Délmagyar logó

2018. 12. 19. szerda - Viola -9°C | 1°C Még több cikk.

Megálló a barackosok közt

Szeged - Barackosok, répaföldek, szalmabálák között visz a domaszéki iskolabusz útja – a hófehér Ikarus minden reggel 35 óvodást és kisdiákot szállít a település tanyavilágából az iskolába. Náluk az iskolatáska jelzi a felszállási szándékot.
– Télen sötétben indulunk, és sötétben érkezünk, reggel fél hétkor hozom, délután négykor viszem haza a gyerekeket. Hosszú az út: bejárjuk a zákányszéki, mórahalmi, röszkei határt – magyarázza péntek reggel fehér Ikarusának volánja mögött Szalma József, s már tekeri is széles mozdulatokkal a kormányt, hogy minél előbb a fedélzeten tudja a 35 óvodást és kisdiákot – őket szállítja naponta a domaszéki iskolabusz a település tanyáiról az iskolába.

– Név szerint ismerek szinte mindenkit. Naponta ugyanazok az utasok, sokuknak a szüleivel is jóban vagyok. Hiányzom is a gyerekeknek, ha ritkán valaki más megy értük. Pedig rájuk szólok, ha rosszak: meg lehet próbálni biciklizni, szoktam mondani ilyenkor – meséli sofőrünk, megnyugtatva: most „aránylag jók a tanyai utak", hiszen ezen a télen nem volt se hó, se belvíz.

Zákányszék felé indulunk, az egykori tanyai vasút nyomvonalán. – Most egyik jobban prüszköl, mint a másik, biztosan sokan fognak hiányozni – vetíti előre Szalma József, kisvártatva szóvá is teszi: „itt szokott egy nagylány várni". Így az iskolás Gábor az első utasunk – nemcsak őt, az iskolabusz-közlekedés első számú szabályát is megismerjük: nem kell buszmegállóban állni, a felszállási szándékot az iskolatáska jelzi.

Megálló a barackosok közt. Fotók: Miskolczi Róbert

Csak ki kell lépnie házuk kapuján a harmadikos Nógrádi Andriennek, hogy felugorjon a buszra. Útitársa a hároméves, óvodás Tilinkó Niki, aki ki sem látszik rózsaszín overalljából, huncutul mosolyog sapkája alól. Anyukája kérte meg Adrit, vigyázzon rá a buszon. – Mindig nézelődünk. A kedvencem az a régi templom, a Zöldfás – meséli, miközben szépen gyarapodunk, egyre többen üldögélnek a buszon – bár csak sapkájuk bojtja látszik az ülések mögül.

Megérkezik a harmadikos Pelyva Richárd és öccse, az elsős Szabolcs. Általában beszélgetni szoktak, de most előkerül egy matekkönyv is, Ricsiék dolgozatot írnak. – Miből? – kérdezzük. – Kétoldalas lesz – ad sejtelmes választ.

– A buszon is van házirend – tudjuk meg Kasza Hajnalkától, ő kíséri a gyerekeket, vigyáz rájuk fel- és leszállásnál. – Csak azzal lehet beszélgetni, aki mellett ülünk – teszi hozzá –, ezt a szabályt persze a médiamunkások rögtön megszegik. Azért gyerekek is hajlanak rá olykor.

Időnk is van ehhez: jó háromnegyed óra az út, a röszkei és mórahalmi határt is bejárjuk. Barackosok, répaföldek, szalmabálák között buszozunk. Nyúl iszkol előttünk. A Kiri-keresztnél sem jön a megszokott felszálló – sok a beteg. Van, akit két kilométerről hoznak szülei, mások az erdő közepén álló tanyából érkeznek. Az óvodás gyerekeket anyukájuk kíséri el, segíti fel a buszra. Alig emelkednek ki a földből, kesztyűben, sapkában, bebugyolálva érkeznek, mint például Kocsis Gábor – övé lesz az első ülés a vezető mögött, kis kezeivel gyakran igyekszik is navigálni.

Hat tanyai iskola.

– Jobb a tanyán lakni, mint a faluban, mert lehet biciklizni – sommázza Adri, miközben Niki kezei pásztázzák az övéit, mondván, „itt a katica". Néha idősek is felkéredzkednek melléjük, ha boltba, orvoshoz mennek a faluba. Nekik még nem kellett buszozni a suliba: hat tanyai iskola is működött azon a területen, amelyet végigjárunk.

Olvasóink írták

 • 2. savos 2009. február 09. 10:01
  „Miskolczi, jó szar képeket csináltál!”
 • 1. KolompárRómeó 2009. február 08. 09:09
  „Azonnal megszüntetni, a felszabaduló pénzből pedig új autót venni valamelyik elftársnak!

  Amúgy jó olvasni, hogy van még pár dolog, ami működik ebben az országban..

  "- Jobb a tanyán lakni, mint a faluban, mert lehet biciklizni - sommázza Adri" :)

  Valamilyen módon Magyarországon kívül vannak olyan helyek, ahol szintén lehet biciklizni, méghozzá városban is. De tényleg jobb tanyán lakni, ezzel egyetértek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mórakert: 400 taggal már megállapodtak

Mórahalom - Forráshiányos helyzetbe került a Mórakert Szövetkezet 2008 utolsó negyedévében, amire több lapáttal még a gazdasági válság is rátett. Tovább olvasom