Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Megáll az ész a fóliasátorügyben

Balástya - Élettől elrugaszkodott rendeletek születnek a hatóságoknál, amelyeket gyakran azért sem tartanak be az emberek, mert nem is tudnak róluk. Ráadásul van, hogy évente változik a jogszabály. Balástyán még ma is mindenki nyugodtan aludna, ha egy feljelentő miatt nem került volna bajba az egyik termelő.
– Ha valakinek van épkézláb ötlete arra, hogyan lehet megoldani ezer, fóliából élő család sorsát Balástyán, akkor az szóljon – mondta Ujvári László Balástya polgármestere vasárnap, amikor azt kérdeztem, hogyan lehetne segíteni Olajosné Kőrösi Juliannának. Annak az asszonynak, aki hamarosan lebontja fóliasátrait feljelentő szomszédja miatt.

Csak emlékeztetőül azok a tények, amelyekről a Délmagyarország március 28-án számolt be: az ország mezőgazdaságból élő termelői anélkül fóliáznak a kertjükben, hogy tudnák, milyen rendeletek születnek íróasztal mellett, valahol Budapesten. Mivel boldog tudatlanságban élnek, fogalmuk sincs arról, hogy szinte évente más-más előírások érvényesek, van, hogy engedélyköteles a fóliaépítés, van, hogy nem. Például 2003-ban még nem kellett építési engedély, 2004-ben már igen, 2008. január 1-jétől pedig csak arra az építményre, amelyik hat hónapnál tovább áll, de általában hat hónapnál tovább tartják meg ezeket a bordás, vázas szerkezeteket.

Ujvári László: Ha valakinek van épkézláb ötlete arra, hogyan lehet megoldani ezer, fóliából élő család sorsát Balástyán, akkor az szóljon
Ujvári László: Ha valakinek van épkézláb ötlete arra, hogyan lehet megoldani ezer, fóliából élő család sorsát Balástyán, akkor az szóljon

A balástyai asszonynak azért kell hamarosan lebontania a fóliáját, mert amikor pereskedő szomszédjának adott igazat a hatóság, már építési engedély meglétéhez kötötték a fóliázást. Ez a szigor ebben a pillanatban azonban csak őrá érvényes, máskülönben az egész Alföldön bontani kellene a sátrakat.

Olajosné tehát májusban bont, és bírságot fizet. Viszont ahhoz, hogy újra építhessen, és meglegyen a havi betevője, újra építenie kell, méghozzá úgy, hogy engedélyért folyamodik. Az építési hatóság helyben tehetetlen. Márkus Rudolf, a balástyai polgármesteri hivatal építési előadója szerint országos probléma a hat hónapra szóló megkötés. Ha valaki nagyon szabályosan szeretne fóliázni, annak nem éri meg befektetni, hiszen mire egy engedélyt kiadnak – természetesen mérettől függően – 150-200 ezer forintot is ki kell fizetni. Olajosnénak jelenleg tizenkét fóliasátra van. Az asszony eddig még nem talált olyan ügyvédet, aki elvállalná az ügyét.

Olvasóink írták

 • 10. Termelő 2008. április 24. 06:58
  „Te dodó te parasztfóbiás te havi bért kapsz bazze és nem ölsz pénzt abba amibe nagyot bukhatsz vagy akkor vágjál te is bele oszt majd meglátod! Felétek fizetnek járulékot? Hát ha elnézem ott is sokan kibújnak alóla! Hogy lehet ez? Nem csak a zőstermelő "nem fizet"vagy mi?”
 • 9. Etus 2008. április 21. 23:59
  „Felháborító!Mi folyik ebben az országban?Amit fönt elosztogatnak,nem befejezett munkákért kifizetnek,azt mind a polgárok zsebéből húzzák ki!Most pillanatnyilag a foliasátrakat találták ki! Vajon kinek az okos eszéből pattannak az ilyen isteni szikrák??Biztos ezért jó kis jutalmat zsebelhet be!És akkor miről beszélünk?Munkahelyteremtés-hány embernek adott munkát?Magyar áru-jó a magyarnak a küllföldi génekkel manipulált áru is !Idáig se tudtuk sokan megfizetni,és mostmár?????????A szegényebb réteg ne egyen ,elég ha a pénzeszsákok esznek,de kinek a zsírján híztak fel??Ebben az országban nem számít a magyar polgár,majdcsak éhen pusztulunk már!Vajon ez kinek az érdeke?”
 • 8. Makó 2008. április 18. 20:29
  „Az ilyen és ehhez hasonló gazdasági felemelkedést célzó rendeletek
  miatt van ilyen fene nagy LENDÜLETBEN AZ ORSZÁG”
 • 7. paraszt 2 2008. április 18. 18:35
  „A dodo hozzászolónak üzenem, hogy az a baj, hogy az ilyen hüje törvényeket az ilyen tudatlanok alkotják mint őn. Egyébként meg lehet probálni, és akkor lehet, hogy rájönne,hogy nem is olyan egyszerű ez. Még annyi, hogy szerintem már avval többet beleteszünk az állam kasszába, hogy megvesszük a magot, tápanyagot, növényvédőszert, foliát stb azaz mindent ami a termeléshez kell,mert ezek megvételével mi már elég "szép" adót befizetünk, az egészségügyi hozzájáruláson kivül.”
 • 6. zsabónap 2008. április 17. 20:43
  „Nem értek egyet a 2008. január 01-től hozott fóliasátrak építési engedély kötelezettségével.

  Érthetetlen számomra, hogy a fóliasátrak - ideiglenes építmények, kiszámíthatatlan időjárás viszontagságai alapján igen kockázatos építmények még annak ellenére is, hogy igen költséges egy-egy sátor felállítani.

  Az a vállalkozó - aki ezt a tevékenységet választják családjuk megélhetésére - igen nagy kockázatot vállalnak évről - évre.

  Sulyosbító körülménynek veszem, hogy jelenleg ahol ezt a tevékenységet végzik - családok tömege, - más megélhetési lehetőségük nincs is.

  Nem értem miért ilyen hihetetlen törvénnyel kell adóztatni őket, hogy 6 hónap engedély nélkül, a 6.hónap utólsó napján lebontani és a következő nap újra építeni - 6 hónapig ismét nem kell engedély.

  Képtelenség , hihetetlen, hogy ilyen törvény itt Magyarországon - kiadásra , kihirdetésre került. Azt hittem, hogy viccel a tv bemondója.

  Felvetődik bennem, hogy ha az a probléma, hogy ezek a családok nem fizetnek maguk után adót, járulékot, miért nem ezt a részét vizsgálják a tv.alkotók.

  Képtelen vagyok elhinni, hogy a füstadóval - emberi logikával ellentmondó - törvény érvényesüljön a költségvetés hiány pótlására.

  Nem értem. bizakodom benne, hogy komoly szakemberek - akik valóban értenek hozzá, felülbirálják és helyre teszik ezt a téves döntést. Már csak azért is, mivel vidéken a lakosság megélhetése jelentősen visszaesett. Nem tudom elhinni, hogy még ezt a lehetőséget is elvegyék tőlük a megélhetésüktől. Egyet értek, hogy értékesítéskor szigorú szabályok alapján történje a termék eladása, de ezzel a törvénnyel épits,-bonts - szerintem nem igazán azt érjük el, amit szeretnének a törvényhozok.

  zsabónap”
 • 5. fólia 2008. április 14. 21:54
  „A kedves szomszéd még mindig kétpofára zabálja a zöldséget amit a szomszédja megtermelt,mert nem tudja,hogy azt árulják a piacon!Van étvágya!Ebéd után meg ugy nyargalászik a kertben mint aki egyben nyelte le a kígyó uborkát.Állítson ő is fóliát majd meglátjuk, hogy tetszik neki a meló,melyik fog jobban fájni a munka vagy a fólia látványa.”
 • 4. dodó 2008. április 14. 20:55
  „"3".Tökéletesen igazad van! (persze ne felejtsük el, hogy a szomszéd egy szemét feljelentő),de ismerjük el, hogy az úgynevezett "szegény őstermelő" csak zsebbe tenni szeret, fizetni nem. Lásd: egészségügyi hozzájárulás stb... Hofi mondta: a parasztnak három ellensége van - az aszály, a viszály és a muszáj!”
 • 3. véleményem 2008. április 14. 18:03
  „Nézzük meg a másik oldalt is! Mezőgazdaságból élők, mennyi adót is fizetnek ennek az országnak? Mert ugye pl. egy hivatalnok fizetéséből már kézhezvétel előtt levonják. Lehet sírni, de ha én speciel autószerelő műhelyet nyitok, arra is kell építési engedély 200 000ezerért. Akinek 12 fóliasátra van, és nagy háza, szép autója, az ne fizessen se adót, se építési engedélyt? Tudom, hogy ezt az országot már csak a mezőgazdaság húzhatná ki a slamasztikából, de a terhek rájuk is kellene, hogy vonatkozzanak.”
 • 2. Mil 2008. április 14. 11:37
  „Beszarás! De sajna nagyon is jellemző erre az országra! Esetleg azt akarjáke elérni, higy tönkremenjenek a hazai termelők, és importáljunk minden zöldséget?? Halál komolyan mondom, nem lennék meglepődve mostmár ezen sem. Nem vagyok nagy összeesküvés-elmélet hívő, de amik történnek ebben az országban az utóbbi években, nos, az valahogy nem lehet véletlen. Nem lehet nem észrevenni, hogy idiótaságból, vagy szándékosan, de olyan intézkedések születnek, amik kifejezetten az ország romlását, hanyatlását szolgálják. Mondhatni, csendesen rohad az ország belülről. Az utóbbi időkben gyorsuló ütemben.”
 • 1. csonakos 2008. április 14. 05:42
  „Rossz szomszédság török átok! No, meg az irigység! Nehogymánjólegyennekije.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tavaszi hormonrobbanás a Delmagyar.hu szépeivel

Szeged - Minimális mennyiségű szövettel és maximális mennyiségű hormonnal köszöntötték a tavaszt… Tovább olvasom