Délmagyar logó

2018. 12. 15. szombat - Valér -1°C | 1°C Még több cikk.

Megállapodás várható a Tisza M-43 konzorcium alvállalkozói követeléseiről

Szeged - A beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF Zrt.) közvetítésével megállapodás születhet a Tisza M-43 konzorcium egyik tagjával, a Szeviép Zrt.-vel szemben fennálló alvállalkozói követelések kiegyenlítéséről – közölte a NIF Zrt. honlapján pénteken.
A NIF Zrt. az M43-as autópálya második ütemét kivitelező konzorcium felé fennálló fizetési kötelezettségeit szerződés szerint teljesíti, ugyanakkor kiemelten fontosnak tartja, hogy az építésben részt vevő alvállalkozók kifizetése is szabályszerűen megtörténjen.

A beruházó a Szeviép Zrt. csődvédelmi eljárása nyomán kialakult helyzet megoldását is a rendelkezésére álló eszközökkel igyekszik elősegíteni, ezért pénteken is egyeztetést tartott a kivitelező konzorcium tagjaival és az alvállalkozókkal – áll Fazakas Orsolya kommunikációs vezető közleményében.

Az alvállalkozók kérésének megfelelően az a megállapodás született, hogy a két konzorciumi tag, a Sedesa S. A. és a Hídépítő Zrt. kedden közös nyilatkozatot juttatnak el a NIF Zrt.-hez, amely tartalmazni fogja az alvállalkozói – a NIF Zrt. által elfogadott és leigazolt teljesítésekre vonatkozó – követelések megvásárlásának módját és idejét, valamint rögzíti az erre vonatkozó garanciákat és az ajánlást, hogy legfeljebb mekkora lehet ez a követelésállomány.

A kivitelezők vállalása a Szeviép Zrt. tulajdonában álló társaságokra nem vonatkozik.

A ki nem fizetett alvállalkozók május 6-a óta demonstrálnak az épülő M43-as autópálya és a 47-es út csomópontjának közelében, s elszántságukat jelezve csütörtök délben elkezdték bontani az út töltését a 10-es kilométerszelvénynél, Szeged határában.

Temesvári Zoltán, az alvállalkozókat képviselő ügyvéd a helyszínen emlékeztetett rá, az alvállalkozók azért kezdték el tiltakozó akciójukat, mert az autópálya kivitelezésében résztvevő, április 26-án csődvédelmet kért Szeviép Zrt. mintegy 3 milliárd forinttal maradt adósa a cégeknek úgy, hogy a teljesítést elismerte, a számláikat befogadta.

A NIF Zrt. csütörtökön közölte, a kialakult helyzet miatt megkezdte a szerződéstől való elállás előkészítését a második szakasz kivitelezőjével, a Tisza M-43 konzorciummal. A cég közleménye szerint a kivitelezési megállapodás felbontására azért kerül sor, mert a konzorcium, illetve annak tagjai megsértették a hatályos szerződéses feltételek több pontját. A szerződött alvállalkozók a teljesítések egy részét további alvállalkozókra bízták. Így a konzorciummal nem közvetlenül szerződött cégek egy része a Szeviép Zrt. – és egyben a konzorciumvezető Sedesa S. A. alvállalkozója – csődje miatt nem jut hozzá az igazolt teljesítései ellenértékéhez.

Reményik Kálmán, a NIF Zrt. elnök-vezérigazgatója a konzorciumhoz címzett levelében – amelyet a cég honlapján nyilvánosságra hoztak - kitért arra is, hogy az autópálya kivitelezésénél tapasztalt súlyos szerződésszegés miatt a konzorcium tagjait három évre kizárják a közbeszerzési eljárásokból.

Szabó László, a Szeviép Zrt. igazgatója az MTI-hez eljuttatott közleményében a cég nehéz anyagi helyzetének okai között említette, hogy a NIF Zrt. több mint 1 milliárd forint értékű pótmunkát rendelt meg a Szeviép Zrt.-től, az erről szóló számlák kifizetésének időpontja azonban bizonytalan. A vállalkozás likviditási nehézségeit fokozta, hogy a cég 600-700 millió forintnyi alvállalkozói munkát végzett a Sedesa S. A.-nak, az alvállalkozók előfinanszírozására használt hitelkeretét a bankok pedig 1,7 milliárd forinttal csökkentették.

Az igazgató hangsúlyozta, a társaságnál közvetlenül 250 munkahely, áttételesen, az alvállalkozókat is figyelembe véve ezernél is több munkavállaló továbbfoglalkoztatása a tét. A konzorciumi tagok - különösen a Sedesa S. A. –, ahelyett, hogy a csődvédelem alatti együttműködés részleteivel foglalkoznának, a Szeviép Zrt. munkából való kizárását kezdeményezték. Nem segíti a helyzet rendezését az sem, hogy a NIF Zrt. a szerződéstől való elállással, valamint a jövőbeni közbeszerzési eljárásokból történő kizárással fenyegetődzik – írta Szabó László.

Olvasóink írták

 • 7. Luckylaci 2010. május 16. 13:25
  „Akinek jár az elvégzett munkáért fizetség,az kapja is meg azt,ez így jogos és korrekt!Nekem ezzel kapcsolatban más gondolatom ébredt: Valaki magyarázza már el,Európában mitől magyarországon épül legdrágábban egy km autópálya?(Pedig a környező országokban hegyeket kell átfúrni,máshol hegyeket kell SZÓ SZERINT elhordani,vagy anyagukkal völgyeket feltölteni!Alagutakat kibetonozni,völgyhidakat,viaduktokat építeni!!!)Hogyan érheti meg az államnak olyan cégekkel szerződéseket kötni,ahol csak pályázatokat írnak,de fizikai munkát sosem végeznek?(Cégnevet szándékosan nem írok! Itt van Pl: a makói szakasz, hogyan érheti meg bárkinek az,hogy a fővállalkozónak 6 gépe van,az alvállalkozójának 150,annak alvállalkozójának 50,a lapáton támaszkodók pedig napi bért kapnak,KÉZBŐL-ZSEBBE S Z Á M L A N É L K Ü L!!!!!! Meddig tűri a magyar dolgozó réteg,hogy a vérét szívják,az általuk befizetett adó forintokat szétlopják,saját zsebbe átcsorgassaák?? Mikor tesz ennek megállítására bármelyik kormány is lépéseket,mikor csuknak már be végre valakit közvagyon elsikkasztásáért,lopásért,befolyással üzérkedésért? Mikor lesz már elég?”
 • 6. szilléri 2010. május 15. 08:40
  „Adós fizess ! A többi duma !
  Érdemes lenne egy komoly APEH és vagyonosodási vizsgálatot megejteni az érintett vezetők között!”
 • 5. Parttalan 2010. május 14. 21:36
  „184. Mc_Mi 2010.05.14. 12:04

  Nagy mutyi = Hungaromutyi

  Jelentése: Velejéig romlott az egész rendszer.”
 • 4. majdénmegmondom 2010. május 14. 21:11
  „Ahogy már sokan mondták; nagy mutyi az egész. Ugyis meg kell oldani bár ez sokba kerül az adófizetőknek. A felelősök úgysem fizetnek adót vagy ha igen az is csak az állami (köz) pénz egy kis részének visszaadása.”
 • 3. Parttalan 2010. május 14. 21:10
  „Sedesa >Grupo Milton > Újhelyi > kézilabda
  Sedesa > Grupo Milton > Orbán > Football akadénia/Fehérvár”
 • 2. csakegyalampolgar 2010. május 14. 17:05
  „Most akkor valóban megállapodnak majd a "semmiről", és mindenki "mennyire2 bolodg lesz!, vagy mégsem?”
 • 1. TrombiFrédi 2010. május 14. 16:07
  „Nesze semmi fogd meg jól!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Minden autóst megbüntettek?

A Vadaspark lakópark minden autósa piros csomagot kapott. A szélvédőre helyezett mikuláscsomagról könnyedén azt lehet hinni: parkolási büntetés. Tovább olvasom