Délmagyar logó

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -4°C | 0°C Még több cikk.

Megatáncosok a Szegedi Kortárs Balettben?

Két megatáncos fiatalember is szerepet kapott a Szegedi Kortárs Balett táncos-koreográfusának, Barta Dóra érdemes művésznek az egri bemutatóin. A két fiúra Juronics Tamás is felfigyelt: mindkettőjüket szívesen látná a társulatában.
Két egykori megatáncos, Baranya Dávid és Barczi László is szerepet kapott Barta Dóra legutóbbi bemutatóin. Az érdemes művész címmel a márciusi ünnep alkalmából kitüntetett táncos Egerben alkotóként bontogatja szárnyait: koreográfusként jegyezte a Bolero és a Tabula Rasa című darabot, amelyet a szakma is elismert és a közönség is megszeretett. Baranya és Barczi – Barta mellett – olyan kitűnő táncosokkal dolgozhatott együtt, mint a Szegedi Kortárs Balett néhány meghívott tagja: Finta Gábor, Haller János és Fekete Zoltán.
– Igazi kihívást jelentett számomra ez a lehetőség – kezdett monológjába
Barczi László. – Jól ismertem a szegedi vendégtáncosokat. Közülük ketten is Pécsett végeztek, ahol én is tagja voltam a balettegyüttesnek. Nyugodtan kijelenthetem: remekül sikerült a közös munka, a közönség harcolt a pótszékekért. Dórának szinte már kultusza van Egerben, és talán néhányan miattunk is kíváncsiak voltak a bemutatókra.

XX. század

A Kortárs Balett legújabb bemutatója, a XX. század április 27-én lesz Szegeden. A két nappal későbbi fővárosi premieren, a Művészetek Palotájában – a tánc világnapja tiszteletére – adják át a Magyar Táncművészek Szövetségének szakmai díjait, valamint az Imre Zoltán Alapítvány díját.

A két egykori megatáncos másfél hónapig próbált Egerben a premier előtt. – A Boleróban öten táncoltunk a főszereplő lány mellett.
Mindnyájunknak jutott egy rövid, szólószerű rész. A Tabula Rasában két jelenetben voltam színpadon. Minden egyes percét élveztük – beszélt a szerepükről Baranya Dávid, akinek a napokban műtötték a térdét. A két fiú azzal vált el a táncos-koreográfustól, hogy ne felejtsék el a mozdulatsorokat, mert még szeretne színpadot találni a darabnak. Nyáron a fővárosban tervezik bemutatni a produkciókat.

Hogy mi lesz a két tehetséges fiatalember sorsa? Elképzelhető, hogy mindketten csatlakoznak a Szegedi Kortárs Baletthez. A társulat művészeti vezetője, Juronics Tamás számítana rájuk: – Dóra darabjaiban is igazolták képességeiket. Mindkettőjükre komoly karrier várhat. Barczi Laci esetében ez kevésbé meglepő, hiszen ő Pécsett profi táncos volt. Tárgyalni fogunk velük. Szívesen látnánk őket, de az ő szándékuktól is függ, hogy jönnek-e a társulathoz – jelentette ki Juronics, aki már a Megatánc zsűritagjaként is felfigyelt a két fiatalra.

Barczi időközben felmondta a szerződését Pécsett, de még nem döntött a folytatásról. – Dilemmában vagyok, mert két komoly és megtisztelő lehetőség közül kell választanom. Szívesen tanulnék Dóra egykori mesterénél, Földi Bélánál, de Juronics Tamás ajánlata is foglalkoztat. Társulatként ugyanakkor csak a Szegedi Kortárs Balett jöhet szóba. Itt biztosítva lenne a fejlődésem.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Taj-kontroll – adatok nélkül

Tegnaptól kell taj-kártyájuk alapján ellenőrzni a betegeket: fizetnek-e utánuk egészségbiztosítást.… Tovább olvasom