Délmagyar logó

2019. 07. 19. péntek - Emília 17°C | 27°C Még több cikk.

Megbüntethetik az egyházat a Csongrád megyei építkezések miatt

Öttömös, Pusztamérges, Ruzsa - 45 milliót nyert három település plébániája a vidéki örökség megőrzésére. A ruzsai közösségi ház építési szabálytalanságai miatt bírságra számíthatnak. Öttömös harangja nem szól a toronyfelújítás óta.
A vidéki örökség megőrzésére kiírt pályázaton nyert együtt Öttömös, Pusztamérges és Ruzsa plébániája, hogy 45 millióból felújíthassa templomát vagy annak környezetét. A támogatás aránya 95 százalékos volt, a fennmaradó részt az egyházmegye állta. A pusztamérgesi műemlék templom kertje szépült meg 6,6 millió forintból, pihenésre és programok szervezésére is alkalmas lett padokkal, új piaci asztalokkal a fák árnyékában.

Kuris László szerint kénytelenek voltak a közösségi ház tönkrement vályogfalát téglával kiváltani. Fotók: Karnok Csaba
Kuris László szerint kénytelenek voltak a közösségi ház tönkrement vályogfalát téglával kiváltani. Fotók: Karnok Csaba


Ruzsán 27,5 millió forintot fordítottak a templom melletti egykori téeszépület felújítására: közösségi házat alakítottak ki belőle kisteremmel, nagyteremmel, könyvtárszobával, teakonyhával. A három terem egybenyitható, akár 40 vendég befogadására alkalmas – lenne, ha elkészült volna. Tavaly júniusban ugyanis lejárt a határidő, de a ház nem nyitott ki. A faluban szabálytalan építkezésről és bírságról beszélnek az emberek. Kuris László, a plébánia pályázati referense elmondta: a tervekben az szerepelt, hogy a vályogfalú régi épületet felújítják.

Csakhogy a kivitelezés kezdetén kiderült, a falak annyira tönkrementek, hogy alig lehet megtartani belőle valamit. Helyette téglafalakat emeltek. Ezt minősítette szabálytalannak az ügyben illetékes mórahalmi polgármesteri hivatal építéshatósága, és bírságot szab ki. Majoros Imrétől, a hatóság műszaki munkatársától megtudtuk, a változtatást külön engedélyeztetni kellett volna. A büntetést most kalkulálják, az egyházmegye nagyjából 2–3 milliós bírságra számíthat. Csak ezután kaphat fennmaradási engedélyt a közösségi ház.

Vecsernyés János szerint amióta hozzányúltak, nem szól az öttömösi harang.
Vecsernyés János szerint amióta hozzányúltak, nem szól az öttömösi harang.


Öttömösön sem sikerült tökéletesen a felújítás. A helyi védettségű templomban egy másik kivitelező külső és belső renoválást végzett 10,3 millió forintból. A megrongálódott harangtoronyból négy métert visszabontott, a helyére új pilléreket épített. A torony csúcsa első ránézésre szép lett, de – mint a helybeli Vecsernyés Jánostól megtudtuk – amióta hozzányúltak, nem szól a harang. Állítólag nem jól állították be a drótkötelét, ezért „darálja", ha beindítják. Ráadásul a kivitelező a szereléskor valószínűleg nem szakszerűen tette rendbe a villanyhálózatot, emiatt most a padok fűtése sem működik. Télvíz idején a jéghideg templom helyett a sekrestyében miséztek. A pályázati szakember elmondta: garanciálisan helyreállíttatják a hibákat.

Olvasóink írták

 • 18. Szikesanyi 2012. március 15. 16:44
  „Nem zavarja a szerkesztőket,hogy egy szóval nem írták meg,hogy melyik egyházról van szó? Magyarországon van vagy harmincegynehány egyház.”
 • 17. polo 2012. március 15. 16:40
  „felújítás előtt szoktak egy felmérést végezni és itt azért kiderülnek a problémák pl a vályognál ha kész a szerelés én legalább is le szoktam ellenőrizni a munkát és ha nem felel meg akkor szolok és csak utána fizetek munkadíjat”
 • 16. NP1 2012. március 15. 11:07
  „saispas

  És az egyház által beszedett összegek után fizettetek-e: ÁFát, adót, járulékot stb.?
  "Tényleg érdekelne a dolog!"
  (persze itt nem csak az ÁFA-ról, hanem az egyéb gusztustalan kedvezményről és támogatásról is szó van..)”
 • 15. deszkás 2012. március 15. 10:10
  „Csak a Moderátornak! Köszönöm. deszkás”
 • 14. deszkás 2012. március 15. 09:57
  „SAISPAS! Lázári stilusban várod-mint ahogy mondod:"dogmatikus,törvényszöveg hiányos"...Megpróbálom-NEM teljeskörűen- de tartok meg se jelenik.Tedd fel a kérdést:ki épitkezhet ma? És miből? A hivők összedobott pénzét hagyjuk-te ezt mint ott működő nagyjából tudhatod is-az Uniós támogatással együtt mert ez csak töredéke.Az a gazdag aki ma épithet és NEM KÖLCSÖNBŐL ugye Miből a megemelt támogatás KÜLÖN az egyházaknak? És mint érintett:ti fizettek pl adót-a Vatikánnak vagy ő nektek?Hogy tovább dogmatizáljam a dolgot ma amikor nincs semmire pénz (mert nem tudjuk megtermelni) miért Euróban fizetik ki a tavaly 90 Euróra emelt(!) magyar támogatást? A 90%-os viszonylat korlátozás nélküli utazási kedvezményről nem szólva ami már cca 6éve működik. Miből? A Makói kórház szülészetén itt hagyott 50 milliós számlát ki fizette meg őéldául? Miközben arra noszogatnak :"szedjek gombát"? Ezekre a válaszokat tudom de nem irom le-mondjuk nem is kell tálentum hozzá. Ajánlatom láss ne csak nézz.”
 • 13. saispas 2012. március 14. 13:07
  „1. deszkás 2012.03.14. 07:56

  Ugyan valaki mutassa már meg, ill. linkelje be azt a jogszabályt, pontos paragrafus és bekezdés-helyekkel, ami jogosítja az egyházakat ÁFA-visszaigénylésre, ill. "jobban" jogosítja őket, mint a nonprofit szféra más szereplőit, mert az ilyen diskurzusokban azonnal, az első 3 hozzászólás közt ez mindig megjelenik, mint valami közgondolkodásbeli dogma, de konkrét törvényszöveg még sosem szerepelt a vélemény mellett.
  Évekig dolgoztam egyházi intézményben, elég nagy rálátással dolgokra, de soha egy gyufásdoboz ÁFÁját sem igényelhettük vissza semmilyen jogcímen.
  Tényleg érdekelne a dolog!”
 • 12. kilo 2012. március 14. 12:48
  „Futott padok? Wow!!!”
 • 11. nickolett 2012. március 14. 12:40
  „vmagdi

  Mostanában nem járok Felsőváros felé, de te milyen toldásra gondolsz? Mert a rendházat már nagyon rég megépítették, még mielőtt a komcsik szélnek eresztették a minoritákat. Arra épült, hogy ott lakjanak a szerzetesek akkor, amikor még sokan voltak. Az egy másik helyzet, hogy most alig páran kergetik egymást egy böhöm nagy épületben. Nyilván ésszerű, ha valami módon hasznosítják, de nem tudok róla, hogy turisztikai feladatokat látna el. A kettő között pedig, mielőtt a Piarista Gimnázium új épülete elkészült, hosszú éveken keresztül kollégiumként funkcionált az épület, az sem éppen a falusi turizmus kategóriája.
  Alapvetően azt sem értem, mi a baj a közösségi házakkal? Talán, csak azért, mert sokakba 40 éven keresztül azt sulykolták, hogy a katolikus egyház maga az ördög, a katolikus embereknek nincs joga olyan közösségi terekhez, ahol összejárhatnak, beszélgethetnek, programokat rendezhetnek? Mindenki nagyon liberális, csak a katolikusokat üldözzük ki a világból?!”
 • 10. Beroesz 2012. március 14. 11:06
  „A rókusi plébániák mikor büntetik meg a védett fák kivágása miatt?”
 • 9. ruzsailakos 2012. március 14. 10:35
  „gubanc!
  Ne írj félrevezetőt!
  A temető sehol sem az egyházé a három faluból, így ez a megjegyzésed téves, azok önkormányzati pályázatok!”
 • 8. deszkás 2012. március 14. 10:16
  „Hát igen egy paraszthajszál választja el az igazságot a demagógiától.”
 • 7. gubanc 2012. március 14. 09:57
  „A pályázatba beletartozna a temetők rendezése is, de a kegyelet és a nevek megőrzése nem cél.
  Abból haszon nem lesz.”
 • 6. cselac 2012. március 14. 09:42
  „Kedves vmagdi, pályázaton az indul, aki megfelel a pályázati kritériumoknak. Semmi szükség ebbe is papokat belekeverni és demagóg szövegeket nyomatni.”
 • 5. vmagdi 2012. március 14. 09:06
  „"...egykori téeszépület felújítására: közösségi házat alakítottak ki belőle kisteremmel, nagyteremmel, könyvtárszobával, teakonyhával. A három terem egybenyitható, akár 40 vendég befogadására alkalmas...2 Ez az jelenti, hogy a papok kozpenzbol beszallnanak a falusi turizmusba.
  Ha megnezzuk, hogy Szegeden ket helyen is flancos epulettel toldottak meg a felsovarosi es ujszegedi (hat eleg ronda latvany) a templomot, igy azt lehet mondani, hogy a katolikus a karitativ tevekenyseguket a krisnasokra (szerintem az egyik legkorrektebb egyhaz) hagyjak, mig ok epitkeznek es arra hivatkozva, hogy a statisztika szerint a magyarok zome katolikus, felveszik a tamogatasokat. Az igazan korrekt az lenne az ilyen statisztikaban, ha a rendszeresen templomba vagy gyulekezetbe jaro embereket szamlalnak ossze. Nyilvan sok ember eleteben ketszer (eskuvo es temetes) igenybe veszi a szolgaltatasokat, de egyebkent vallasat nem gyakorolja, ezert indokolatlan ez a baromi nagy epitkezes.”
 • 4. Logaritmus 2012. március 14. 09:03
  „A trehány munka és a korrupció nem csak az állami beruházásokra jellemző. Ámen!”
 • 3. ruzsailakos 2012. március 14. 08:49
  „Meg kellett volna kérdezni, hogy hiányzik-e a faluasiaknak Tibor atya, az előző plébános? Miért kellett neki elmennie Ruzsáról? Hát nem azért, mert rosszat tett... nagyon is jó ember volt és gerinces, egyenes ember. Ez lett a veszte...”
 • 2. Zénó 2012. március 14. 08:02
  „Hol volt a műszaki ellenőr?”
 • 1. deszkás 2012. március 14. 07:56
  „Ha ez igy van lehet fizetni.Az egyébként egyedül állóan -csak az egyháznak-visszaigényelhető adóból futja nem?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A legkisebbek már emlékeztek

Két szegedi ovis csoport már kedden felkereste a Klauzál téri Kossuth-szobrot. Tovább olvasom