Délmagyar logó

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 6°C | 13°C Még több cikk.

Megbénult a forgalom a Temesvári körúton

Vízszivárgás miatt óriási dugó alakult ki tegnap reggel Újszegeden. Ma sem lesz jobb a helyzet, mert továbbra is útszűkület lesz a Temesvári körúton a Bertalan híd feljárójánál. A forgalmi rend várhatóan csütörtökön vagy pénteken áll helyre. A Temesvári körúton, a Bertalan híd környékén a felmérések szerint óránként átlagban sávonként hétszáz jármű halad.
A hibaelhárítás miatt óriási dugók alakultak ki. Fotó: Gyenes Kálmán
Még két napig hatalmas dugó várható a reggeli és a délutáni csúcsforgalom idején Újszegeden – ezért érdemesebb sokkal korábban elindulni személygépkocsival és tömegközlekedési eszközzel is. Tegnap reggel még fél kilenc után is képtelenség volt átjutni a hidakon: kígyózott a kocsisor a Bertalan híd újszegedi feljárójától a Szőregi útig, illetve a sportcsarnoktól a Belvárosi hídig. A Bal és Jobb fasorról hosszú várakozás után lehetett kijutni. Az emberek kocsijukba rekedve várakoztak az utakon és fél órás késéssel értek a munkahelyükre.

Végeláthatatlan kocsisor kígyózott a szegedi Temesvári körúton. Fotó: Gyenes Kálmán
Senki nem tudta, mi lehet a hatalmas dugó oka, hiszen rendes körülmények között kilenc óra után a szegedi hidak igen jól megközelíthetők. A titok nyitja egy vízszivárgás volt a Temesvári körút és a Bérkert utca sarkán.

A Szegedi Vízmű Rt. még hétfőn a Bérkert utca végén a jobbra kanyarodó sávot felbontotta, mert szivárgott a víz. Kiderült: a tizenhét emeletes toronyház vízbekötése hibásodott meg – a csavarok korrodálódása miatt eresztettek a csövek.

– A nagyobb bajt szerettük volna megelőzni a javítással. Ha a magasnyomású vezeték eldurran, akár az egész út megmozdulhatott volna – mondta Maróti Tibor, a Szegedi Vízmű Rt. víz- és csatornahálózati üzemvezetője. A keddi hibaelhárítás miatt a jobbra kanyarodó sávon kívül le kellett zárni a Temesvári körúton, a Bálint Sándor Művelődési Háztól az egyik sávot is, mert a két és fél méter mély munkaárok belenyúlt ebbe az útszakaszba.

Terhelés

A szegedi Temesvári körúton, a Bertalan híd környékén a felmérések szerint óránként átlagban sávonként hétszáz jármű halad. Ha egy sávot lezárnak, akkor ez megkétszereződik – mondta Rigó Mihály, a Magyar Közút kht. Csongrád megyei területi igazgatóság főmérnöke. Hozzátette: csúcsidőben sokkal több gépkocsival kell számolni. A 43-as út ezen szakaszán a megfelelő áteresztő képesség óránként 1200 jármű. Ez tegnap reggel becslések szerint meghaladhatta az 1600-as eltűrhető szintet.

A hibát kedden ugyan sikerült elhárítani, az alapbetonozással is végeztek, de a beton teljes megkötéséig az útszűkületet és az elterelést továbbra is fenntartják.

A vízmű szakembere szerint a tumultus legfőbb oka az volt, hogy a Bérkert utca végén a kötelező haladási irányt a legtöbben nem tartották be és nemcsak egyenesen hajtottak tovább, hanem a tiltás ellenére még akkor is jobbra fordultak a hídra, amikor gyalogosok közlekedtek a zebrán. Szerencsére baleset nem történt. A forgalmi rend vélhetően csütörtökön vagy pénteken áll helyre. Rendőri irányítást továbbra sem terveznek, mert a lámpák működnek, de a járőrök fokozott ellenőrzést tartanak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alkotmánybíró lett Paczolay Péter

Balogh Elemér jogtörténész után a Szegedi Tudományegyetem újabb oktatója lett tegnap az… Tovább olvasom