy úszóház még mindig szokásos nyári tartózkodási helyén, a Tisza belvárosi szakaszán, a szegedi parthoz kikötve áll. Egyre több és több összetöredezett jégtáblát halmoz előtte föl a sodrás; kérdés: meddig bírják majd a sodronykötelek. Az Atikövizig igazgatója elmondta: az úszóház tulajdonosát felszólították, hogy vontassa biztonságos kikötőbe a létesítményt; ezt egyébként november közepéig meg kellett volna tennie az érvényes szerződés értelmében. A zajló jég nemcsak magát az úszóházat veszélyezteti, de hozzájárulhat a jég feltorlódásához is a szegedi folyószakaszon. Ha a víz elsodorja az úszóházat, nekicsapódhat a rondellának, a hídnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem fizették ki a vakoknak az utolsó munkabért

Megindult a felszámolási eljárás a gödöllői cég ellen, amely országszerte több mint kétezer vaknak… Tovább olvasom