Délmagyar logó

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 4°C | 20°C Még több cikk.

Megbuktunk pénzismeretből

Pénz-, és magyar történelem órát tartottunk a város utcáin. Mennyire ismerik az emberek fizetőeszközünket? Tudják-e kinek a portréi szerepelnek a papírpénzeken és mit cselekedtek egykoron a jeles államférfiak?
Illusztráció: Karnok Csaba
– Nem szoktunk foglalkozni vele. Ilyen hirtelen eszünkbe sem jut – mondta két nyugdíjas néni, akiket a Kárász utca egyik padján faggattunk a papírpénzek portréiról. Nevetéssel próbálták elütni a dolgot, de azért egyszerre kezdtek el a pénztárcájuk után kutatni, hátha sikerül puskázniuk. – Jaj, nincs is nagypénzem, ma fizettem be a számlákat – mondta elkeseredve egyikük, miután puskázási terve füstbe ment. – Csak az értékét nézzük – adtak magyarázatot tudatlanságukra.

– Istenem, ezt mindig összekeverem – hűlt el kérdésünktől az egyetemista Lehoczky Rita. – Károly Róbert a kétszázason, Deák pedig a húszezresen van. De melyiken lehet Szent István? Az ezresen vagy az ötezresen? – tette fel magának a kérdést. – Tízezrest nem sokat látok – mondta a lány, aki ezzel meg is magyarázta Szent Istvánról való tájékozatlanságát, hiszen István képét éppen a tízezresre nyomtatták.

– Én a Vajdaságból származom – próbált meg kibúvót találni Szalma Andrea. Két pénzzel végül neki is sikerült megbirkóznia, helyesen kapcsolta össze Mátyás képét az ezer, Rákóczi portréját az ötszáz forintossal. A kétszázasról csak annyi jutott eszébe, hogy zöld, de Károly Róbert arcvonási nem álltak össze emlékezetében. – A kétezres milyen színű? – ütöttük tovább a vasat. – Olyan nincs is. Jaj, de mégis! Barna – volt a felelet. Bethlen Gábort sem sikerült összhangba hoznunk a barna bankóval, de még az államférfi történelmi szerepéről sem sikerült közelebbit kiderítenünk. – A magyar történelemről szinte semmit nem tudok – mondta csüggedten a lány.

– Rákóczi az ötszázason, Deák a húszason, István pedig az ezresen van – kutatott emlékeiben Kiss Krisztián és ezen a ponton el is fogyott a tudománya. – Csak fizetek vele, de nem nézegetem – árulta el a fiú. Miután tovább kérdezgettük, a már kitalált Deák Ferencet néhány pillanattal később az ötezresen vélte látni. Nagy volt a meglepetése amikor elárultuk, hogy az ezresről István helyett Mátyás, míg államalapítónk a tízezresről mosolyog ránk.

Papírpénzünkre az utolsó csapást a város egyik bankjegykiadó automatája mellett mértük. – Az ötezresen Rákóczi van. Most ezreseket adott az automata, de nem tudom, ki van rajtuk. Történelmet pedig régen tanultam, így még Rákócziról sem tudok semmit – mondta Lajkó Mónika, majd a hibás Rákóczi – ötezres párosítás után végül Károly Róbert kétszázasa, István tízezrese és Deák húszezrese eszébe jutott. A lány azt is megmondta, hogy Deák a haza bölcse volt, viszont Károly Róbertnél ismét elvérzett: első Anjou-házi királyunkat az utolsó Árpád-házi uralkodónak vélte.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szili Katalin: Jó úton halad a lap

Szili Katalin szerint az új székházunk arra is bizonyíték, hogy a Délmagyarország olyan színvonalas… Tovább olvasom